google;térkép;Krím;Ukrajna-Oroszország-konfliktus;

2019-02-07 15:07:23

A Google fejet hajt az oroszok előtt: átrajzolják a térképüket a Krím-félszigetnél

A világ első számú térképes alkalmazása, a Google Maps egy Moszkvában megkötött egyezség értelmében hamarosan már Oroszország részeként mutatja majd a vitatott hovatartozású területet.

Oroszország az utóbbi években rendszeresen szóvá tette, hogy a Google térképalkalmazása, amely kategóriájában a legnépszerűbb a világon, nem az ország részeként mutatta a Krím-félszigetet, amelyet 2014-ben annektáltak. Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke most viszont bejelentette, a Google képviselői egy moszkvai megbeszélésen megígérték, a cég ki fogja javítani térképein a Krím félsziget területi hovatartozásának, mint mondta, „nem korrekt” ábrázolását - írja a 24.hu

A 2014-ig Ukrajnához tartozó - többségében oroszok lakta - területet Oroszország az ukrán forradalmat követően szállta meg. A régióban 2014. március 16-án vitatott népszavazást tartottak, ahol - nagyon magas részvétel és elsöprő többség mellet - az Oroszországhoz való csatlakozásra voksoltak a helyiek. Vlagyimir Putyin ezt követően jelentette be a Krím "bekebelezését".

A helyzetet a Google Térkép sokáig úgy kezelte, hogy a Krím határát a megszokott fekete helyett piros vonal jelölte - jelezve, hogy "valami vita van" a terület hovatartozását illetően. Mostanra ez megváltozott, bár még mindig nem annyira, mint az oroszok valószínűleg szeretnék: Oroszország és a Krím között a térkép ugyan nem jelöl határvonalat, azaz látszólag elfogadták az annektálást, ám még Ukrajna és a Krím között sem "húzta be" a rendes országhatárt (folyamatos fekete vonal) a cég, csak olyat, amely általában a vitatott státuszú területeket szegélyezi (szaggatott fekete vonal). Íme: