Jógával is segíthető a méregtelenítés

Publikálás dátuma
2019.02.12 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Sokan vallják: a szervezetre időnként ráfér, hogy megtisztítsuk a káros anyagoktól. Az éveleji vagy akár tavaszváró méregtelenítésnek számos módja van, amelyeket a jóga komplexen támogat.
A méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetből, sokak szerint nem automatikusan. Az biztos, hogy a megfelelő működésükhöz jó vér- és nyirokkeringésre van szükség. Ezt mozgással, például jógával idézhetjük elő, a legkönnyebben egyszerű, mély légzéssel. Furcsának tűnhet a légzést a méregtelenítéssel kapcsolatban említeni, pedig a kilélegzett levegővel nemcsak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok is kiürülnek a szervezetből.  
„Bárhol, bármikor megemelhető az energiaszint, hatékonyabb működésre kapcsolhatunk, ha 5-10 lassú nyugodt, mély lélegzetet veszünk. Reggel ez különösen hasznos”
- mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató.
A méregtelenítést támogató jógagyakorlatok részei az olyan légzőgyakorlatok, amelyeket felmelegített testtel kell végezni. A tudatos légzésekkel a tüdő mélyebb rétegei is megtisztulnak az elhasznált levegőtől. A rekeszizom folyamatos fel-le mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet, a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést, kitisztítja az orr-melléküreget. 
Az energetizálás és a finom nyirokáramlás serkentője a könnyed simító önmasszázs is. Ezt végezhetjük falra polcolt lábakkal is, úgy még hatékonyabb. Lágyan simítsuk át az arcunkat, lábainkat, karjainkat, masszírozzuk meg a fülünket. Remekül beindítja a napot, ha ezután még egy percig babapózban relaxálunk, majd macskaként nyújtózunk egy nagyot, végül lábujjhegyen pipiskedve sétálunk ki a fürdőszobába – mondta a Népszavának Bogdán-Molnár Virág.

Csodás csavarások

A méregtelenítést fokozzák a hasonfekvő ászanák és a csavarások is. A jótékony hatás főként a rekeszizom és a hasi terület masszírozásának köszönhető, mert a pangó állapotban lévő területeket is képes elérni. A csavarások elősegítik a kívülről láthatatlan, belső szervek között lévő, úgynevezett zsigeri zsírraktárak felszámolását, ezáltal hatékony működésre kapcsolják a szerveket, javítják a közérzetet, sőt a derékbőséget is csökkentik. 
A jóga egyébként is tisztítja az elmét, de mentális „jelenlevéssel” fokozható a mélyebb ellazulás. Hatásosabb, ha a gyakorlatok végzése közben figyelünk az érzelmeinkre, azokra az erőkre, amelyek bennünk dolgoznak.
„Szeressük és fogadjuk el magunkat, de legyünk nyitottak a fejlődésre!”
- ajánlotta Bognár-Molnár Virág.
Frissítve: 2019.02.12 14:54

