Előfizetés

A fél belvárost lezárják a hétvégi tüntetések miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:50
A kép egy korábbi demonstráción, az Elegünk van című tüntetésen készült
Fotó: Tóth Gergő
Hat kerületben is korlátozzák a forgalmat a vasárnapi demonstrációk idejére. A rendőrség biztosítja, de pusztán a közlekedés rendjére hivatkozva nem tilthatja be a tüntetéseket.
Gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz szombaton és vasárnap több budapesti útszakaszon. Vasárnap reggeltől a Lánchidat is lezárják - közölte pénteken a rendőrség .
A bejelentés az ellenzéki pártok és civilek kormányellenes demonstrációjára vonatkozik: miközben Orbán Viktor február 10-én a Várkert Bazárban tart évértékelőt, várhatóan ezrek vonulnak majd végig a városon, a budai Várból indulva elfoglalják a a Lánchidat és az Andrássy utat is. A pártok együtt tüntetnek - Orbán új irodája, a várbeli Szent György térről vonulnak majd az Állami Számvevőszék pesti székháza elé - míg az Álljon le az Ország-akció résztvevői hídfoglalást terveznek, majd délután a Kossuth térre vonulnak. A BRFK korábban hiába tiltotta meg a Lánchídra tervezett akciót a közlekedés rendjének sérelme miatt, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy erre nem hivatkozhattak volna a szervezőkkel való előzetes egyeztetés nélkül.

Erre nem éri meg autóval menni

A BRFK így csak az autóforgalmat szabályozhatja a rendezvényekre készülve. Az MTI idézi közleményüket mely szerint a hétvégi forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XII., XIII. és XIV. kerületét érintik.  A rendőrség vasárnap 0 órától éjfélig lezárja a Lánchíd utca - Ybl Miklós tér - Apród utca útvonalat a Clark Ádám tér és a Szarvas tér közötti szakaszon. Szakaszosan és időszakosan lezárják vasárnap 13 óra 45 perctől 17 óráig a Hősök tere - Andrássy út - József Attila utca - Széchenyi tér - Lánchíd útvonalat. Majd 17 órától 18 óráig a Szent György tér - Dísz tér - Hunyadi János út - Clark Ádám tér - Lánchíd - Széchenyi tér - Apáczai Csere János utca útvonalat.     
Tilos lesz megállni már szombat reggel 6 órától 20 óráig az Ostrom utca mindkét oldalán a Batthyány utca és a Várfok utca közötti szakaszon, az Ignotus utca park felőli oldalán, valamint a Maros utca mindkét oldalán a Maros utca 7. szám és a Krisztina körút közötti szakaszán. Vasárnap 0 órától megállási tilalom lép életbe többek között a Lánchíd utca egyik szakaszán, a Lánchíd utcai parkolóban, valamint a Széchenyi téren a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, továbbá a rakpartok egy-egy szakaszán, valamint többek között a Deák Ferenc utca, a Váci utca egyes szakaszán, a Március 15. téren, a Petőfi téren és a Várkert Bazár környékén. A részletes lista megtalálható a rendőrség honlapján, a www.police.hu oldalon.

Több városban is gond van a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:24

Fotó: Kállai Márton
Mutatjuk, melyik településeken kifogásolt a levegő minősége.
Kifogásolt volt a levegő minősége nyolc településen (Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán) csütörtökön. A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken nem várható javulás a települések levegő-egészségügyi helyzetében – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel az érintett területeken élők figyelmét, hogy a gyermekek, az idősek, a várandós anyák, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. Környezetünk és egészségünk megóvása érdekében pedig lehetőleg mellőzzük a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazását.

Fiatal kutatók kérik Orbánt, állítsa le Palkovics Lászlót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 13:34
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Az MTA programja miatt maradtak Magyarországon, ám most külföldre kényszerítheti őket az Akadémia átalakítása.
"Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit" - olvasható az MTA Lendület-programjának csoportvezetői által aláírt nyílt levélben. Egyenesen Orbán Viktorhoz fordult a közel száz aláíró. Arra kérik a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa.
"A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül"

- próbálkoznak érvekkel jobb belátásra téríteni a döntéshozókat. Mint írják, az innovációs potenciál fejlesztésének kulcsa az alapkutatási támogatások szélesítésében és kiszámíthatóságában, és a magyar tudományosság itthontartó erejének növelésében rejlik. Azt is hozzáteszik, egyenesen a kormány sokat hangoztatott piacbarát szempontjaira válaszul:
"minél többen maradnak itthon legtehetségesebb kutató honfitársaink közül, annál hatékonyabban szolgálja a magyar tudományos kutatás az innovációt".

Az alapkutatás, vagyis a felfedező kutatás szerintük az a termékeny talaj, amelyből a magyar szabadalmak és start-up vállalkozások "szárba szökhetnek, és amelyben a hazai innováció mély és tartós gyökereket ereszthet, hiszen az alapkutatás termeli ki azt a szakembergárdát és azokat a felfedezéseket, amelyekre bármilyen fejlődés és innováció épülhet". Mindezért
a leghatározottabb kérésünk - írják -, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát.

A Lendületről azt írják a levél aláírói: ez segítette őket, hogy fiatal kutatókként külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásukat Magyarországon kamatoztassák. Ám a Palkovics-féle átalakítások miatt egyre többen kényszerülnek megfontolni, hogy külföldön folytassák munkájukat. A programot 2009-ben indította az MTA, és több mint 150 kutatócsoport jött létre ennek köszönhetően.