Előfizetés

Nem tetszik neki, hogy csak úgy használják a közérdekű adatokat, törvénnyel nehezítené ezt Óbuda polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 12:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerinte nem megfelelő cikk született arról, hogy 3909 üres önkormányzati lakás omladozik Budapesten, ezért szigorítaná a szabályozást Bús Balázs.
A közérdekű adatigénylések szabályaira vonatkozó törvénymódosítást kezdeményez Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete a fideszes Bús Balázs polgármester javaslatára - írja a 24.hu. Bús problémája, hogy bár a törvény részletesen szabályozza a közérdekű adatok megismerésének általános szabályait, azonban nem szabályozza a mindenkire tartozó adatok kezelésének célját és felhasználásának módját.
A polgármester Facebook-oldalán panaszkodott arra, hogy az utóbbi időben megnőtt a közérdekű adatigénylések száma. Szerinte egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közpénzek felhasználásáról, illetve a választott képviselők ténykedéséről szóló tényeket "szabadon értelmezve, összefüggéseikből kiragadva, a célhoz kötött adatkezelés elvét mellőzve használták fel".
Legfőképpen azt fájlalta Bús, hogy mikor született egy cikk arról, hogy majdnem négyezer önkormányzati bérlakás áll üresen, abból kimaradt, hogy a lakások rossz műszaki állapota mellett még milyen egyéb okok miatt nincsenek kiadva azok.

Éppen ezért a polgármester feltételekhez kötné a közérdekű adatok megismerhetőségét. A javaslat szerint közérdekű adatigénylésre adott választ, azaz a közérdekű adatokat és a közérdekből nyilvános adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben kell megjelentetni. Emellett, mint fogalmazott,
  • az adatigénylőnek az adatok felhasználási célját konkrétan meg kell határoznia;
  • az adatokat kizárólag a meghatározott célra használhatja fel;
  • az adatokat összefüggésükből nem ragadhatja ki, tévesen, hamis színben nem tüntetheti fel azokat.
Előterjesztését a képviselő-testület kormánypárti tagjai mellett az LMP és a Jobbik képviselői is támogatták, az MSZP, az Együtt és a PM képviselői a javaslat ellen szavaztak.
Bús Balázs egyébként az említett cikk miatt sem panasszal, sem helyreigazítási kérelemmel nem fordult az azt közlő 24.hu-hoz. Mint a portál írja, arról sem tudnak, hogy a polgármester kezdeményezte volna, hogy az üresen álló több ezer bérlakást felújítási programban hozzák helyre.
Kapcsolódó
Csaknem négyezer önkormányzati lakás áll üresen Budapesten

Elég a rombolásból - félezer értelmiségi kéri az MTA függetlenségét Palkovicstól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:52
A Magyar Tudományos Akadémia épülete. Illusztráció
Fotó: Népszava
Az átszervezés leállítását kéri az Orbán-kormánytól, és annak innovációs miniszterlétől a pénteki levél 566 aláírója. A hazacsábított fiatal kutatók eközben egyenesen a miniszterelnökhöz fordultak.
Haladéktalanul állítsák le az átszervezést és adják vissza az MTA autonómiáját - kérik nyílt levélben a magyar művészeti élet és az oktatás képviselő Palkovics László innovációs minisztertől és a Fidesz-kormánytól. Összesen 566-an írták alá a levelet, köztük ismert művészek, rendezők, zenészek, szakmájukban elismert kutatók, akadémikusok és tanárok.
"Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére"

- fogalmaz a levél, ami az Akadémiai Dolgozók Fóruma alulról szerveződő, az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottak érdekeit védő szervezet honlapján jelent meg. Mint írják, az alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek.
"A pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű »pályázaton« kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Kutatóik jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti"

- idézik fel a Palkovics-modellként is emlegetett, frissen bevezetett eljárást, ami nem csak a bölcsészeket, de még a természettudósokat is lehetetlen helyzetbe hozta. A kaotikus helyzet méltatlan Magyarországhoz, írják, és szolidaritásért kiált. Mindezért az Akadémia átszervezésének befejezését kérik a kormánytól és Palkovicstól, illetve azt, hogy
"ne rombolja le a kutatás működéséhez elengedhetetlen személyes perspektívákat, mert évtizedek óta folyó munkálatok eredményei forognak kockán".

Aki szívesen böngészné az 566 nevet, megkeresve köztük kedvenc íróit, publicistáit, vagy éppen tanárait, megteheti: a teljes levél ezen a linken érhető el (pdf).

A hazacsábított fiatal kutatók Orbán Viktortól kérik, hogy állítsa le az MTA átalakítását

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz az MTA Lendület-programjának csoportvezetői is pénteken, szúrta ki a 444.hu. "Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit" - írják a levélben. A 91 aláíró arra kéri a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa. A kutatók levele szerint a jelenlegi helyzet ugyanis olyan bizonytalanságot teremt, amely egyre többjüket kényszeríti annak megfontolására, hogy az országot hátrahagyva munkájukat máshol folytassák.
A Lendület az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt: az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon. Az elmúlt évtizedben több mint 150 kutatócsoport jött létre.

Szabadstrand létesülhet a Rómain

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:21

Fotó: Facebook/Maradjanak a FÁK a Rómain
Elfogadta azt, a partvédő civil csoportok kezdeményezésére benyújtott a költségvetési csomagot Óbuda képviselő-testülete, amelynek következtében megkezdődhet a Római-part rendbetétele és 15 millió forintot különítettek el egy szabadstrand létesítésének előkészítésére is.
Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – írták a Római-parti civilek közleményükben, azok után, hogy Óbuda képviselő-testülete elfogadta azt a költségvetési csomagot, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményeztek. Az egyhangúlag elfogadott csomag alapján 2019-ben nemcsak a Duna-parti föveny rendberakása folytatódhat, hanem megkezdődhet egy szabadstrand kialakításának előkészülete is. A csomag nem érinti viszont a Főváros hatáskörébe tartozó árvízvédelem kérdését. A helyiek érdekeit képviselő civilek, köztük a Maradjanak a fák a Rómain csoport, ezért továbbra is a sürgetik a Nánási út – Királyok úti gát megerősítését.
A Római-parti civilek szerint rendkívül fontos a Római-part megmentése és rendbetétele, mert a Főváros által erőltetett mobilgát tervek miatt az értékes terület állapota folyamatosan romlott az elmúlt két évtizedben és sorra zártak be a csónakházak és sporttelepek. Mint írják, a kerületi költségvetésben először különítettek el célzott forrásokat a Római-part állapotának javítására. A benyújtott csomag 15 millió forintot szán egy szabadstrand létesítésének előkészítésére, elsősorban a szükséges jogi és műszaki vizsgálatokra, növeli a parti föveny megtisztítására fordítható erőforrásokat, ez tavaly még szinte csak önkéntes munkával zajlott. A csomag tartalmazza azt is, hogy a közterület-felügyeletet munkatársai új, környezetbarát és csendes elektromos gépjárművel tarthatják tisztán a partot és támogatják a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által tavaly megkezdett sikeres vízitúrák folytatását is.  
A civilek azt írják, fontos lenne, hogy a Római-part hullámterén még mindig jelentős, nagyjából 20 százaléknyi állami telkeket közcélokra hasznosítsák. A testületi döntés alapján az óbudai önkormányzat a sport és szabadidős közfeladatok ellátásának érdekében megkísérli ezek tulajdonjogának ingyenes megszerzését. Az önkormányzat hozzákezdett az új kerületi építési szabályzat megalkotásához is - áll a közleményben.