Előfizetés

Kopik a Fidesz kemény magja: legnagyobb arányban az értelmiségiek menekülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.09. 09:50

Fotó: Molnár Ádám
És a fővárosban is markánsan gyengül a kormánypárt pozíciója.
45-ről 38 százalékra esett vissza a Fidesz támogatottsága a szavazókorú népesség körében, 3 hónap alatt, azaz majdnem 600 ezer ember fordult el a kormánypárttól a Medián szerint. A közvéleménykutató cég vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, elég ritka az ilyen mérvű veszteség - ráadásul a kormánypárt főként Budapesten, illetve a diplomások körében kopott meg - utóbbiak között 22 százalékot esett a Fidesz. Hahn Endre szerint a számok azt jelzik: az értelmiség körében fokozódik a feszültség, többek között a lezárulni látszó CEU-ügy és az egyre durvuló MTA-ügyek miatt - illetve szerepet játszhat még a lemorzsolódásban a rabszolgatörvény átalakítása. (Utóbbinál fontos megjegyezni, hogy nem a közvetlen érintettség, hanem inkább a probléma átlátása, értelmezése okozhatja a népszerűségvesztést.) Egyelőre ebből a folyamatból más pártok nem profitálnak, a bizonytalan, pártnélküli szavazók aránya nőtt - ez azt jelentheti, hogy a Fidesz kemény magja erodálódott.

Nemcsak a polgármesterek, a helyi képviselők is közösek lennének - így néz ki az ellenzék két tömbösödési modellje

Nagy B. György Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.09. 09:30
A Pest megyei városban, Érden egyre közelebb a teljes ellenzéki összefogás
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
Újabb városokban került karnyújtásnyi közelségbe a teljes ellenzéki összefogás – tudta meg a Népszava.
Szombathely után újabb megyei jogú városban látszik kibontakozni a koordinált ellenzéki jelöltállítás. Érden együtt mozdul a teljes ellenzék, az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az LMP valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és már a Momentum is részt vesz az egyeztetéseken. Érden ráadásul nemcsak közös polgármesterben gondolkodnak a 70 ezres város ellenzéki szervezetei, hanem a 12 körzet önkormányzati képviselőit is együtt találnák meg. Igaz, ehhez mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítania, hiszen az 5-6 pártnak, illetve a hozzájuk csatlakozó három civil szervezetnek összesen 20 aspiránsa van a 12 helyre.
A polgármesteri kínálat ennél jóval egyértelműbb: a város élére információink szerint Csőzik László aspirálhat eséllyel. Ő egyébként a parlamenti megmérettetésen az MSZP és a Párbeszéd jelöltje volt, és a szavazók támogatásának 36 százalékát szerezte meg. A helyi vélekedések szerint Csőzik őszi esélyeit erősíti, hogy míg tavasszal a neutrális karakterű kereszténydemokrata Aradszki Andrással kellett birkóznia, addig most a meglehetősen megosztó, fideszes T. Mészáros András jelenlegi polgármesterrel mérkőzik. Itt érdemes felidézni: az országgyűlési voksoláson tavaly áprilisban a kormánypárt jelöltje 44 százalékot kapott, míg az ellenzék aspiránsai összesen a voksok 56 százalékát gyűjtötték be, csakhogy megosztottak voltak.
Persze létezik az ellenzék „tömbösítésének” egy másik modellje, amikor egy független jelölt mögé sorakoznak fel az összefogó pártok. Ezzel a szisztémával sikerült Pécsett legyőzni kormánypárt jelöltjét. Igaz, abban, hogy Mellár Tamás közgazdász egy alapvetően konzervatív kerületben nyerni tudott, komoly szerepe volt annak, hogy a Fidesz által irányított baranyai megyeszékhelyet az utóbbi nyolc évben kerülik a befektetők, a jövedelmek alatta maradnak az országos átlagnak, az aktív korúak 10 százaléka külföldön talált munkát, az önkormányzat pedig súlyosan eladósodott.
A jelek szerint Páva Zsolt, a várost tizedik éve irányító fideszes polgármester nem indul a következő választáson – pártja keresi a megfelelő utódot. Eközben Péterffy Attila független polgármester-jelölt mögé beállt a Momentum, az MSZP és a DK, illetve a remények szerint Jobbik sem indít rá senkit a pártmúlttal nem rendelkező gépészmérnökre. Ezt a várakozást erősítheti, hogy a Jobbik hajlandónak tűnik a tárgyalásokra. Gyimesi Gábor, a formáció városi elnöke azt mondta: a Jobbik célja a Fidesz leváltása, s ha ennek érdekében sikerül az ellenzéki pártokkal megegyezni egy közös programban, akkor a Jobbik nem lesz gátja az összefogásnak.
Mellár Tamás és néhány a saját szakmájában már bizonyító helybéli a múlt év nyarán létrehozta a Mindenki Pécsért Mozgalmat, a civil szervezet célja, hogy a várost megszabadítsa fideszes vezetésétől. Mellár azt szeretné, ha e mozgalomhoz csatlakoznának az ellenzéki pártok, s közösen állítanának a pécsiek számára vonzó, civil jelölteket az önkormányzati képviselői posztokra. A pártok többsége szimpatizál Mellár mozgalmával, ám érdemi egyeztetés a lehetséges közös jelöltekről eddig még nem volt.

Szerette, ha nagy emberek odafigyelnek rá - így kezdődött Orbán és Andy Vajna barátsága

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.09. 08:51
Csináld utánam, pajti - Fotó: Németh András Péter
Egykori munkatársa szerint alapvetően nem a pénz határozta meg a producer és a honi hatalom viszonyát.
Tíz évet dolgozott Andy Vajnával, együtt indították el például az InterCom vállalatot, hogy aztán a filmmogul egyszerre csak kirúgja a cég éléről - a hirklikk.hu Mihály Györggyel beszélgetett a nemrég elhunyt filmügyi kormánybiztosról. Egykori igazgatója a kaszinókról és a TV2 műsorairól nem beszélt, produceri munkájáról viszont annál többet, ahogy a hatalomhoz való viszonyáról is elárult részleteket.  "A politikai barátság talán nem Orbánnal indult, hanem az argentin elnökkel, az Evita forgatása alatt. Olyan jóban lett vele, hogy az elnök bejárt, bejárhatott a vágószobába. Andy nem akadályozta meg, hogy beleszóljon a munkába, hanem - teljes nonszensz - tűrte azt. Itt kezdődött Vajnának a politikával az ilyesfajta kapcsolata. De nem gondolom, hogy ez dörgölődzés lett volna, egyszerűen jól esett neki, hogy egy ilyen nagy ember odafigyel rá, hogy jóban van vele. Szerintem Orbán esetében is erről beszélhetünk. Nem tudom, mi az igazság, csak tippelni tudok. Pénzre nem volt szüksége, ha minden egyes szivarra egy százdollárossal gyújt rá, akkor is gazdag marad. Mindig is nagyon szeretett volna egy médiabirodalmat létrehozni, és ennek érdekében volt hajlandó talán mindenféle kompromisszumra. Az pedig, hogy politikai alkukat kell kötni ahhoz, hogy az embernek egy országos televíziója legyen, az nem ritka dolog. Sem a világban, sem Magyarországon. És igen: biztos, hogy nagyon jól esett neki, hogy a miniszterelnök a barátjának nevezte."