Elfogadhatatlan bérajánlat miatt tüntetni fognak a Teva munkásai

Publikálás dátuma
2019.02.10. 14:42
Illusztráció, a kép nem a debreceni gyárról készült.
Fotó: Shutterstock
A debreceni dolgozók bérajánlás és az ajánlás mértékének felosztási javaslata miatt mennek az utcára hétfőn.
A munkáltató által adott elfogadhatatlan bérajánlás és az ajánlás mértékének felosztási javaslata miatt hétfő délutánra tüntetést szerveznek a Teva gyógyszergyár munkavállalói Debrecenben, tudta meg az Index.hu a a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől (VDSZ).
Az utóbbi időben számos cég munkásai szervezték meg magukat. Sokan a sztrájk eszközéhez voltak kénytelenek nyúlni: az Audi dolgozói például a rendszerváltás óta az egyik legkomolyabb dolgozói akciót vitték véghez az országban. De sztrájkolnak a Tesco bérszámfejtői is, és ennek a lehetősége merült fel a Metronál és a Bosch-nál is. Szakszervezeti alapszervezetet alakítottak a Suzukinál is, ahol látszólag a gyár a leendő titkár azonnali elbocsátásával reagált erre.
Szerző

Ismét lezárták a Lánchidat a tüntetők (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.10. 13:45

Fotó: Kökényesi Gábor / Népszava
A Hősök terén gyülekeztek, az Andrássy úton indult el a csoportnyi tüntető. Páran a Várkertnél is akcióztak.
Takarodj, bűnöző! címmel hirdették meg a demonstrációt, amely sokáig viszonylag eseménytelenül telt.
A felhős nap vonulásainak monotonitását a Várkert Bazárnál a Momentum aktivistái törték meg valamelyest, amikor az Orbán Viktor évértékelőjének helyszínét körülvevő fekete lepelre azt írták fel: "109". A kevéssé szimbolikus szám jelentése: összesítésük szerint jelen pillanatig ennyi helyreigazítási pert vesztett el a kormányközeli sajtó.
A résztvevők korábban azért várakoztak, mert a létszámuk nem haladta meg a 100 főt, a rendőrök nem engedték őket az úttesten vonulni. Libasorban állva számolták, mennyien lehetnek. Mivel végül meglett a százas létszám, a demonstrálók elindultak az Andrássy úton. "Orbán, takarodj!" - skandálják. A Lánchidat ismét lezárták egy időre, majd innen mentek tovább a Várkert Bazárhoz, ahol Orbán Viktor évértékelt.   A demonstráció szervezői reggel is lezárták a Lánchidat, amelyen 25-30 autóval vontak blokádot. Akkor úgy nyilatkoztak: éjfélig vannak bejelentve, de ha elegen maradnak a tüntetők, az esemény valamilyen formában akár folytatódhat.
Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.02.10. 16:02

Palkovics tervei ellen még Kolozsváron is demonstrációt szerveznek

Publikálás dátuma
2019.02.10. 12:55
MTA - illusztráció
Fotó: Népszava
Rossz esetben "jelentéktelen tudósklubbá silányulhat" a történetének egyik legfontosabb döntésére készülő MTA a szervezők szerint.
"Mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, az Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos" - olvasható a kedd délutánra Kolozsváron szervezett demonstráció leírásában. Az időpont nem véletlen:
"kedden, február 12-én kora délután az MTA Elnökségének el kell döntenie, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül"

- fogalmaznak a szervezők. Hozzáteszik, a mostani döntés az MTA történetének legfontosabbjai közé tartozik. "Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatátért" - teszik még hozzá. A résztvevőket arra kérik, vigyenek magukkal egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt.
Szerző
Frissítve: 2019.02.10. 12:58