Új pártot alapított a "Brexit atyja" - az európai parlamenti választásokon is indulna

Publikálás dátuma
2019.02.09. 14:27
Nigel Farage - Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Nigel Farage, aki az egyik legfőbb szószólója volt a brit uniós kilépésnek, bejelentette, ha továbbra sem megfelelően alakulnak a tárgyalások, elindul a májusi EP-választáson. Retteghetnek a konzervatívok?
Nigel Farage, a brit EU-kilépési népszavazást kezdeményező UKIP párt alapítója bejelentette, indulni fog az európai parlamenti választásokon, ha késlekedést szenved Nagy-Britannia március végén esedékes távozása az unióból - írja a brit The Telegraph értesüléseire hivatkozva a hvg.hu. A politikus, aki a Brexit-referendum után elismerte, félrevezető számokkal kampányolt a kilépés mellett, a történelem legrosszabb alkujának nevezte a Theresa May és Brüsszel között született kilépési megállapodást

A politikus egy most közölt írásában bejelentette, hogy egy új formáció, a Brexit Párt az ő teljes támogatásával alakult meg, s ha késni fog az ország EU-ból való kilépése, akkor ő ezen párt színeiben indul a májusi EP-választáson. A brit hatóságok már be is jegyezték a pártot, s az indulhat a voksoláson. Az is közölte, hogy az új párt nagyon sok képviselőjelölttel és jelentős pénzügyi erővel indul majd a választáson, s a párt vezetői hozzátették, biztosak abban, hogy a Brexit-párti konzervatív szavazók nagy számban fognak átállni az új tömörülés oldalára.

Mint emlékezetes, a 2016-os Brexit szavazáson a résztvevők 51,9-48,1 százalékos arányban szavaztak a kilépésre.
Szerző

Antikrisztusi fondorlat: a Szentszék konzervatív szárnya nekiment a pápának

Publikálás dátuma
2019.02.09. 13:14

Fotó: Armin Weigel / AFP
Gyónás, válás, nők pappá szentelése esetén a konzervatív vonal szó szerint ragaszkodik a katolikus dogmákhoz.
Ferenc pápát burkoltan bíráló kiáltványt tett közzé a konzervatívnak tekintett Gerhard Müller bíboros, akit az egyházfő 2017-ben gyakorlatilag leváltott a hit és erkölcs védelmére hivatott vatikáni Hittani Kongregáció éléről, írja a 444.hu. Müller egyszer sem írta le Ferenc nevét, de egyértelműen bírálja a katolikus morálteológia azon irányát - az irgalmasság és a személyre szabott lelki vezetés fontosságát -, amelyet a jelenlegi pápa jelöl ki, szemben a két korábbi pápa konzervatívabb szemléletmódjával. Egy lelkipásztor azzal téveszti meg legjobban a híveket, ha nem a katolikus igazságot tanítja nekik, ami egy "antikrisztusi fondorlat" - írta a bíboros a dokumentumban. Müller emlékezteti a híveket arra az alapvető katolikus tanításra, hogy az áldozat szentségét csak abban az esetben vehetik magukhoz, ha előtte meggyónták bűneiket, ami azt is jelenti, hogy megfogadják: nem követik el újra őket. Vagyis ha egyházilag megházasodott emberek elválnak, és polgárilag újraházasodnak, azzal folytatólagosan bűnt követnek el. Ezzel a bíboros emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa szemléletmódja a következő: miután az egyházat képviselő lelkipásztor megismeri az újraházasodott hívő lelkét, és kíséri őt spirituális fejlődése útján, lehetővé teheti számára az áldozást. Müller emlékeztet arra is, hogy nők nem szentelhetők pappá, és a papoknak nőtlenségben kell élniük. Bár Ferenc pápa is megerősítette ezeket, utasítására tanulmány készül a korai egyház női szerpapjairól, valamint indítványozta, hogy kaphassanak felmentést a cölibátus alól azok a nős férfiak, akik bizonyítják elkötelezettségüket a hivatás iránt. A bíboros közölte, hogy az egyház több püspöke, papja és laikus tagja kérésére írta a "kinyilatkozás igazságáról szóló nyilvános tanúságtételét, mert lelkipásztorként ez kötelessége az egyházon belül tapasztalható egyre nagyobb zavarodottság miatt".
Szerző

