Isiászt is okozhat az ülőmunka

Publikálás dátuma
2019.02.11 16:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor éles fájdalom hasít a derékba, a lábba, isiászra is gondolni kell, amelyet akár tartós zsibbadás és fájdalom is jelezhet.
Ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának is nevezett isiász a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód elsődleges kockázati tényezője. A leggyakoribb kiváltó okai még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet - mondta dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nem csak a derékfájás lehet a tünete

A fájdalom kialakulhat egy pillanat alatt, de lassan, fokozatosan is. Zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezhet isiász esetén. A fő tünet, a derékfájás valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom mértéke sok tényezőtől függ, vannak, akik egészen enyhén érzik, míg mások akár az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalomtól szenvednek. A fájdalom érzékelésének helye is változhat: jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és az ötödi lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába haladva, a belső talpfelszínig húzódva. 
Az isiász okozhat egy hirtelen belenyilalló fájdalmat, ami többnyire az egyik lábban jelentkezik. Ezt nevezik hexenschuss-nak. Az isiász, mint minden gyöki fájdalom, a koponyaűri nyomás fokozódásakor - köhögés, tüsszentés, erőlködés - hirtelen erősödik. Kivizsgálásra azért is szükség van, mert porckorongsérv is hasonló tünetet produkál – mondta a szakorvos.

A torna is fontos

„Sokszor már a páciens tartása is tünetértékű. A kissé elcsavarodott, úgynevezett antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.”
A diagnózis felállításához az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt labor-, MRI-, és CT-vizsgálatra is szükség lehet. A kezelése elsődlegesen pihentetéssel történik, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás is. A fájdalom csökkentésére a szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a helyi célzott injekció. Hatékony segítség lehet az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben akár idegsebészeti műtétre is szükség lehet. 
A fájdalom akut szakaszát követően elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna, amelynek célja a csigolyákat tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatos kondícióban tartása.

Így válasszunk egészséges(ebb) sonkát

Publikálás dátuma
2019.04.18 16:16

Fotó: Shutterstock
Érdemes egészséges(ebb) húsvéti sonkát választani, a nitrites pácsót pedig elkerülni, mert nagy mennyiségben fogyasztva növeli a rák kialakulásának kockázatát.
2015-ben az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) bizonyítottnak találta a kapcsolatot a feldolgozott húsfélék - szalámik, kolbászok, virslik, felvágottak, füstölt és pácolt húsok - fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. Állásfoglalásuk kiadása óta 800 különböző epidemiológiai vizsgálat eredményeit összefoglalva arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott húsfélék az „emberre bizonyítottan rákkeltő” 1. csoportba tartoznak, ahol a cigaretta, az alkohol és az azbeszt is található. Bár később ezt a kijelentést az igazgató, Cristopher Wild tompítva úgy nyilatkozott: arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az 1-es csoportba tartozók valóban bizonyítottan okozhatnak daganatos megbetegedéseket, igaz, a húsok nem ugyanolyan mértékben. Az IARC szerint 
a rendszeresen, napi 50 gramm feldolgozott húsfogyasztás 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A másik megállapításuk a vörös húsokra vonatkozott, az ide sorolt sertést, marhát, bárányt, borjút, birkát, és kecskét is valószínűsíthetően rákkeltő hatásúnak találták, ezért a 2-es csoportba sorolták.
A legtöbb tanulmány a húsfélék rákkeltő hatásáért a kálium-, illetve nátrium-nitrátot teszi felelőssé, amelyek a hús szövetei közé kerülve nitritté alakulnak. Nitrites pácsó-keverék rengeteg húskészítményben található, ettől lesz szürke helyett rózsaszínű a hús, és azért is felel, hogy pácolt íze legyen a készítménynek. Ha hőkezelve nagy mennyiségben fogyasztjuk, megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.
Mindezek ellenére a magyarok a Nielsen piackutató cég adatai szerint tavaly feldolgozott húsra költöttek a legtöbbet, a sonka, a szalámi és a virsli iránt még nőtt is a kereslet. Ez azért is elgondolkodtató, mert Magyarországon nők és férfiak körében is az egyik vezető daganatos megbetegedés éppen a végbél- és vastagbélrák.

Milyen a jó sonka

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályzata szerint a húsvéti sonka is külön kategória, ami lehet nyers, hőkezelt és a parasztsonka is. Létezik nyers, hőkezelt, valamint formában vagy bélben hőkezelt sonka. Külön alcsoportba tartozik a parasztsonka, amelyet a hagyományos eljárás szerint száraz sózás után hónapokig érlelnek, majd hidegen füstölnek. 2017-ben több módosítás is történt a szabályzatban, például csökkentették a maximális sótartalmat, de érdemes alaposan megnézni, milyet vásárolunk - írta a Tudatos Vásárló
A jó sonka onnan is felismerhető, hogy sokkal keményebb, mint a gyorsabban érlelt változatok. Vannak úgynevezett közepes érlelésű, gyors pácolással készült, nyers vagy főtt sonkák is. A gyorsérlelésűek húsába nagy mennyiségű páclét juttatnak, és csak néhány napig érlelik. A címkét elolvasva kiderül, milyen eljárással, hagyományos vagy gyorspácolással készült, füstölt vagy csak füstölt ízű-e a termék. Az ilyen, ráadásul gyorspácolt terméket jobb elfelejteni. A nitrites pácsóval kezelt sonkákat az élénk rózsaszín hússzín mellett arról lehet felismerni, hogy ezek általában főtt, előre fóliázott termékek - és ezek a legolcsóbbak.
Frissítve: 2019.04.18 16:29

Fejfájás nehezítheti a hosszú hétvégét

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ BURGER/Phanie
Bár frontmentes, kellemesen meleg várható a következő négy napban, az időjárásra érzékenyeknek fájhat a fejük.
A hosszú hétvégére igazi tavaszt ígérnek a meteorológusok. Pénteken és szombaton a napsütés lesz túlsúlyban, folyamatos melegedésre készülhetünk, és csapadék sem várható. Vasárnaptól kissé változékonyabb napok következnek, helyi záporok is frissíthetik a levegőt, de a hőmérséklet még ekkor is a kellemes tartományban marad – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán
Az, hogy a jövő hét közepéig nem is érkezik front a térségbe, segíti a szervezet pihenését, regenerálódását. A napsütés hatására energikusabbak lehetünk, de vasárnap és hétfőn a változékonyság már okozhat enyhébb panaszokat. Mivel a fülledtség is fokozódik, a kevésbé érzékenyek is érezhetnek például vérnyomás-ingadozást. Fejfájás és migrén is sokakat kínozhat. Alvászavarok, napközbeni szétszórtság tapasztalható, felerősödhetnek a gyulladásos panaszok. 
Akik általában nem érzékenyek az időjárás változásaira, a napos, kellemes hőmérsékletű időben jól érezhetik magukat. A bőr védelméről már gondoskodni kell, szinte erős fokozatú az UV-sugárzás - olvasható a Meteo Klinika honlapján. A pollenhelyzet is romlik, a platánra és a nyírfára allergiások tünetei felerősödhetnek.
Frissítve: 2019.04.18 17:05