Elég a rombolásból - félezer értelmiségi kéri az MTA függetlenségét Palkovicstól

Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:52
A Magyar Tudományos Akadémia épülete. Illusztráció
Fotó: Népszava
Az átszervezés leállítását kéri az Orbán-kormánytól, és annak innovációs miniszterlétől a pénteki levél 566 aláírója. A hazacsábított fiatal kutatók eközben egyenesen a miniszterelnökhöz fordultak.
Haladéktalanul állítsák le az átszervezést és adják vissza az MTA autonómiáját - kérik nyílt levélben a magyar művészeti élet és az oktatás képviselő Palkovics László innovációs minisztertől és a Fidesz-kormánytól. Összesen 566-an írták alá a levelet, köztük ismert művészek, rendezők, zenészek, szakmájukban elismert kutatók, akadémikusok és tanárok.
"Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére"

- fogalmaz a levél, ami az Akadémiai Dolgozók Fóruma alulról szerveződő, az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottak érdekeit védő szervezet honlapján jelent meg. Mint írják, az alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek.
"A pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű »pályázaton« kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Kutatóik jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti"

- idézik fel a Palkovics-modellként is emlegetett, frissen bevezetett eljárást, ami nem csak a bölcsészeket, de még a természettudósokat is lehetetlen helyzetbe hozta. A kaotikus helyzet méltatlan Magyarországhoz, írják, és szolidaritásért kiált. Mindezért az Akadémia átszervezésének befejezését kérik a kormánytól és Palkovicstól, illetve azt, hogy
"ne rombolja le a kutatás működéséhez elengedhetetlen személyes perspektívákat, mert évtizedek óta folyó munkálatok eredményei forognak kockán".

Aki szívesen böngészné az 566 nevet, megkeresve köztük kedvenc íróit, publicistáit, vagy éppen tanárait, megteheti: a teljes levél ezen a linken érhető el (pdf).

A hazacsábított fiatal kutatók Orbán Viktortól kérik, hogy állítsa le az MTA átalakítását

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz az MTA Lendület-programjának csoportvezetői is pénteken, szúrta ki a 444.hu. "Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit" - írják a levélben. A 91 aláíró arra kéri a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa. A kutatók levele szerint a jelenlegi helyzet ugyanis olyan bizonytalanságot teremt, amely egyre többjüket kényszeríti annak megfontolására, hogy az országot hátrahagyva munkájukat máshol folytassák.
A Lendület az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt: az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon. Az elmúlt évtizedben több mint 150 kutatócsoport jött létre.

Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 13:36

Szabadstrand létesülhet a Rómain

Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:21

Fotó: Facebook/Maradjanak a FÁK a Rómain
Elfogadta azt, a partvédő civil csoportok kezdeményezésére benyújtott a költségvetési csomagot Óbuda képviselő-testülete, amelynek következtében megkezdődhet a Római-part rendbetétele és 15 millió forintot különítettek el egy szabadstrand létesítésének előkészítésére is.
Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – írták a Római-parti civilek közleményükben, azok után, hogy Óbuda képviselő-testülete elfogadta azt a költségvetési csomagot, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményeztek. Az egyhangúlag elfogadott csomag alapján 2019-ben nemcsak a Duna-parti föveny rendberakása folytatódhat, hanem megkezdődhet egy szabadstrand kialakításának előkészülete is. A csomag nem érinti viszont a Főváros hatáskörébe tartozó árvízvédelem kérdését. A helyiek érdekeit képviselő civilek, köztük a Maradjanak a fák a Rómain csoport, ezért továbbra is a sürgetik a Nánási út – Királyok úti gát megerősítését.
A Római-parti civilek szerint rendkívül fontos a Római-part megmentése és rendbetétele, mert a Főváros által erőltetett mobilgát tervek miatt az értékes terület állapota folyamatosan romlott az elmúlt két évtizedben és sorra zártak be a csónakházak és sporttelepek. Mint írják, a kerületi költségvetésben először különítettek el célzott forrásokat a Római-part állapotának javítására. A benyújtott csomag 15 millió forintot szán egy szabadstrand létesítésének előkészítésére, elsősorban a szükséges jogi és műszaki vizsgálatokra, növeli a parti föveny megtisztítására fordítható erőforrásokat, ez tavaly még szinte csak önkéntes munkával zajlott. A csomag tartalmazza azt is, hogy a közterület-felügyeletet munkatársai új, környezetbarát és csendes elektromos gépjárművel tarthatják tisztán a partot és támogatják a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által tavaly megkezdett sikeres vízitúrák folytatását is.  
A civilek azt írják, fontos lenne, hogy a Római-part hullámterén még mindig jelentős, nagyjából 20 százaléknyi állami telkeket közcélokra hasznosítsák. A testületi döntés alapján az óbudai önkormányzat a sport és szabadidős közfeladatok ellátásának érdekében megkísérli ezek tulajdonjogának ingyenes megszerzését. Az önkormányzat hozzákezdett az új kerületi építési szabályzat megalkotásához is - áll a közleményben. 
Szerző
Témák
Római-part

Választási veszteségekre készül a Fidesz háttérstábja

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:34

Fotó: Vajda József
A vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülésre számítanak a Fidesz kampánytanácsadói az önkormányzati választások után. A bevándorlás témáját topon tartanák, a Jobbik és baloldal összefogását pedig minden eszközzel szeretnék hatástalanítani.
A kormánypártban dolgozó kommunikációs és politikai tanácsadók úgy gondolják, hogy az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülni fog a Fidesz - írja az Index több, névtelenséget kérő szakértő véleményét idézve. A nyilatkozók szerint a helyzet ettől nem fog gyökeresen megváltozni, mert a fő téma a bevándorlás marad, az ellenzéki vezetők pedig nem tudnak újat mondani. De ha az ellenzéki pártok 2022-ben is a mostani mintákat követik, akkor a fideszesek szerint érdekes lehet a helyzet. 

