Isiászt is okozhat az ülőmunka

Publikálás dátuma
2019.02.11. 16:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor éles fájdalom hasít a derékba, a lábba, isiászra is gondolni kell, amelyet akár tartós zsibbadás és fájdalom is jelezhet.
Ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának is nevezett isiász a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód elsődleges kockázati tényezője. A leggyakoribb kiváltó okai még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet - mondta dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nem csak a derékfájás lehet a tünete

A fájdalom kialakulhat egy pillanat alatt, de lassan, fokozatosan is. Zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezhet isiász esetén. A fő tünet, a derékfájás valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom mértéke sok tényezőtől függ, vannak, akik egészen enyhén érzik, míg mások akár az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalomtól szenvednek. A fájdalom érzékelésének helye is változhat: jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és az ötödi lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába haladva, a belső talpfelszínig húzódva. 
Az isiász okozhat egy hirtelen belenyilalló fájdalmat, ami többnyire az egyik lábban jelentkezik. Ezt nevezik hexenschuss-nak. Az isiász, mint minden gyöki fájdalom, a koponyaűri nyomás fokozódásakor - köhögés, tüsszentés, erőlködés - hirtelen erősödik. Kivizsgálásra azért is szükség van, mert porckorongsérv is hasonló tünetet produkál – mondta a szakorvos.

A torna is fontos

„Sokszor már a páciens tartása is tünetértékű. A kissé elcsavarodott, úgynevezett antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.”

A diagnózis felállításához az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt labor-, MRI-, és CT-vizsgálatra is szükség lehet. A kezelése elsődlegesen pihentetéssel történik, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás is. A fájdalom csökkentésére a szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a helyi célzott injekció. Hatékony segítség lehet az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben akár idegsebészeti műtétre is szükség lehet. 
A fájdalom akut szakaszát követően elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna, amelynek célja a csigolyákat tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatos kondícióban tartása.
Szerző

Az alvás minősége is befolyásolja az edzés eredményességét

Publikálás dátuma
2019.02.09. 14:14
Illusztráció
Fotó: pixabay
Sokaknak eszébe sem jut, hogy nemcsak az számít, mikor és mit eszünk, mikor és mit sportolunk, a fogyáshoz és izmosodáshoz regenerálódásra, pihenésre és megfelelő minőségű alvásra is szükség van.
Az alvásra általában csak akkor gondolunk, amikor nagyon hiányzik. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, alvás lényeges eleme a szervezet optimális működésének, részt vesz az izmok regenerációjában és fejlődésében. A fizikai teljesítőképességen túl a szellemi fittségnek is alapfeltétele – írta a Dívány
Sokan az amúgy is hajszás munkanapjukat követően este, sőt éjjel is tevékenykednek. Ezzel azt érik el, hogy másnap hullafáradtak lesznek, és az aznapi teendőket kétszer annyi idő alatt oldják meg, ráadásul biztosan marad megint estére is tennivaló. 
Illusztráció
Fotó: pixabay
Ha tartós az alváshiányunk, ingerlékenyek, dekoncentráltak leszünk, csökken a szervezet terhelhetősége, amit a munkában, de az edzésben is megérzünk. A legyengült immunrendszer pszichés problémákhoz is vezethet. 
Alvás közben a szervezetet regenerálódik, „felépül”. A hipotalamusz növekedésihormon-kibocsátása a mélyalvási szakasz idején a legintenzívebb, és a fehérjeszintézis sokkal erőteljesebb, mint az ébrenlét bármelyik másik periódusában, és a hormonszintünk is ilyenkor kerül egyensúlyba.
Az alvásnál, éppúgy, mint az edzésnél a mennyiség és a minőség is számít. Hiába alszunk akár 10 órát, ha közben sokszor felébredünk. Sokan gyógyszerhez vagy éppen egy pohár borral próbálják elaltatni magukat. Ezek azonban megrövidíthetik az egyes alvási fázisokat, ami szintén az egyensúly felborulásához vezet. A legtöbb ember számára 6-8 óra pihentető alvás szükséges. A lényeg, hogy megtörténjen mind az öt alvási fázis.

