Előfizetés

A Google fejet hajt az oroszok előtt: átrajzolják a térképüket a Krím-félszigetnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:07

Fotó: Alexandr Polegenko / Sputnik / AFP
A világ első számú térképes alkalmazása, a Google Maps egy Moszkvában megkötött egyezség értelmében hamarosan már Oroszország részeként mutatja majd a vitatott hovatartozású területet.
Oroszország az utóbbi években rendszeresen szóvá tette, hogy a Google térképalkalmazása, amely kategóriájában a legnépszerűbb a világon, nem az ország részeként mutatta a Krím-félszigetet, amelyet 2014-ben annektáltak. Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke most viszont bejelentette, a Google képviselői egy moszkvai megbeszélésen megígérték, a cég ki fogja javítani térképein a Krím félsziget területi hovatartozásának, mint mondta, „nem korrekt” ábrázolását - írja a 24.hu

A 2014-ig Ukrajnához tartozó - többségében oroszok lakta - területet Oroszország az ukrán forradalmat követően szállta meg. A régióban 2014. március 16-án vitatott népszavazást tartottak, ahol - nagyon magas részvétel és elsöprő többség mellet - az Oroszországhoz való csatlakozásra voksoltak a helyiek. Vlagyimir Putyin ezt követően jelentette be a Krím "bekebelezését".
A történtek ellen akkor az ENSZ is tiltakozott, a mai napig pedig összesen csak 21 független ország ismeri el a Krímet Oroszország részeként - Európából például csak Fehéroroszország és Szerbia.

A helyzetet a Google Térkép sokáig úgy kezelte, hogy a Krím határát a megszokott fekete helyett piros vonal jelölte - jelezve, hogy "valami vita van" a terület hovatartozását illetően. Mostanra ez megváltozott, bár még mindig nem annyira, mint az oroszok valószínűleg szeretnék: Oroszország és a Krím között a térkép ugyan nem jelöl határvonalat, azaz látszólag elfogadták az annektálást, ám még Ukrajna és a Krím között sem "húzta be" a rendes országhatárt (folyamatos fekete vonal) a cég, csak olyat, amely általában a vitatott státuszú területeket szegélyezi (szaggatott fekete vonal). Íme:
A Krím-félsziget a Google Térképen
Fotó: Google Maps

Brexit – A tárgyalások folytatásáról állapodott meg Juncker és May

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:46

Fotó: FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP
Február vége előtt újra találkoznak majd, hogy értékeljék az előrelépést.
A nehézségek ellenére a tárgyalások folytatásáról állapodott meg csütörtöki brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása. A tárgyalást követően kiadott közös közleményben az MTI összefoglalója szerint arról számoltak be, hogy a két fél tárgyalódelegációi tovább fognak egyeztetni, hogy olyan megoldást találjanak, amely a lehető legszélesebb támogatottságot nyerheti el a londoni parlamentben, ugyanakkor tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett irányelveket. Február vége előtt pedig újabb találkozóra kerül majd sor Theresa May és Jean-Claude Juncker között, hogy értékeljék az előrelépést. A kommüniké szerint Juncker ismételten leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, szerinte kiegyensúlyozott szerződés. Azt is kiemelte, hogy a jövőbeli viszonyról szóló politikai nyilatkozat még módosítható, amennyiben London esetleg ambiciózusabb célokat tűzne ki maga elé. Végezetül figyelmeztetett, hogy a kiválási szerződést a huszonhét bennmaradó tagállam mellett az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. May tájékoztatott az előző heti londoni alsóházi elutasítás körülményeiről, és különböző lehetőségeket vetett fel a képviselők többsége által aggályosnak tartott elemek, például a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás kapcsán. Ezek részleteire azonban nem tértek ki a közleményben. Mint írták, a „konstruktív” megbeszélés célja az volt, hogy sikerüljön megelőzni a megállapodás nélküli brit kilépést, különösen mivel mindkét fél elkötelezett a jövőbeli mély partnerségi kapcsolat kialakítása mellett, amire nagy szükség van a nyitott, tisztességes kereskedelem és a szabályalapú nemzetközi rendszer fenntartása, illetve a klímaváltozás és a terrorizmus elleni hatékony küzdelem érdekében.