Sok kicsi ellenfél kell

A portál kitért rá, hogy az ellenzéki pártok összehangolt mozgása – ami egyébként választói igény is volt - nem kedvez a Fidesznek, mivel megbontja a NER alapjául szolgáló centrális erőteret, amely a kormánypártokon kívüli politikai szereplők megosztottságán is alapszik. . 
A Fidesznek ugyanis az a jó, ha nem egy, hanem több kisebb, egymással is versengő ellenfele van

A fideszes kampánystáb tehát ezt a technikai együttműködést próbálja gyengíteni vagy legalábbis hitelteleníteni: Orbánék nyilvános megszólalásai elsősorban a baloldal lelkiismeretére igyekeztek hatni, mondván, „nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként", míg a fideszes média nagy erővel dolgozik azon, hogy a Jobbik szélsőséges arcának napirenden tartásával elidegenítse a baloldali választókat ettől a szövetségtől. 
Nem teljesen mindegy a mostani helyzet, mert bizonyos erőpozíciókat el tudnak foglalni Budapesten és a megyei jogú városokban

– mondta az ellenzéki lehetőségekről a Fidesz parlamenti frakciója mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő tanácsadó a portálnak. Szerinte az önkormányzati választásokon ez is csak arra lehet elég, hogy az eddigiek mellé két-három fontosabb bástyát szerezzen meg az ellenzék, de ettől még alapvetően nem fog változni a helyzet. A Republikon Intézet lapunk által is idézett elemzése szerint 23-ból hat megyei jogú városban lehet kifejezetten esélye az ellenzéknek – ezeken az országos listán elért 47 százalékhoz képest 40 százalék alatt kapott a Fidesz áprilisban –, és korábbi tíz billegő városban lehet verhető a kormánypárt.

A jogállam gyenge hívószó?

Az önkormányzati választáson elérhető sikerek ellenére hosszútávon egyelőre nem tartják veszélyesnek a Fideszben a szorosabb ellenzéki együttműködést. „Nem tartjuk veszélyesnek, mert a kormányzati teljesítmény jó, van mire építkezni, a fő téma pedig továbbra is a bevándorlási vita, amelyben a nemzeti szempontok ütköznek a külső erőknek megfelelni akarással, most éppen a Brüsszelből érkező nyomással. Ez nagyon elválasztja a két tábort, a szavazók többsége pedig mellettünk áll" – mondta a párt egyik vezetője, aki szerint a Fidesz erőssége az ellenzék gyengeségének is köszönhető.
"Az Orbán-fóbián és a hatalom akarásán kívül nincs érdemi mondanivalójuk. Nem tudnék olyan jól érthető ügyet mondani, amiben kristálytisztán beszélnek"- jelentette ki.

Jól jönne a kritika, csak épp magasról tesznek rá

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki egység a jogállami normákhoz való visszatérés körül formálódik, a pártvezető azt mondta, hogy „ezek a kérdések kiemelten szerepeltek két választási kampányban is", mégis a Fidesz győzött. Arról, hogy a Sneider szkinhedmúltját már 2010-ben is megtárgyalta a sajtó, azt felelte: „alapszabály a politikában, hogy mindenkinek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget", és különben sem csak régi történeteket ásnak elő, „van még muníció a Jobbikkal szemben". Az egyik oldalról torpedózás, a másikról meg csak a helyzet bemutatása. Rövid középtávú politikai érdek, hogy a baloldal és a Jobbik ne fogjon össze– mondta a Fidesz reakcióját firtató kérdésre a frakció tanácsadója, majd megjegyezte: „a mi közösségünknek is nagyon jól jönne a kívülről támaszkodó kritika, az értelmes politikai verseny pedig egész Magyarországnak". Tegyük hozzá, az Index cikkétől függetlenül: kívülről érkező kritikát bőven kap az orbáni rendszer -  legyen szó a CEU elüldözéséről, a jogállami intézményrendszer kiüresítéséről, a NER-közeli korrupciós ügyekről vagy az államilag finanszírozott gyűlöletkampányról - de ezek egyike sem ér célba. Az értelmes politikai verseny pedig ott ér véget, amikor az ellenzéki képviselők törvényjavaslatait módszeresen lesöprik az asztalról: Napi.hu szerint 2017-ben az Országgyűlés egyetlen, tisztán ellenzéki javaslatot sem fogadott el, tavaly pedig rendkívüli bizottsági ülésen akadályozták meg, hogy a parlamenti ellenzék 3000 módosító javaslattal szabotálja a túlóratörvény elfogadását.
Szerző