Jógával is segíthető a méregtelenítés

Publikálás dátuma
2019.02.12 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Sokan vallják: a szervezetre időnként ráfér, hogy megtisztítsuk a káros anyagoktól. Az éveleji vagy akár tavaszváró méregtelenítésnek számos módja van, amelyeket a jóga komplexen támogat.
A méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetből, sokak szerint nem automatikusan. Az biztos, hogy a megfelelő működésükhöz jó vér- és nyirokkeringésre van szükség. Ezt mozgással, például jógával idézhetjük elő, a legkönnyebben egyszerű, mély légzéssel. Furcsának tűnhet a légzést a méregtelenítéssel kapcsolatban említeni, pedig a kilélegzett levegővel nemcsak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok is kiürülnek a szervezetből.  
„Bárhol, bármikor megemelhető az energiaszint, hatékonyabb működésre kapcsolhatunk, ha 5-10 lassú nyugodt, mély lélegzetet veszünk. Reggel ez különösen hasznos”
- mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató.
A méregtelenítést támogató jógagyakorlatok részei az olyan légzőgyakorlatok, amelyeket felmelegített testtel kell végezni. A tudatos légzésekkel a tüdő mélyebb rétegei is megtisztulnak az elhasznált levegőtől. A rekeszizom folyamatos fel-le mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet, a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést, kitisztítja az orr-melléküreget. 
Az energetizálás és a finom nyirokáramlás serkentője a könnyed simító önmasszázs is. Ezt végezhetjük falra polcolt lábakkal is, úgy még hatékonyabb. Lágyan simítsuk át az arcunkat, lábainkat, karjainkat, masszírozzuk meg a fülünket. Remekül beindítja a napot, ha ezután még egy percig babapózban relaxálunk, majd macskaként nyújtózunk egy nagyot, végül lábujjhegyen pipiskedve sétálunk ki a fürdőszobába – mondta a Népszavának Bogdán-Molnár Virág.

Csodás csavarások

A méregtelenítést fokozzák a hasonfekvő ászanák és a csavarások is. A jótékony hatás főként a rekeszizom és a hasi terület masszírozásának köszönhető, mert a pangó állapotban lévő területeket is képes elérni. A csavarások elősegítik a kívülről láthatatlan, belső szervek között lévő, úgynevezett zsigeri zsírraktárak felszámolását, ezáltal hatékony működésre kapcsolják a szerveket, javítják a közérzetet, sőt a derékbőséget is csökkentik. 
A jóga egyébként is tisztítja az elmét, de mentális „jelenlevéssel” fokozható a mélyebb ellazulás. Hatásosabb, ha a gyakorlatok végzése közben figyelünk az érzelmeinkre, azokra az erőkre, amelyek bennünk dolgoznak.
„Szeressük és fogadjuk el magunkat, de legyünk nyitottak a fejlődésre!”
- ajánlotta Bognár-Molnár Virág.
2019.02.12 14:14
Frissítve: 2019.02.12 14:54

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14