Tusk: Áttörés továbbra sincs a láthatáron

Rövid sajtótájékoztatóján Theresa May ígéretet tett arra, hogy keményen fog tárgyalni, és az eredeti, március 29-i határidőig tető alá hozza a megállapodást a brit kilépés feltételeiről. Rámutatott, hogy nem lesz egyszerű, de az uniós intézmények vezetői is mind megoldást akarnak találni. A brit kormányfő később Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Guy Verhofstadttal, a testület Brexit-ügyi főmegbízottjával találkozott, majd Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. Verhofstadt elmondta: May biztosította őket arról, hogy a szerződésnek része lesz egy hiteles ír-északír pótmegoldás, nincs szó annak kiiktatásáról, a készenléti mechanizmus ugyanis elengedhetetlen az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény fenntartása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a rendezetlen kiválás „katasztrófa” lenne mindkét oldal számára, és ezzel kapcsolatban „felelőtlennek” nevezte az ezen opció mellett kampányoló brit politikusokat. Tusk azt írta a Twitteren, hogy „áttörés továbbra sincs a láthatáron, folytatódnak a tárgyalások”. Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő elmondta, hogy Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló jövő hétfőn Strasbourgban fog tárgyalni Stephen Barclayjel, a kiválási folyamat irányításáért felelős brit minisztérium vezetőjével.
A westminsteri parlament alsóháza múlt héten megszavazta, hogy May az Egyesült Királyság tartományai között különbséget tevő „backstop” helyett „alternatív rendezési tervet” dolgozzon ki az EU-val. Később Simon Coveney, ír miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a Sunday Times hasábjain úgy fogalmazott, hogy „nincs megvitatható, hiteles alternatív rendezési terv” és a kormányfő az egész ír békefolyamatot kockára teszi, amikor eltávolodik a kidolgozott koncepciótól.

"Tíz emeletnyi szajha" - Wizz Airrel vitték a magyar prostituáltakat Londonba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 10:57
Képünk illusztráció
Fotó: Olga Maltseva / AFP
A bordélyházat - rendőr férjével közösen - egy 32 éves magyar nő működtette, aki korábban maga is prostituáltként dolgozott a brit fővárosban. A politikai szállal is bíró ügyben végül 6,5 év börtönt kapott.
Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Királyságban egy 32 éves magyar nőt és 34 éves helyi férjét, akik egy bordélyházat üzemeltettek Londonban. A vezető angol bulvárlap, a Daily Mail online változatában megjelent cikk csak úgy utal a Chelsea városrészben lévő épületre mint "tíz emeletnyi szajha." A tárgyaláson elhangzottak szerint Szuda Ivett és Karl Ring a Wizz Air járataival vitték a brit fővárosba a magyar lányokat, akiket előtte online hirdetésekkel cserkésztek be.
A bíróságon kiderült az is, Szuda korábban maga is prostituáltként dolgozott, majd mikor beleszeretett egyik kliensébe, az amúgy a rendőrségnél bűnüldözési tisztként dolgozó Ringbe, közösen beindították a "vállalkozást", amellyel az évek során 600 ezer fontot, vagyis átszámítva mintegy 220 millió forintot kerestek.

Robin Johnson bíró egyébként a magyar nő múltját nem enyhítő, hanem súlyosbító körülményként értékelte, hiszen, mint mondta "pontosan tudta, milyen, amikor kihasználják az embert, ennek ellenére ugyanezt tette másokkal." Szuda a vádlottak padján azzal védekezett, nem hitte, hogy bármi rossz van abban, amit tesz, hiszen a szexmunkások boldogok voltak. A fiatal magyar lányoknak egyébként azt ígérték, hogy akár napi 300 fontot (kb. 110 ezer forintot) kereshetnek, de a pénz felét futtatóiknak kellett adniuk.

A bíróság végül prostitúció és emberkereskedelem miatt is bűnösnek mondta ki a párt: Szuda Ivett, aki a vád szerint a hálózat fő koordinátora volt, 6,5 év, férje pedig 4 év börtönt kapott. Az ítélethirdetéskor a magyar nő zokogásban tört ki.

Az ügynek egyébként politikai szála is volt, kiderült ugyanis, hogy az épület, amelyet a pár bérelt, Christopher Moran tulajdonában van, aki a brit Konzervatív Párt egyik közismert támogatója. Mivel Moran anyagilag is segíti a torykat, az angol sajtó óhatatlanul pedzegetni kezdte, hogy Theresa May pártja - ha több áttételen keresztül is, de - prostitúcióból és emberkereskedelemből származó pénzekhez jutott. A nyomozás során ugyanakkor nem találtak arra utaló jelet, hogy a pártmecénás tudta volna, mi folyik az általa birtokolt apartmanban, így az ügy legfeljebb csak kellemetlen a kormány számára.