Előfizetés

Itt van Orbán hét pontja a családok védelmére

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.10. 16:44

A kedvezmények és támogatások mellett bölcsődefejlesztésről, illetve középiskolások számára külföldi nyelvtanulási lehetőségekről beszélt a miniszterelnök évértékelőjében a Várkert Bazárban.
A hétpontos családvédelmi akcióterv így néz ki:
  • minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első két gyerek születése után három-három évre felfüggesztik, a második gyereknél a tartozás harmadát elengedik. A harmadik gyerek megszületése esetén az egész tartozást elengedik.
  • Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani. A kétgyerekesek több mint 20, a három gyermeket nevelők több mint 30 millió forinthoz jutnak. A falun élők esetében a miniszterelnök néhány hét türelmet kért; számukra, ahogy mondta, "testre szabott" támogatást jelentenek be.
  • A második gyermeknél 1 millió forintot átvállalnak a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. A harmadiknál 4 milliót, minden további gyereknél egy-egy milliót vállalnak át a jelzáloghitelből ezentúl.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
  • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak autóvásárlásra.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett.
Orbán Viktor ezenkívül bejelentette, a középiskolások a 9. és a 11. évfolyam végén kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, amelynek a költségét a kormány állja.
A pártok közül a liberálisok reagáltak először a miniszterelnöki beszédre. Közölték: Orbán Viktor kormányzásának eredményeként több mint 230 ezer ember hagyta el hazánkat az elmúlt két ciklusban. "A magyar fiatalok a kilátástalanság, a Fidesz szabadságellenes politikája, a brutális léptékű korrupció, a széteső egészségügyi ellátás és az egyre gyatrább oktatás miatt tízezrével hagyják el az országot évről évre. És többségük soha nem tér vissza. Ez a Fidesz és Orbán Viktor felelőssége" - írták. A többi párt a Várban az évértékelő után kezdődött tüntetésen mondja el a véleményét a beszédről. 
A Fidesz - mily meglepő - kész minden támogatást megadni az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett intézkedések bevezetéséhez és a szükséges törvényalkotási munkához. A nagyobbik kormánypárt ezt fontosnak tartotta közölni az állami hírügynökséggel. Mint írták, 2010-ben, amikor a "balliberálisoktól" átvették a kormányzást, azt vállalták, hogy a gyermekes családokat minden erővel segíteni fogják. A gyermekek és a család védelme azóta még fontosabbá vált, hiszen "Európában éppen hatalomra tör az a politikai erő, amely bevándorlók betelepítésével és nem a családok támogatásával képzeli el Európa jövőjét" - közölték.
A KDNP sem akart lemaradni: szerintük tíz év közös, kitartó munkája után olyan intézkedésekről esett szó, amelyek hosszú távon biztosíthatják az ország jövőjét, végre látszik a lehetősége annak, hogy "lépésről lépésre eljussunk a szegénység teljes felszámolásáig".
"Idén is egy beteges hazudozó évértékelőjét hallottuk" - ezt már a DK frakciószóvivője, Gréczy Zsolt írta közleményében. Emlékeztetett: az ország világosan értékelte a Fidesz családpolitikáját. Az elmúlt években 600 ezer magyar ment külföldre - zömében fiatalok -, lassan pedig eljön a kor, amikor külföldön több magyar születik majd, mint itthon. A párt nehezményezte, hogy Orbán Viktor beszélt bölcsődei ellátásról, miközben 2010-ben ő állította le a Gyurcsány-kormány bölcsődeépítési programját. Beszélt gyermekvállalásról, miközben 10 éve nem emelte a családi pótlékot, miközben országszerte hiány van gyerekorvosból, miközben épp most zárt be az ország legjobb koraszülött osztálya

Orbán beszédét az ellenzék is "értékeli": a Várban tüntettek a pártok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.10. 16:19

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ezernél több embert várnak az ellenzéki pártok és független képviselők közös demonstrációjára.
A tüntetésnek vége a Várban. Az összegyűlt legalább ezer fős tömeg a Lánchídon át az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) vonul, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületét is érintve.

