Nemcsak a polgármesterek, a helyi képviselők is közösek lennének - így néz ki az ellenzék két tömbösödési modellje

Publikálás dátuma
2019.02.09 09:30
A Pest megyei városban, Érden egyre közelebb a teljes ellenzéki összefogás
Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor
Újabb városokban került karnyújtásnyi közelségbe a teljes ellenzéki összefogás – tudta meg a Népszava.
Szombathely után újabb megyei jogú városban látszik kibontakozni a koordinált ellenzéki jelöltállítás. Érden együtt mozdul a teljes ellenzék, az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az LMP valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és már a Momentum is részt vesz az egyeztetéseken. Érden ráadásul nemcsak közös polgármesterben gondolkodnak a 70 ezres város ellenzéki szervezetei, hanem a 12 körzet önkormányzati képviselőit is együtt találnák meg. Igaz, ehhez mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítania, hiszen az 5-6 pártnak, illetve a hozzájuk csatlakozó három civil szervezetnek összesen 20 aspiránsa van a 12 helyre.
A polgármesteri kínálat ennél jóval egyértelműbb: a város élére információink szerint Csőzik László aspirálhat eséllyel. Ő egyébként a parlamenti megmérettetésen az MSZP és a Párbeszéd jelöltje volt, és a szavazók támogatásának 36 százalékát szerezte meg. A helyi vélekedések szerint Csőzik őszi esélyeit erősíti, hogy míg tavasszal a neutrális karakterű kereszténydemokrata Aradszki Andrással kellett birkóznia, addig most a meglehetősen megosztó, fideszes T. Mészáros András jelenlegi polgármesterrel mérkőzik. Itt érdemes felidézni: az országgyűlési voksoláson tavaly áprilisban a kormánypárt jelöltje 44 százalékot kapott, míg az ellenzék aspiránsai összesen a voksok 56 százalékát gyűjtötték be, csakhogy megosztottak voltak.
Persze létezik az ellenzék „tömbösítésének” egy másik modellje, amikor egy független jelölt mögé sorakoznak fel az összefogó pártok. Ezzel a szisztémával sikerült Pécsett legyőzni kormánypárt jelöltjét. Igaz, abban, hogy Mellár Tamás közgazdász egy alapvetően konzervatív kerületben nyerni tudott, komoly szerepe volt annak, hogy a Fidesz által irányított baranyai megyeszékhelyet az utóbbi nyolc évben kerülik a befektetők, a jövedelmek alatta maradnak az országos átlagnak, az aktív korúak 10 százaléka külföldön talált munkát, az önkormányzat pedig súlyosan eladósodott.
A jelek szerint Páva Zsolt, a várost tizedik éve irányító fideszes polgármester nem indul a következő választáson – pártja keresi a megfelelő utódot. Eközben Péterffy Attila független polgármester-jelölt mögé beállt a Momentum, az MSZP és a DK, illetve a remények szerint Jobbik sem indít rá senkit a pártmúlttal nem rendelkező gépészmérnökre. Ezt a várakozást erősítheti, hogy a Jobbik hajlandónak tűnik a tárgyalásokra. Gyimesi Gábor, a formáció városi elnöke azt mondta: a Jobbik célja a Fidesz leváltása, s ha ennek érdekében sikerül az ellenzéki pártokkal megegyezni egy közös programban, akkor a Jobbik nem lesz gátja az összefogásnak.
Mellár Tamás és néhány a saját szakmájában már bizonyító helybéli a múlt év nyarán létrehozta a Mindenki Pécsért Mozgalmat, a civil szervezet célja, hogy a várost megszabadítsa fideszes vezetésétől. Mellár azt szeretné, ha e mozgalomhoz csatlakoznának az ellenzéki pártok, s közösen állítanának a pécsiek számára vonzó, civil jelölteket az önkormányzati képviselői posztokra. A pártok többsége szimpatizál Mellár mozgalmával, ám érdemi egyeztetés a lehetséges közös jelöltekről eddig még nem volt.
Frissítve: 2019.02.09 09:33

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő volt a Soros" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?

Orbán: nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - mondta Orbán Viktor.   „Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó” – mondta a miniszterelnök. "Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták – folytatta –, hogy „a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken”, ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be" – "indokolta" meg Orbán kijelentését.    „Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát” – tette hozzá a kormányfő.