Nemcsak a polgármesterek, a helyi képviselők is közösek lennének - így néz ki az ellenzék két tömbösödési modellje

Publikálás dátuma
2019.02.09 09:30
A Pest megyei városban, Érden egyre közelebb a teljes ellenzéki összefogás
Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor
Újabb városokban került karnyújtásnyi közelségbe a teljes ellenzéki összefogás – tudta meg a Népszava.
Szombathely után újabb megyei jogú városban látszik kibontakozni a koordinált ellenzéki jelöltállítás. Érden együtt mozdul a teljes ellenzék, az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az LMP valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és már a Momentum is részt vesz az egyeztetéseken. Érden ráadásul nemcsak közös polgármesterben gondolkodnak a 70 ezres város ellenzéki szervezetei, hanem a 12 körzet önkormányzati képviselőit is együtt találnák meg. Igaz, ehhez mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítania, hiszen az 5-6 pártnak, illetve a hozzájuk csatlakozó három civil szervezetnek összesen 20 aspiránsa van a 12 helyre.
A polgármesteri kínálat ennél jóval egyértelműbb: a város élére információink szerint Csőzik László aspirálhat eséllyel. Ő egyébként a parlamenti megmérettetésen az MSZP és a Párbeszéd jelöltje volt, és a szavazók támogatásának 36 százalékát szerezte meg. A helyi vélekedések szerint Csőzik őszi esélyeit erősíti, hogy míg tavasszal a neutrális karakterű kereszténydemokrata Aradszki Andrással kellett birkóznia, addig most a meglehetősen megosztó, fideszes T. Mészáros András jelenlegi polgármesterrel mérkőzik. Itt érdemes felidézni: az országgyűlési voksoláson tavaly áprilisban a kormánypárt jelöltje 44 százalékot kapott, míg az ellenzék aspiránsai összesen a voksok 56 százalékát gyűjtötték be, csakhogy megosztottak voltak.
Persze létezik az ellenzék „tömbösítésének” egy másik modellje, amikor egy független jelölt mögé sorakoznak fel az összefogó pártok. Ezzel a szisztémával sikerült Pécsett legyőzni kormánypárt jelöltjét. Igaz, abban, hogy Mellár Tamás közgazdász egy alapvetően konzervatív kerületben nyerni tudott, komoly szerepe volt annak, hogy a Fidesz által irányított baranyai megyeszékhelyet az utóbbi nyolc évben kerülik a befektetők, a jövedelmek alatta maradnak az országos átlagnak, az aktív korúak 10 százaléka külföldön talált munkát, az önkormányzat pedig súlyosan eladósodott.
A jelek szerint Páva Zsolt, a várost tizedik éve irányító fideszes polgármester nem indul a következő választáson – pártja keresi a megfelelő utódot. Eközben Péterffy Attila független polgármester-jelölt mögé beállt a Momentum, az MSZP és a DK, illetve a remények szerint Jobbik sem indít rá senkit a pártmúlttal nem rendelkező gépészmérnökre. Ezt a várakozást erősítheti, hogy a Jobbik hajlandónak tűnik a tárgyalásokra. Gyimesi Gábor, a formáció városi elnöke azt mondta: a Jobbik célja a Fidesz leváltása, s ha ennek érdekében sikerül az ellenzéki pártokkal megegyezni egy közös programban, akkor a Jobbik nem lesz gátja az összefogásnak.
Mellár Tamás és néhány a saját szakmájában már bizonyító helybéli a múlt év nyarán létrehozta a Mindenki Pécsért Mozgalmat, a civil szervezet célja, hogy a várost megszabadítsa fideszes vezetésétől. Mellár azt szeretné, ha e mozgalomhoz csatlakoznának az ellenzéki pártok, s közösen állítanának a pécsiek számára vonzó, civil jelölteket az önkormányzati képviselői posztokra. A pártok többsége szimpatizál Mellár mozgalmával, ám érdemi egyeztetés a lehetséges közös jelöltekről eddig még nem volt.
Frissítve: 2019.02.09 09:33

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.