Szolidaritás legyen a jelszó

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők következtek utolsó felszólalóként, együtt állva a színpadra. A szavak után eljött a tettek ideje, kezdte Szél. Az évértékelő fideszesekhez hasonlította a tüntetőket: míg előbbiek sötét leplek mögé bújnak, a tüntetők nem félnek, és büszkén vonulnak zászlóikkal. Orbán hazudott a beteg gyermekeket nevelő családoknak, nem mondta el, hogy bedőlt Paks 2, se azt, hogy a propaganda TV-ből kirúgják az ellenzéket. Azt sem mondta el, hogy buta embereket akar Orbán, ezért űzte el a CEU-t is. Az MTA-t pedig a legnagyobb magyar alapította, és a legkisebb akarja sírba tenni. A rendszer szerinte akkor fog megremegni, ha együtt lesznek a pártzászlók, és mindenki kimondja, amit gondol. Polt Péter és Kövér László is számíthat még az ellenzék figyelmére, mondta még el Szél. Legyen a jelszó szolidaritás egymás iránt, illetve "egy mindenkiért, mindenki egyért", zárta beszédét.
Hadházy jó hírrel kezdte, mi szerint egy kormány-közeli médium igazat mondott: ő azért gyűjti az aláírásokat, mert Orbán Viktort börtönben akarja látni. Hősnek nevezte azt a több tízezer embert, akik gyűjtik az aláírásokat, és azokat, is akik aláírták, vagy alá fogják írni az íveket. Az MTVA szivárogtató munkatársának pedig egyenesen tapsot kért, csak úgy, mint a bajai Szabó Richárdnak, aki nem hagyta magát megfélemlíteni.

"Akarunk mi 1944-ben élni?"

V. Naszályi Márta következett, a Párbeszédtől. A magyar állam elővásárlási jogot vezetett be a budavári ingatlanokra, mondta, arról beszélve, hogy hogyan sajátítja ki a negyedet az Orbán-kormány. Az MTA egyévi költségvetésével hozták létre a Várkapitányságot is. Majd a kormány múltidéző terveire válaszul azt kérdezte: akarunk mi 1944-ben élni? Szerinte a fideszesek saját maguknak akarnak budavári luxuspalotákat építeni. Akarunk-e mi az 50 évvel ezelőtti Magyarországon élni, kérdezte válaszul arra is, hogy van, aki azzal védi a rabszolgatörvény miatti 6 napos munkahetet, hogy régen is ez volt. Szerinte a túlóratörvény a Fidesz elővásárlási joga az emberek jövőjére, akik viszont azért jöttek el tüntetni, hogy elmondják: a jövő az övék.

Vidéken még többen vannak

A Momentumot szóvivője, Nemes Balázs képviselte a demonstráción. Mindig csodálatos, amikor ennyi embert lát, mondta, mert mindig tudja ilyenkor: vidéken még többen vannak. Tegnap Szolnokon tüntetett, de a pécsieknek is nagy tapsot kért: már megvan az ottani független jelölt, Péterffy Attila. Majd a Várkert körüli kordonról beszélt: bukni fog Hoppál Péter és Révész Máriusz is, akik védelmükbe vették azt. Majd a kormány "álhírgyárosairól" beszélt, akik havi félmilliós fizetésért azon dolgoznak, hogy emberek életét tegyék tönkre. Majd az MTA-nak kért szolidaritást.

"Ti mikor láttátok a fideszeseket utoljára dolgozni?"

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a rendőrökhöz fordulva kezdet beszédét: az Orbán-kormány nem fizeti a túlórájukat, de az ellenzék majd fogja. Majd Orbán "három gyerek, három szoba, négy kerék" szlogenjét idézve kijelentette, a kormányfőnek már nincs meg a négy kereke. Amíg Orbán a miniszterelnök, addig csak a hazájukat elhagyva van jövője a magyar gyerekeknek, mondta, majd rátért a rabszolgatörvényre is. Ha egy embernek hétből hat napot folyamatosan dolgoznia kell, mikor csináljon a hazának gyereket - tette fel a kérdést Kósa Lajosnak címezve. "Ti mikor láttátok a fideszeseket utoljára dolgozni" - kérdezte aztán a tüntetőktől. Végül Bangóné azt üzente Orbánnak, amit ő maga mondott korábban: "a kapitalisták azok, akik eladják nekünk a kötelet, amire majd felakasztjuk őket".