Tippek

Lehetőleg legyen a rendszer a napjainkban, például próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni. Előtte, sőt már késő délután se igyunk koffeint tartalmazó, pörgető hatású italt, a nyugtató citromfűtea jobb választás, és vegyünk egy forró fürdőt. Az ágyban ne kütyüzzünk, inkább olvassunk pár oldalt. 

Szerző

A náthának is lehet szövődménye

Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:14
Illusztráció
Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Melléküreggyulladás lehet az ilyenkor gyakori vírusos felsőlégúti fertőzések szövődménye. Kialakulását úgy előzhetjük meg, ha gyakran és alaposan, szappannal kezet mosunk, rendszeresen átszellőztetjük a lakást, és nem megyünk közösségbe félig gyógyultan.
A levegővel telt orrmelléküregek felelősek a belélegzett levegő felmelegítéséért, párásításáért és a hangképzésért. A fertőzés esetén a benne lévő nyálkahártya is megduzzadhat. Ha a gyulladás következtében a felgyülemlő váladék a kivezető nyílás elzáródása miatt nem tud kiürülni az orron keresztül, a melléküreg begyulladhat – mondta dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.
Ha a vírusos náthával, influenzával fertőzötten, legyengült immunrendszerrel térünk vissza a közösségbe, bakteriális felülfertőződés hatására az egyszerű nátha könnyedén arc- és homloküreg-gyulladássá fajulhat – figyelmeztetett a szakorvos. Ehhez a kórokozókon kívül anatómiai sajátosságok is hozzájárulhatnak. A felnőtteknél ilyen például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip, ezek szűkítik a melléküregek nyílását, amelyek így nem tudnak megfelelően szellőzni, a felgyülemlő váladék pedig nem tud kiürülni. Gyerekeknél a megduzzadt orrmandula és a rossz orrfújási technika és a Magyarországon népbetegségnek számító allergiás nátha is hajlamosít orrmelléküreg gyulladásra.
A betegség orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel kezdődik, ami a melléküregek elzáródása miatt feszülő fejfájással, az érintett üreg nyomásra, kopogtatásra fokozódó fájdalmával folytatódik, de esetenként láz is jelentkezhet. A fájdalom kisugározhat a felső fogak és a fülek felé is, ez a fej előrehajtásakor intenzívebbé válhat. 
Közönséges nátha esetén a váladék hígabb állagú és átlátszó, az arc- és homloküreg-gyulladást általában féloldali, csak az egyik orrfelet érintő, nagy mennyiségű, sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú váladékozás jelzi. Az orrfújás ilyenkor sokkal nehezebb és úgy tűnhet, nem sikerül teljesen „kiüríteni” az orrjáratokat.
A kezelés során a nyálkahártya-duzzanat csökkentése, a szellőzés biztosítása, a váladék termelődésének csökkentése, illetve a bakteriális fertőzés megszüntetése a cél. Akut vírusos arcüreggyulladás esetén az orrspray-t ad az orvos. Akut bakteriális arcüreggyulladás esetén általában antibiotikus terápiát kell alkalmazni, de szigorúan a szakorvos által előírt időtartamig és mennyiségben. Ezt ki lehet egészíteni inhalálással és infralámpa használatával – mondta dr. Tamás László, az előbbi hatására megnyílnak a melléküregek, míg utóbbi csökkenti a gyulladást. 

Helyes orrfújási technika

Csecsemők és kisgyermekek esetében 4-5 éves korig az orr leszívása a legbiztosabb módja a felgyülemlett váladék eltávolításának, de fontos, hogy minél hamarabb megtanítsuk a gyermeket az orrfújásra. Ennek helyes módja az, hogy először az egyik orrfelet befogva a másikat fújjuk ki, majd cseréljünk.. Ha nem így teszünk, a keletkező nyomás a melléküregek irányába préseli vissza a váladékot. 
A betegséget gyakori szappanos kézmosással és a lakás rendszeres szellőztetésével lehet megelőzni, de a legfontosabb óvintézkedés, amit tehetünk, hogy félig gyógyultan nem megyünk közösségbe és a gyermekeket sem visszük lázasan, náthásan a többi gyermek közé.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 14:28