Azonnal Vajna helyére lépett a Mészáros-kör

Publikálás dátuma
2019.02.13 12:12
Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke
Fotó: Molnár Ádám
A TV2 csoport találkozóját már Mészáros Lőrinc tőzsdei központjában tartották meg Andy Vajna halála után, az igazgatóságban is megjelentek az egykori gázszerelő emberei. A központosított cégek lassan országos tömbbé rendeződnek.
Csak négy nap telt el Andy Vajna halála után, amikor a filmmogul érdekeltségei közé sorolt TV2 Média Csoport Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott, ráadásul különös helyszínen: nem a csatorna zuglói, Róna utcai székházában és nem is a Vajna-tulajdonú vállalatok Rákóczi úti főhadiszállásán. Hanem az Andrássy út 59. szám alatti villaépületben, amely „véletlenül” épp Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságainak központja – írja cikkében a Válasz Online. A hírportál jellemző, de nem kizárólagos példaként említi a helyszínválasztást Mészáros-kör előtörésének érzékeltetéséhez. Mint rámutatnak, korábban is voltak erre utaló jelek, köztük az hogy az állami Eximbank helyett a Mészáros Lőrinc-féle MKB lett a veszteséget veszteségre halmozó kereskedelmi adó finanszírozója. Ráadásul a pénzintézet a jelzálog mellé óvadéki jogot is bejegyeztetett a TV2 részvényeire.

Mészáros emberei, szemben a Vajna-árvákkal

Tehát lényegében a Mészáros–Vajna-meccs kellős közepén „robbant” a szomorú halálhír – írja a portál, hozzátéve, a január 24-i rendkívüli közgyűlésen máris „földindulásszerű” változások történtek. Egyrészt Vajna helyett az igazgatóság egy másik tagja, az Echo Tv vezéreként is működő Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. Aki egyértelműen az Orbán–Mészáros-vonal delegáltja, hiszen még nem volt nagy kormánypárti médiaholding, amikor a milliárdos ugyanőt az Echo élére helyezte (illetve „betette” a részben általa ellenőrzött IKO Holding műsorgyártó vállalat felügyelőbizottságába). A megújult igazgatóság tagja lett továbbá a Mészáros-féle tőzsdei cégek jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, valamint a felcsúti expolgármester érdekeltségeivel régóta szimbiózisban működő Duna Aszfalt Kft. ügyvédje, Czira Szabolcs Sándor – aki nem mellékesen az útépítő céget birtokló Szíjj László veje – így négy Mészáros-delegált áll szemben a cikkben csak „Vajna-árváknak” nevezett korábbi vezetéssel, köztük Dirk Gerkens-szel; Vaszily elnöksége viszont az előbbi csapat erejét bizonyítja.

A fél országot beolvasztják

 A TV2-ért folytatott harc tanulsága az -– jegyzi meg a portál – a jobboldali sajtószegmensben a stratégiai döntéseket nem a formális cégtulajdonosok hozzák (hiszen a csatorna hivatalosan még a Vajna által hátrahagyott érdekeltségi hálóba tartozik). Ez a különös eljárásrend már akkor kiütközött, amikor nemrég létrejött – egyelőre a TV2 nélkül – a kormánypárti orgánumokat egyesítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, melybe a jobboldali cézárok vezényszóra, kvázi ajándékként beledobálták az addig általuk birtokolt újságokat, rádiókat. A lap ennek apropóján is emlékeztet rá, hogy a Fidesz-holdudvar legfontosabb vállalatai mindinkább közös irányítás alá sodródnak: mára számos olyan csúcsmenedzser „született”, aki – fittyet hányva a tulajdonoshoz való lojalitás parancsának – egyszerre szolgálja az egymástól gazdasági értelemben független, elvileg „versengő” Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, néhai Andy Vajnát, Schmidt Máriát, a takarékszövetkezeti lobbit, a MET nevű profi gázkereskedő vállalatot, a magyar államot, sőt akár Csányi Sándor OTP-jét is.  Egy biztos: a Mészáros-féle tőzsdei vállalatok fúziója már eldöntött, bejelentett tény. Egyesülni fog tehát az erőműveket, gabonafeldolgozókat, közmű- és vasútépítő társaságokat birtokló Opus és a turisztikai érdekeltségeket rejtő Konzum. Megy velük a nagy közösbe a gigantikus ingatlanportfolióval rendelkező Appeninn, a CIG Pannónia Életbiztosító, valamint az imént említett informatikai mamut, a 4iG Nyrt. Mi több: ilyen-olyan magántőkelapokon keresztül a Mészáros–Konzum-csoporthoz tartozik az MKB is, amely a gazdasági szaksajtó szerint egy-két éven belül szuperbankká terebélyesedhet – összeolvadva a Takarékbankkal és a hamarosan privatizálandó Budapest Bankkal. Ha tehát hinni lehet a hivatalos és félhivatalos bejelentéseknek, „piaci” trendeknek, valóban lesz itt akkora gazdasági tömb, amely – kis túlzással – kitesz egy fél országot. 

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.