Demokráciát és európai Magyarországot

"Sziasztok, demokraták, kezdte beszédét Bősz Anett a Liberálisoktól. Szabadságunkat csak közös felelősségvállalás árán vásárolhatjuk meg, hangsúlyozta. Közösen kell kiállni, mondta. Szerinte az ellenzéket nem az Orbán iránti gyűlölet tartja össze, hanem az aggodalom az elesettekért és segíteni akarás. Aggódunk a nőkért, a romákért, a mozgásukban korlátozottakért, a meleg közösségekért, és mindenkiért, aki nem ért egyet Orbán Viktorral. Azért vagyunk most itt, hogy egy olyan országért küzdjünk, ahol nincs kirekesztés - fogalmazott. Demokráciát és európai Magyarországot követelve zárta beszédét Bősz.

A minimálbér még mindig 28 500 forint

Schmuck Erzsébet vette át a mikrofont, az LMP-től. A közvélemény-kutatások mutatják, hogy nem csak az Orbán-kormány fordult el az emberektől, de az emberek is tőle, mondta beszédében. "Orbán Viktor elveszítette a valóságérzékét" - tette hozzá, mivel míg növekvő bérekről és stabilitásról beszél a kormányfő, valójában egy összeszerelő ország lett Magyarországból, ahol a multikat támogató kormány folyamatosan szorítja lefelé a béreket. Nem beszélt Orbán se a rabszolgatörvényről, se a devizásokról, se a kilakoltatott családokról, folytatta. "Ma Magyarországon a minimálbér még mindig 28 500 forint" - mondta, hangsúlyozva, hogy míg százmilliárdok mennek el a sport-TAO-val például, a bérekre nincs néhány tízmilliárdja. Majd az EP-választások tétjéről beszélt Schmuck: ő olyan képviselőket akar látni Brüsszelben, akik az embereket képviselik, nem a multikat, és kiállnak a zöld értékek mellett a küszöbön álló klímakatasztrófa idején.

A Fidesz legfőbb partnere a közöny

A jobbikos Jakab Péter kapott következőként szót. Az elmúlt három évben tízezer magyar családot dobott az utcára Orbán, hangsúlyozta, míg Mészáros Lőrincet milliárdossá tette, így erkölcstanból bukott a kormányfő. 2010 óta stadionon kívül csak "őfelsége királysága" épült az országban, mondta. "Harcoljunk egy olyan államért, ami tisztességre épül, és nem lopásra" - folytatta. Jakab szerint Orbán csak két lehetőséget hagyott: megszokni vagy szökni. Ám a jelenlévők egy harmadikat választottak, és fellázadtak. A Fidesz legfőbb partnere nem a KDNP szerinte, hanem a közöny. "Ébredj, magyar" - skandálta a tömeg. Jakab a korrupció és a népbutítás elpusztítását ígérte, ami után ismét büszkén lehet majd magyarként élni.

"Éljen a negyedik magyar köztársaság"

A beszédeket Gréczy Zsolt DK-s képviselő kezdte. Kimaradtak a devizások, a nyugdíjukért rettegő nyugdíjasok, a tanulástól elvágott fiatalok, hangzott Orbán szavaira válaszul. A tömeg hangosan helyeselt, mikor a színpadról visszautasította a kormány náci-vádját, mondán, az inkább a Fideszre igaz. Amit Orbán csinál, az egész Európára veszélyes, hívta fel a figyelmet Gréczy. "Ti egész Európának üzentek, köszönjük nektek" - mondta a több száz fős tömegnek. "Éljen a negyedik magyar köztársaság", zárta beszédét, hangsúlyozva, hogy előbb-utóbb úgyis győzni fog a demokrácia.
"Tüntessünk együtt a rabszolgatörvény és Orbán Viktor kiépülő diktatúrájával szemben" - hívnak tüntetésre az ellenzéki pártok és független képviselők közösen. A 4-kor kezdődő rendezvényre ezernél több embert várnak a Szent György térre, a Budai Várba.
A szervezők közt szerepel az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP, a DK, a Momentum és a Liberálisok, illetve függetlenként Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A demonstráció idején forródrótot működtet a TASZ jogvédő szervezet.

"Ez a magyarok válasza, nem a bevándorlás" - évértékelőt tartott a miniszterelnök

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.02.10. 14:56

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Gyermekvállalási kedvezmények, a csok kiterjesztése, hitel autóvásárláshoz, a négy vagy több gyereket nevelő nők mentesülése a személyijövedelemadó-fizetés alól, bölcsődei fejlesztés, nyelvtanfolyamok támogatása - többek között ezeket jelentette be évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Várkert Bazárban.