A Trump-barát újság a nemi szervéről készült fotókkal zsarolja a világ leggazdagabb emberét

Publikálás dátuma
2019.02.09. 12:27

Fotó: Jim Watson / AFP
És már Jamal Khashoggi újságíró meggyilkolásával vádolt szaúd-arábiai titkosszolgálat is előkerült az ügyben.
Pillanatok alatt a világpolitikai színtérre keveredett át Jeff Bezos megzsarolásának ügye, írja a 444.hu. Az Amazon tulajdonosa és egyben a világ leggazdagabb embere egy blogposztban jelentette be, hogy egy ismert amerikai pletykalap ügyvédei azzal zsarolták meg, hogy ha nem állítja le a velük szemben indított vizsgálatot, akkor nyilvánosságra hozzák azokat a Bezosról készült meztelen fotókat, melyek a birtokukba jutottak. A sztoriban rögtön megjelentek a politikai szálak: a Bezost betámadó lap a National Enquirer, melynek tulajdonosa Donald Trump amerikai elnök jóbarátja és támogatója, David Pecker. Visszatérő felvetés szerint a National Enquirer volt az, amely a kampány során jó pénzért megvásárolta, majd pedig eldugta egy fiókba azoknak a nőknek a sztorijait, akiknek viszonya lehetett Trumppal. Ezenkívül Trump közismerten ki nem állhatja Bezost, és tovább bonyolítja a dolgokat, hogy Bezos tulajdonában van az egyik legjelentősebb amerikai politikai sajtótermék, a Washington Post. Ráadásul Bezos és a pletykalap csörtéje nem előzmény nélküli: korábban az újság azt is megírta, hogy a világ leggazdagabb embere megcsalta a feleségét, és ennek gyors válás lett a vége. A National Enquirer akkor Bezostól és szeretőjétől származó üzenetváltásokat tett közzé, Bezos pedig felbérelt egy biztonsági elemzőt, hogy kiderítse, hogyan keveredhettek ki az üzenetei. A lapot kiadó vállalat ettől gurult be, és kezdett el fenyegetőzni a meztelen fotókkal is. Bezos biztonsági tanácsadója, Gavin de Becker egy tévéinterjúban azt fejtegette, hogy szerinte nem feltörték Bezos telefonját, hanem elképzelhető, hogy egy kormányszerv egyszerűen elfogta az üzeneteit. az egykori NSA-tisztből lett biztonságpolitikai elemző, John R. Schindler viszont arról írt az Observerben, hogy egyáltalán nem is biztos, hogy ez amerikai kormányszerv lehetett. Ahhoz ugyanis, hogy az NSA vagy az FBI hozzájuthasson Bezos üzeneteihez, bírósági felhatalmazás és valamiféle bűncselekmény gyanúja kéne, ráadásul az se jellemző, hogy ezektől a szervektől bulvárlapokhoz szivárogna tovább a megszerzett információ, írja Schindler, aki azzal kevéssé számol, hogy egy törvénytelen amerikai akció is állhat akár a háttérben. Szerinte ehelyett érdemes lehet azoknak a külföldi titkosszolgálatoknak a környékén is körbenézni - például Szaúd-Arábiára ügyelve. A szaúdiak felvetése mellett több dolog is szól szerinte: egyrészt Bezos lapjának, a Washington Postnak volt újságírója Jamal Khashoggi, akit minden jel szerint a szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolhattak meg tavaly Isztambulban. Ráadásul híressé vált blogposztjában Bezos is bedobta a szaúdi szálat, amikor arról írt, hogy Peckernek különösen fájtak a Washington Post szaúdi cikkei a közelmúltból, mivel voltak üzleti érdekeltségei az olajmonarchiában, és ezeknek ártottak ezek az írások.
Szerző