Így válasszunk egészséges(ebb) sonkát

Publikálás dátuma
2019.04.18 16:16

Fotó: Shutterstock
Érdemes egészséges(ebb) húsvéti sonkát választani, a nitrites pácsót pedig elkerülni, mert nagy mennyiségben fogyasztva növeli a rák kialakulásának kockázatát.
2015-ben az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) bizonyítottnak találta a kapcsolatot a feldolgozott húsfélék - szalámik, kolbászok, virslik, felvágottak, füstölt és pácolt húsok - fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. Állásfoglalásuk kiadása óta 800 különböző epidemiológiai vizsgálat eredményeit összefoglalva arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott húsfélék az „emberre bizonyítottan rákkeltő” 1. csoportba tartoznak, ahol a cigaretta, az alkohol és az azbeszt is található. Bár később ezt a kijelentést az igazgató, Cristopher Wild tompítva úgy nyilatkozott: arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az 1-es csoportba tartozók valóban bizonyítottan okozhatnak daganatos megbetegedéseket, igaz, a húsok nem ugyanolyan mértékben. Az IARC szerint 
a rendszeresen, napi 50 gramm feldolgozott húsfogyasztás 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A másik megállapításuk a vörös húsokra vonatkozott, az ide sorolt sertést, marhát, bárányt, borjút, birkát, és kecskét is valószínűsíthetően rákkeltő hatásúnak találták, ezért a 2-es csoportba sorolták.
A legtöbb tanulmány a húsfélék rákkeltő hatásáért a kálium-, illetve nátrium-nitrátot teszi felelőssé, amelyek a hús szövetei közé kerülve nitritté alakulnak. Nitrites pácsó-keverék rengeteg húskészítményben található, ettől lesz szürke helyett rózsaszínű a hús, és azért is felel, hogy pácolt íze legyen a készítménynek. Ha hőkezelve nagy mennyiségben fogyasztjuk, megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.
Mindezek ellenére a magyarok a Nielsen piackutató cég adatai szerint tavaly feldolgozott húsra költöttek a legtöbbet, a sonka, a szalámi és a virsli iránt még nőtt is a kereslet. Ez azért is elgondolkodtató, mert Magyarországon nők és férfiak körében is az egyik vezető daganatos megbetegedés éppen a végbél- és vastagbélrák.

Milyen a jó sonka

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályzata szerint a húsvéti sonka is külön kategória, ami lehet nyers, hőkezelt és a parasztsonka is. Létezik nyers, hőkezelt, valamint formában vagy bélben hőkezelt sonka. Külön alcsoportba tartozik a parasztsonka, amelyet a hagyományos eljárás szerint száraz sózás után hónapokig érlelnek, majd hidegen füstölnek. 2017-ben több módosítás is történt a szabályzatban, például csökkentették a maximális sótartalmat, de érdemes alaposan megnézni, milyet vásárolunk - írta a Tudatos Vásárló
A jó sonka onnan is felismerhető, hogy sokkal keményebb, mint a gyorsabban érlelt változatok. Vannak úgynevezett közepes érlelésű, gyors pácolással készült, nyers vagy főtt sonkák is. A gyorsérlelésűek húsába nagy mennyiségű páclét juttatnak, és csak néhány napig érlelik. A címkét elolvasva kiderül, milyen eljárással, hagyományos vagy gyorspácolással készült, füstölt vagy csak füstölt ízű-e a termék. Az ilyen, ráadásul gyorspácolt terméket jobb elfelejteni. A nitrites pácsóval kezelt sonkákat az élénk rózsaszín hússzín mellett arról lehet felismerni, hogy ezek általában főtt, előre fóliázott termékek - és ezek a legolcsóbbak.
Frissítve: 2019.04.18 16:29

Fejfájás nehezítheti a hosszú hétvégét

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ BURGER/Phanie
Bár frontmentes, kellemesen meleg várható a következő négy napban, az időjárásra érzékenyeknek fájhat a fejük.
A hosszú hétvégére igazi tavaszt ígérnek a meteorológusok. Pénteken és szombaton a napsütés lesz túlsúlyban, folyamatos melegedésre készülhetünk, és csapadék sem várható. Vasárnaptól kissé változékonyabb napok következnek, helyi záporok is frissíthetik a levegőt, de a hőmérséklet még ekkor is a kellemes tartományban marad – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán
Az, hogy a jövő hét közepéig nem is érkezik front a térségbe, segíti a szervezet pihenését, regenerálódását. A napsütés hatására energikusabbak lehetünk, de vasárnap és hétfőn a változékonyság már okozhat enyhébb panaszokat. Mivel a fülledtség is fokozódik, a kevésbé érzékenyek is érezhetnek például vérnyomás-ingadozást. Fejfájás és migrén is sokakat kínozhat. Alvászavarok, napközbeni szétszórtság tapasztalható, felerősödhetnek a gyulladásos panaszok. 
Akik általában nem érzékenyek az időjárás változásaira, a napos, kellemes hőmérsékletű időben jól érezhetik magukat. A bőr védelméről már gondoskodni kell, szinte erős fokozatú az UV-sugárzás - olvasható a Meteo Klinika honlapján. A pollenhelyzet is romlik, a platánra és a nyírfára allergiások tünetei felerősödhetnek.
Frissítve: 2019.04.18 17:05