DK-sokat lökdöstek

A DK szimpatizánsai O1G feliratú papírokat akartak kitenni a Várkert Bazárt övező kordonra, de biztonsági emberek lerángatták a feliratokat. Az egyik biztonságis meglökte Varga Gergő aktivistát, akinek leesett a szemüvege. A DK-sok feljelentést tesznek az ügyben. Erről a hvg.hu tudósított.

Akcióban a Momentum

"109 - Le a propagandával!" - ezt a feliratot fújták a Momentum aktivistái a Várkert Bazár elé felhelyezett fekete drapériára. A 109-es szám azt jelenti, hogy a kormánysajtó ennyi pert veszített el. Felfestettek még egy növekedést mutató grafikont, amely alá a Mészáros vagyona felirat került. Minderre válaszul rendőrök kezdték igazoltatni az aktivistákat - számolt be a történtekről a Mérce.

"Rendőreink szilárdan védik a határt" - Orbán elköszönt

Ezen kívül 700 milliárdot fordítanak majd az egészségügyre a jövőben, és az ápolók bérét 70 százalékkal emelik majd. Így és itt állunk 2019 februárjában, azzal köszönök el, hogy haza- és országépítő munkára hívjak mindenkit. Rendőreink szilárdan védik a határt, fiataljaink okosabbak, mint mi és ha összekapják magukat, munkakedvben is beérhetnek minket. Szomszédaink tisztelnek minket, már csak egy kis jókedv és humorérzék hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik - mondta. Szerinte szerencsés csillagzat alatt állunk, rajtunk van a gondviselés állása. Hosszan tartó, szűnni nem akaró vastaps.

Ez a magyarok válasza, nem a bevándorlás

Második: a csokot a 2 gyermeket vállaló házaspárok használt lakásra is felvehetik. Mostantól minden második gyermek születésnél 1 milliót, a harmadiknál 4 millió forintot vállalnak át. A legalább négy gyermeket szülő és nevelő nők életük végééig nem fizetnek személyi jövedelemadót. Legalább 3 gyermeket nevelő családok legalább 7 személyes autóhoz 2.5 millió forint támogatást kapnak.  2022-ig annyi bölcsőde lesz, hogy mindenki bölcsibe adhassa a gyermekét. Bevezetik a nagyszülői gyedet, a jövőben, ha a nagyszülők úgy döntenek, ők maradhatnak gyeden otthon.  Minden középiskolás a 9. és 11. tanév nyarán 2X2 hét külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, aminek a költségeit a kormány vállalja. 

Hét pontos családvédelmi akcióterv

Először a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról beszél. A 40 év alatti nők, akik először házasodnak, tízmillió forint kedvezményes kölcsönt kapnak. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztjük, a másodiknál ismét, a harmadiknál a teljes kölcsönt elengedik.

"A magyarságnak fent kell maradnia!"

Orbán szerint vitatkozhatunk, miért van kevés gyerek Magyarországon, ennek nincs értelme, a lényeg, hogy változtatni kell rajta, mert "nincs megírva az emberiség nagy könyvében, hogy a magyarságnak fent kell maradnia".

Soros, Timmermans

Jött az obligát sorosozás, a "bevándorlást támogató pénzemberek" spekulánsok, országot még nem tettek naggyá, de nyomorba már többet döntöttek. Orbán szerint ma az európai baloldal a spekulánsok és a világmigráció élharcosa lett, Frans Timmermans pedig vezeti ezeket az erőket. A Fidesznek meg kell állítania a bevándorláspárti politikusokat.

A bevándorlás gyorsvonatáról nem lehet leszállni

Orbán szerint ő és a hasonló korúak még látni fogják a nagy keresztény államok teljes átalakulását. Aki a bevándorlás gyorsvonatára felszáll, az eljut a végállomásig, retúrjegy pedig nincs - mondta.

Csak a szokásos: bevándorláspártiak, migránsok

Orbán szerint az ellenszegülő országokat pénzbüntetésekkel akarják zsarolni a bevándorláspárti erők. De most itt az alkalom, hogy az EP-választásokon az egész európai népesség megtehesse. "A migráció növeli a bűnözést és behozza a terrorizmus vírusát" - mondta, megismételve, hogy a bevándorló országok "kevert népességű államok" jönnek létre.

