Csak egy telefon

Huszonöt évvel ezelőtt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ösztöndíjat adott néhány magyar újságírónak, akik így testközelből tanulmányozhatták az amerikai sajtó és demokrácia működését. Ma már nehezen hihető, hogy a pénzt nem Soros György, hanem tényleg az amerikai kormány adta; akkor még - úgy tűnik - hitt a magyar demokrácia és sajtó formálásának lehetőségében. 
Elutaztunk tehát Washingtonba, ahol vendéglátóink minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a kelet-európai gyerekek jól érezzék magukat. Első utunk – ki tudja, miért – a Pentagonba vezetett. Tájékozatlanabb olvasóink kedvéért: ez az amerikai védelmi minisztérium, a világ leghatalmasabb hadseregének és az Egyesült Államok védelmének ügyeit intézik innét. A bennünket kísérő hölgy a szokásos köszöntő szöveg után egy-egy vastag könyvet rakott elénk, mondván: minden, amit tudni szeretnénk, ebben benne van. Nagy ház, nagy műsorfüzet – gondoltuk, és belelapoztunk a sűrűn teleírt kiadványba. A minisztérium működési rendjének és döntéshozatali mechanizmusának vázlata mellett ott volt az összes intézmény, főosztály, államtitkárság és sajtóosztály elérhetősége (név, cím, telefonszám), mellékelve azok az ügyek, amelyek az illetőhöz tartoznak. „És tessék mondani – kérdezte az egyik kolléga a csoportból –, ezeket a telefonokat fel is veszik?” A hölgy nem értette a kérdést: már miért ne vennék fel, ha egyszer ott a telefon? 
Két nappal később a State Departmentben (Külügyminisztérium) már nem csodálkoztunk, amikor kezünkbe nyomták a Nagy Könyvet, amelynek második oldalán mindjárt ott volt az akkori külügyminiszter, Warren Christopher összes elérhetősége. Nagy szerencséje volt, hogy éppen semmi sem akadt, amit megkérdezhettünk volna tőle.
Mindez csak arról jutott eszembe, hogy a napokban kedves kollégám a belpolitikai rovatból azzal a furcsa kérdéssel állított be a szobába, hogy nem tudunk-e egy „titkos” telefonszámot az MTVA-hoz, mert mindegyiket törölték az összes létező helyről, és kizárólag mailben kommunikálnak (illetve nem kommunikálnak) a külvilággal. Tanácstalanul néztünk össze. Egyrészt, mert eddig úgy tudtuk, ő az, akitől mindenféle telefonszámokat meg lehet tudni, másrészt mert rájöttünk, hogy fogalmunk sincs. Mindenkinek volt egy „jó ötlete”, mint az egyszeri rabbinak, de végül csak odáig jutottunk, hogy egy barátunk barátjának köztévés kollégájától kaptunk egy telefonszámot – „meg ne tudják, hogy tőlem van” -, és a vonal végén egy mit sem sejtő portás kénytelen volt úgy tenni, mintha rossz volna a vonal, mikor kiderült, hogy ki hívja és kit keres. (A kolléga egyébként azt szerette volna megtudni, tényleg másolt cikkekért fizetett-e ki a közmédia egy külsős cégnek 70 millió forintot.)
Szóval a közmédiát egyelőre nem lehet felhívni mindenféle mondvacsinált ürüggyel, de addig itt van az amerikai külügyminiszter – tegnap járt nálunk - címe és száma (Secretary Michael R. Pompeo, Department of State, 7th Floor 202-647-4000). Még jó, hogy nem dobtam ki azt a telefonkönyvet.
2019.02.12 09:11
Frissítve: 2019.02.12 09:15

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11