Előfizetés

„Vagy az autonómiánkat adjuk fel, vagy mindenkit”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 16:44

Fotó: Tóth Gergő
A minisztérium olyan helyzetbe hozta az Akadémia vezetését, amelyben csak rossz választás létezik – vélekedett az akadémiai kutatóhálózat egyik munkatársa. A Hallgatói Szakszervezet tagja szerint pedig egész pályás letámadás történik a tudomány szabadsága ellen.
Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – ezzel a felszólítással szerveztek tüntetést keddre az MTA épületéhez. A helyszínen körülbelül kétezer ember gyűlt össze, a demonstráció végén pedig a tüntetők élőlánccal vették körbe az épületet. Az eseményeket élőben követtük, a tüntetésről szóló tudósításunkat itt találja.
A tüntetésen Zászkaliczky Márton, az Irodalomtudományi Intézet munkatársa tudósítónknak hangsúlyozta: a demonstráció eredetileg nem a kormányzat irányába indult.
„Ez egy szolidaritási akció, amellyel ki akartuk fejezni a támogatásunkat”

– jelentette ki.

Felidézte: az a nagy kérdés, hogy az úgynevezett „Palkovics-tervet” elfogadja-e az Akadémia, vagy nemet mond, amivel persze nagyon sokat kockáztat. Szavai szerint ők abban támogatják az elnököt, hogy érvényesítse a decemberi közgyűlési határozatokat, amely három dolgot leszögezett:
  • az MTA intézethálózata az Akadémia része, nem lehet elválasztani,
  • a minisztérium adja vissza azt a pénzt, amit „önkényesen, bár törvényesen”, egy törvénymódosítással elvett az Akadémiától,
  • és bármiféle reformot csak egy átvilágítási folyamat után, konszenzusos módon lehet bevezetni.
Hangsúlyozta: nem lehet egy intézményt pályázati pénzből, projektalapon működtetni, ezt a világon mindenhol tudják. Zászkaliczky Márton, aki az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja, elmondta: úgy tűnik, a kormány – ahogy a CEU esetében is – „megpróbálta becsalni az Akadémiát a sűrű ingoványba”, és bármit mondott az elnökség, elugrott egy másik irányba, más kérdést vetett fel. Arra is kitért, hogy a szövetség januárban alakult meg, és már elkezdtek kidolgozni javaslatokat, valamint megnézték azokat a háttértanulmányokat, melyeket a minisztérium a rendelkezésükre bocsátott. „Kiderült, hogy az egész reformnak semmi köze a tudományhoz, az innovációval kapcsolatos” – mondta, hozzátéve: közben a médiában elindult egy akadémiaellenes kampány, ami nem most kezdődött.
„Bármilyen döntés születik, egyik se jó, mert a minisztérium olyan helyzetbe hozta az Akadémia vezetését, hogy csak rossz választás lehet”

– vélekedett.

Zászkaliczky Márton hozzátette:
„vagy az autonómiánkat adjuk fel, vagy mindenkit.”

A tüntetésen részt vett és nyilatkozott lapunknak a Hallgatói Szakszervezet egy tagja is. Szerinte egész pályás letámadás van az oktatás és a kutatás, általában a tudomány szabadsága ellen, ezt pedig ők minden fronton ellenzik.
Azt gondoljuk, hogy ez nehéz helyzet, és reméljük, hogy fognak tudni olyan döntést hozni, amire szükség van, hogy a munka, ami e falak között zajlik, továbbra is folyhasson – ezt már egy másik tüntető mondta tudósítónknak. Hozzátette: remélik, hogy össze tudnak majd fogni ennek érdekében. „Úgy látjuk, ez magától nem megy, és ezért vagyunk itt, hogy egy kicsit mögé álljunk azoknak, akik szeretnék ezt előre lendíteni” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy szerinte a tüntetés miatt változhat-e valami, azt mondta: az, hogy ennyi ember itt van, mindenképp magáért beszél.
„Erre mindenki odafigyel”

– jelentette ki.