Új internacionalizmus

"Ránk férne már egy kis békesség, de az új internacionalizmus erői nem nyughatnak" - mondta, szerinte "a brüsszeli fiókok tele vannak tervekkel", már van egy hét pontos munkaterv, amit elő akarnak húzni az EP-választások után. A teljes kontinenst bevándorló országgá akarják tenni, sok millió bevándorlót akarnak befogadni. 

Ki kell állni magyarságunkért

Orbán szerint "a héten a németek kancellárja, és a négy V4-es ország vezetői" együtt ünnepelték a kommunizmus végét. Nem először emlegeti Orbán Angela Merkelt úgy, hogy nem mondja ki a nevét. Szerinte ismét vannak olyanok, akik "nemzetközivé akarják tenni a világot". Most újra ki kell állni a magyarságunkért velük szemben. 

Legalább 2 százalékos növekedés

Hazánk a népesség szerint a 88., exportját tekintve a 34. ország a globális összehasonlításban, ez szerinte a magyar gazdaság erejét mutatja. Ennek tudatában kell az ország helyzetét megcélozni a világban. Bár mindenki attól tart, hogy a világ GDP-je, ettől függetlenül sem lehet feladni a célt: az EU növekedésénél 2 százalékponttal gyorsabban nőni minden körülmények között.

Gazdasági dimenzióváltás

Majd minden átmenet nélkül a magyar gazdaság dimenzióváltásáról kezd beszélni Orbán, szerinte illúzió, hogy fizikai munkára, olajos kezű munkásokra nem lesz majd szükség, de emellett fel kell futtatni a legmodernebb technológiát alkalmazó iparágakat is. 

Színvonalas poén az ellenzék rovására

Orbán már egyenesen szocialista-náci koalíciót emlegetve idézte fel az ellenzéki képviselők MTVA-székházában tartott akciójának kínosabb pillanatait. Majd azt mondta, ezek az emberek az Országgyűlésben is "fizikai erőszakot alkalmaztak", randalíroztak. "Talpig úriemberek. Talpig: na, de onnan fölfelé?" - lelkes taps és röhögés a közönségből.

Kézfogó a náci rezsimmel

A magyar családok százezreit életétől megfosztó kommunista és a több százezer zsidó honfitársunkat életétől megfosztó náci rezsim kézfogója, amit látunk - mondta Orbán, külön kitérve Karácsony Gergely szerencsétlen Hír Tévébeli interjújára, amiben nem nevezte nácinak zsidó honfitársaink listázását.

"Politikai pornográfia"

Orbán az ellenzékről is szól, bár "ezt itt nem szoktuk". Hogy mégis miért? "Mert megtörténhetett a szocialisták és a szélsőjobb koalíciója. Ez magyar a politikai pornográfia Orbán szerint, vörös és barna ingesek menetelnek együtt.

A szegénység felszámolását ígéri Orbán

De még százezrek vannak, akik szegénységben élnek, a magyar baloldal történelmi bűne, hogy őket segéllyel tartották sakkban és elnézték nekik a bűnözést. Ők visszaadták nekik a munka becsületét, de nem nézték el a bűnözést, azt nem nézték el, hogy a gyermekeikből, nem a gyermekeikért éljenek. De kijátszották ellenük a legnagyobb ászt: szegénység ellen munkával. Maga az EU mondta, hogy 2010 óta egy millió ember tört ki a szegénységből. Vagyis a helyzet javult, de még így is elfogadhatatlan. Orbán nem hiszi el, hogy a szegénységet nem lehet számolni, ez a célja, és "igenis fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon. Lesz mindenkinek munkája, lesz mindenkinek otthona, lesz bölcsőde, óvoda a gyermekeiknek, lesz mindenkinek munkája és jó lesz magyarnak lenni.

Ingyenes menza, csok, gyed-extra

Az ország nagy többsége, aki sem nem szegény, sem nem jómódú, elvárja, hogy dolgozhasson, becsületes életet élhessen, a gyermekeit tisztességesen nevelhesse. Nekik ingyenes menza, csok, gyed-extra áll a rendelkezésükre.

Ne akarják befolyásolni a kormány politikáját

Orbán szerint azoknak, akiknek jól fut a szekér, csak annyi kell, hogy ne kösse őket a bürokrácia, cserébe azt várják tőlük, hogy fizessék be az adót, foglalkoztassanak, minél több embert, és ne akarják befolyásolni a kormányzati politikát.

Győzni fogunk!

