A Google fejet hajt az oroszok előtt: átrajzolják a térképüket a Krím-félszigetnél

Publikálás dátuma
2019.02.07 15:07

Fotó: AFP/ Alexandr Polegenko / Sputnik
A világ első számú térképes alkalmazása, a Google Maps egy Moszkvában megkötött egyezség értelmében hamarosan már Oroszország részeként mutatja majd a vitatott hovatartozású területet.
Oroszország az utóbbi években rendszeresen szóvá tette, hogy a Google térképalkalmazása, amely kategóriájában a legnépszerűbb a világon, nem az ország részeként mutatta a Krím-félszigetet, amelyet 2014-ben annektáltak. Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke most viszont bejelentette, a Google képviselői egy moszkvai megbeszélésen megígérték, a cég ki fogja javítani térképein a Krím félsziget területi hovatartozásának, mint mondta, „nem korrekt” ábrázolását - írja a 24.hu

A 2014-ig Ukrajnához tartozó - többségében oroszok lakta - területet Oroszország az ukrán forradalmat követően szállta meg. A régióban 2014. március 16-án vitatott népszavazást tartottak, ahol - nagyon magas részvétel és elsöprő többség mellet - az Oroszországhoz való csatlakozásra voksoltak a helyiek. Vlagyimir Putyin ezt követően jelentette be a Krím "bekebelezését".
A történtek ellen akkor az ENSZ is tiltakozott, a mai napig pedig összesen csak 21 független ország ismeri el a Krímet Oroszország részeként - Európából például csak Fehéroroszország és Szerbia.
A helyzetet a Google Térkép sokáig úgy kezelte, hogy a Krím határát a megszokott fekete helyett piros vonal jelölte - jelezve, hogy "valami vita van" a terület hovatartozását illetően. Mostanra ez megváltozott, bár még mindig nem annyira, mint az oroszok valószínűleg szeretnék: Oroszország és a Krím között a térkép ugyan nem jelöl határvonalat, azaz látszólag elfogadták az annektálást, ám még Ukrajna és a Krím között sem "húzta be" a rendes országhatárt (folyamatos fekete vonal) a cég, csak olyat, amely általában a vitatott státuszú területeket szegélyezi (szaggatott fekete vonal). Íme:
2019.02.07 15:07
Frissítve: 2019.02.07 15:08

Folytatódtak a hamis bombariadók: Putyinnak adta ki magát az üzenetek feladója

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:54
Illusztráció
Fotó: AFP/ SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY
Moszkvában két bevásárlóközpontot, Szentpéterváron pedig egy színházat kellett kiüríteni.
Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron: Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, az „északi fővárosban” pedig a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni, de robbanószerkezetet nem találtak. Szombaton mindkét nagyvárosban üzletközpontokkal kapcsolatban érkeztek alaptalannak bizonyult fenyegetések. A Fontanka című szentpétervári hírportál és az RBK gazdasági napilap egybehangzó értesülése szerint a postán befutott üzenetek feladója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adta ki magát. Korábban, a hét folyamán Moszkvában hasonló ok miatt irodákat, szerkesztőségeket és börtönöket kellett kiüríteni. Február 5-én a fővárosban és környékén több mint 30 ezer embert evakuáltak a hatóságok közintézményekből. Tavalyelőtt Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak. A fenyegetések idén januárban újrakezdődtek.
Szerző
2019.02.17 17:54

Benjámin Netanjahu megvált a külügyi tárcától

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:38
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/ SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Az izraeli miniszterelnök megbízott külügyminisztert nevezett ki.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbízott külügyminiszterré nevezte ki Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési minisztert – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Eddig Netanjahu töltötte be a külügyminiszteri tisztséget is. A kormányfő négy év után, ötvenkét nappal az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt a legfelsőbb bíróság határozatának engedve vált meg a külügyminiszteri tárcától. A lépést a közélet tisztaságáért harcoló egyik civil szervezet legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresete kényszerítette ki, amelyben kétségbe vonták, hogy Netanjahu egy időben el tudja látni a védelmi, az egészségügyi, a külügyminiszteri és a miniszterelnöki feladatokat is. A védelmi tárca csak tavaly novemberben került a kormányfőhöz, amikor Avigdor Liberman addigi védelmi miniszter lemondott, tiltakozásul amiatt, hogy az izraeli hadsereg szerinte túl enyhén lépett fel a Gázai övezet határvidékén zavargó palesztinokkal szemben. Jiszráel Kac a Likud párt február eleji előválasztásán a párt listáján Netanjahu és Juli Edelstein kneszet elnök után az előkelő harmadik helyet szerezte meg, és ezzel a tagság körében ő bizonyult legnépszerűbbnek a Likud jelenlegi miniszterei közül.
Szerző
2019.02.17 17:38