Pokollá tette a Teneriféről Budapestre repülők útját egy részeg férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 15:58
Shutterstock illusztráció
A szemtanú beszámolója szerint oroszul beszélő férfi a felszálláskor "sem volt józan", a gépen pedig folytatta az ivást. Molesztálta, lökdöste a többi utast, a légiutas-kísérők sem tudták lecsillapítani.
Egy részeg utas balhézott hétfő késő este a Wizz Air Tenerife–Budapest járatán. A történteknek szemtanúja volt az Index egyik olvasója is, aki a portálnak elmondta, az oroszul beszélő, jól megtermett, kopasz férfi már a felszálláskor sem volt józan, „egy zacskónyi piával” érkezett. Ha ez nem lett volna elég, még az úton is folyamatosan kiszolgálták: "legalább négy-öt felest hozhattak ki neki, amíg megérkeztünk, pedig szóltak a személyzetnek, hogy nem kellene tovább itatni” – mesélte az utastárs.
A beszámoló szerint ráadásul a férfi nem a "csendes részeg" típus volt, a fedélzeten lévőket folyamatosan molesztálta, lökdöste, a kezével megállította a mellette elhaladókat. Az egyik légiutas-kísérő ugyan próbálta lecsillapítani, de a férfi kezelhetetlennek bizonyult.

Ráadásul, mikor már a többi utas azt hitte, a ferihegyi landolással és a kiszállás megkezdésével vége az idegtépő helyzetnek, "hősünk" a gépből kilépve arccal előre esett a lépcsőn, amelyet így szinte teljesen elzárt. „Alaposan megüthette magát, mert folyamatosan kiabált, de annyira részeg volt, hogy meg sem tudott mozdulni. Mindenki tehetetlenül nézte, és jobb híján átlépkedett rajta, senki sem vállalkozott arra, hogy megmozdítsa a hatalmas testet” - elevenítette fel az esetet az Index olvasója. A bosszantó helyzet egyetlen örömteli mozzanata, hogy az eséskor senkit nem sodort magával, pedig, ahogy a szemtanú írta, legalább tíz gyerek is volt a gépen.

A portál megkereste Hardy Mihályt, a Budapest Airport kommunikációs igazgatóját, aki azt írta, hozzájuk nem érkezett visszajelzés, a jelek szerint tehát sem orvosi, sem rendőrségi beavatkozásra nem került sor. Hardy szerint egyébként az utóbbi időben majdnem minden hétre jutott egy ilyen eset. Nemrég az Easyjet Berlinből Budapestre tartó járatán történt hasonló: akkor egy harmincéves lengyel férfi a kelleténél több vodkát ivott, és ezt még folytatni akarta, ezért kellett végül intézkedni.

Ombudsman: nem kell majd fizetni a gyermeke miatt kórházban benntartózkodó szülőnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.12. 15:21
Fotó: Vajda József/Népszava
Módosulhat a gyermekeket kezelő kórházak házirendje, nem lehet díjfizetéshez kötni a szülő benntartózkodását az intézményben.
Mindezt az alapvető jogok biztosa közölte kedden az állami hírügynökséggel. Székely László ombudsman tavaly decemberben tett közzé egy jelentést, amelyben megállapította, hogy több intézményben is súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat alkalmaznak a kórházban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülők elhelyezése kapcsán. Ennek hátterében az ombudsman a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét azonosította. A jelentésben az áll, hogy önmagában a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni. Ebben a dokumentumban az ombudsman felkérte az egészségügyért is felelős emberi erőforrások miniszterét, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat. A biztos hivatalának közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára egyetértett a megállapításokkal és jelezte, hogy felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát a jogszabály felülvizsgálatára és új joganyag javaslattételére. Az államtitkár ezzel összhangban ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére és a benntartózkodásra jogosult személyi kör pontosítására is.