Képes-e a magyar ember kikerülni győztesen a súlyos erőpróbákból? Kérdezte Orbán és szerinte a válasz természetesen igen: győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk. Hosszan tartó taps. De nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, hanem, ha az ország nyer - mondta. Ő mélyen meg van győződve, hogy minden magyar gyerek jobban élhet majd, mint a szülei. Szerinte az a fontos, hogy mindenki boldoguljon, a magyarság fennmaradjon.

"Mi ez, kérem, ha nem felemelkedéstörténet?"

Orbán szerint ma a magyarok sokat dolgoznak, tervezgetnek, házat építenek, iskolába küldik a gyerekeiket, rendben tartják a portájukat. Mi ez kérem, ha nem felemelkedéstörténet? - mondta. Taps.

Tovább élnek a megszülető gyermekek

Vajon emelkedő pályán van-e az ország? - tette fel magának a kérdést a kormányfő, majd meg is válaszolta, mondván, egy évtized már alkalmas időszak egy értékelésre. A 2009-es év a "baloldal rémkormányzásának" utolsó éve volt, ő akkor azt mondta, teljesen új politikára van szükség. Ma egy magyar gyerek úgy születik meg, hogy jó eséllyel megéli a XXII. századot, mert nő a születéskor várható élettartam, csökken az adósság, több gyermek születik.

A Magyar Nemzetben megjelent szlogent ismételt Orbán

Orbán szerint a legnagyobb köszönet azoknak jár, akik minden reggel felkelnek, elmennek dolgozni és pörgetik a magyar gazdaság szekerét. És azoknak is, akik tudták, hogy stabil kormányra, folytonosságra van szüksége van Magyarországnak. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség - ismételte meg a héten a Magyar Nemzetben már megjelent, ezek szerint általános érvénnyel használt új fideszes szlogent.

Orbán: Soha rosszabb évet 2018-nál

Orbán Viktoré a szó. Ő azt mondja, lassan már ő is kíváncsi arra, tud-e újat mondani még, de egyelőre soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt. Orbán szerint az, hogy harmadszor is kétharmaddal nyertek, és a gazdasági növekedés is kiemelkedő, összefüggenek, mert bár vak tyúk is talál szemet, de a magyar gazdaság a hetedik éve növekszik. A harmadik kétharmad és a növekedés sem ajándék, mindkettőért keményen meg kellett küzdeni.

Balog Zoltán vezeti fel Orbán beszédét

Balog Zoltán kezdi, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, aki szerint még soha nem voltak ennyien egy évértékelőn, de ő abban bízik, hogy lesznek még tíz-tizenötmillióan, és akkor elmondhatják, hogy mindannyian együtt vagyunk. Közben többen azt játsszák, ki tud gyakrabban beletapsolni Balog beszédébe. Balog azt mondta, az elmúlt héten az Egyesült Államokban járt, és két elnöki beszédet is végighallgathatott, ebből az egyiket még az ellenzék is megtapsolta, amikor Trump a megszületendő gyerekek fontosságáról beszélt.

Feszült várakozás

Most éppen nem történik semmi, mindenki illedelmesen vár, hogy valaki végre a színpadra lépjen. Fokozódik a drámai feszültség, a zene is mintegy ezt hivatott sugallni a megjelent nézőknek. Van, aki annyira nehezen viseli a feszültséget, hogy rágózik.

Quimbyre hangolnak...

Most éppen Quimby szól, ez azért vicces, mert az együttes közismerten nem rajongója a NER-nek. 

Akiknek már csak állóhely jutott...

Odabent nagyon nagy a zsúfoltság, sokaknak láthatóan nem jutott ülőhely, ők a falak mentén állnak. Így járt Hoppál Péter egykori kulturális államtitkár, vagy Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter is. 

Szigorú biztonsági intézkedések

A biztonsági intézkedések elképesztőek, az újságírókat többször is ellenőrizték, mielőtt bejutottak volna a Várkert bazár épületébe, a vendégeket hermetikusan elzárták a sajtó elől a beléptetésnél, így esély sem volt, hogy egy-egy vezető Fideszes politikust megkérdezhessen valaki. Tudósítónk részt vett már Angela Merkel vagy Vlagyimir Putyin látogatásán is, a biztosítás mértéke nagyjából ehhez fogható.  

Feketével bevont kordonok

Korábban megírtuk: az éjjel fekete lepellel vették körül a Várkert Bazár épületét, hogy ne lehessen fotózni az évértékelőre érkezőket.