Azonnal Vajna helyére lépett a Mészáros-kör

Publikálás dátuma
2019.02.13. 12:12
Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke
Fotó: Molnár Ádám
A TV2 csoport találkozóját már Mészáros Lőrinc tőzsdei központjában tartották meg Andy Vajna halála után, az igazgatóságban is megjelentek az egykori gázszerelő emberei. A központosított cégek lassan országos tömbbé rendeződnek.
Csak négy nap telt el Andy Vajna halála után, amikor a filmmogul érdekeltségei közé sorolt TV2 Média Csoport Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott, ráadásul különös helyszínen: nem a csatorna zuglói, Róna utcai székházában és nem is a Vajna-tulajdonú vállalatok Rákóczi úti főhadiszállásán. Hanem az Andrássy út 59. szám alatti villaépületben, amely „véletlenül” épp Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságainak központja – írja cikkében a Válasz Online. A hírportál jellemző, de nem kizárólagos példaként említi a helyszínválasztást Mészáros-kör előtörésének érzékeltetéséhez. Mint rámutatnak, korábban is voltak erre utaló jelek, köztük az hogy az állami Eximbank helyett a Mészáros Lőrinc-féle MKB lett a veszteséget veszteségre halmozó kereskedelmi adó finanszírozója. Ráadásul a pénzintézet a jelzálog mellé óvadéki jogot is bejegyeztetett a TV2 részvényeire.

Mészáros emberei, szemben a Vajna-árvákkal

Tehát lényegében a Mészáros–Vajna-meccs kellős közepén „robbant” a szomorú halálhír – írja a portál, hozzátéve, a január 24-i rendkívüli közgyűlésen máris „földindulásszerű” változások történtek. Egyrészt Vajna helyett az igazgatóság egy másik tagja, az Echo Tv vezéreként is működő Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. Aki egyértelműen az Orbán–Mészáros-vonal delegáltja, hiszen még nem volt nagy kormánypárti médiaholding, amikor a milliárdos ugyanőt az Echo élére helyezte (illetve „betette” a részben általa ellenőrzött IKO Holding műsorgyártó vállalat felügyelőbizottságába). A megújult igazgatóság tagja lett továbbá a Mészáros-féle tőzsdei cégek jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, valamint a felcsúti expolgármester érdekeltségeivel régóta szimbiózisban működő Duna Aszfalt Kft. ügyvédje, Czira Szabolcs Sándor – aki nem mellékesen az útépítő céget birtokló Szíjj László veje – így négy Mészáros-delegált áll szemben a cikkben csak „Vajna-árváknak” nevezett korábbi vezetéssel, köztük Dirk Gerkens-szel; Vaszily elnöksége viszont az előbbi csapat erejét bizonyítja.

A fél országot beolvasztják

 A TV2-ért folytatott harc tanulsága az -– jegyzi meg a portál – a jobboldali sajtószegmensben a stratégiai döntéseket nem a formális cégtulajdonosok hozzák (hiszen a csatorna hivatalosan még a Vajna által hátrahagyott érdekeltségi hálóba tartozik). Ez a különös eljárásrend már akkor kiütközött, amikor nemrég létrejött – egyelőre a TV2 nélkül – a kormánypárti orgánumokat egyesítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, melybe a jobboldali cézárok vezényszóra, kvázi ajándékként beledobálták az addig általuk birtokolt újságokat, rádiókat. A lap ennek apropóján is emlékeztet rá, hogy a Fidesz-holdudvar legfontosabb vállalatai mindinkább közös irányítás alá sodródnak: mára számos olyan csúcsmenedzser „született”, aki – fittyet hányva a tulajdonoshoz való lojalitás parancsának – egyszerre szolgálja az egymástól gazdasági értelemben független, elvileg „versengő” Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, néhai Andy Vajnát, Schmidt Máriát, a takarékszövetkezeti lobbit, a MET nevű profi gázkereskedő vállalatot, a magyar államot, sőt akár Csányi Sándor OTP-jét is.  Egy biztos: a Mészáros-féle tőzsdei vállalatok fúziója már eldöntött, bejelentett tény. Egyesülni fog tehát az erőműveket, gabonafeldolgozókat, közmű- és vasútépítő társaságokat birtokló Opus és a turisztikai érdekeltségeket rejtő Konzum. Megy velük a nagy közösbe a gigantikus ingatlanportfolióval rendelkező Appeninn, a CIG Pannónia Életbiztosító, valamint az imént említett informatikai mamut, a 4iG Nyrt. Mi több: ilyen-olyan magántőkelapokon keresztül a Mészáros–Konzum-csoporthoz tartozik az MKB is, amely a gazdasági szaksajtó szerint egy-két éven belül szuperbankká terebélyesedhet – összeolvadva a Takarékbankkal és a hamarosan privatizálandó Budapest Bankkal. Ha tehát hinni lehet a hivatalos és félhivatalos bejelentéseknek, „piaci” trendeknek, valóban lesz itt akkora gazdasági tömb, amely – kis túlzással – kitesz egy fél országot. 
Szerző

Áldatlan állapotok: akár fertőzéseket is elkaphatunk a 4-6-os villamoson

Publikálás dátuma
2019.02.13. 11:33

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Súlyos fertőzésveszélyt hordozhatnak a naponta több százezer utast szállító 4-6-os villamosok.
Gyakran az önkívületben fetrengő potyautasok utáni kényszerű takarításra, fertőtlenítésre szorulnak a budapesti villamosok - mondták a koszt, bűzt és a tétlenséget megelégelő, névtelenségüket őrző BKV-s dolgozók a Blikknek. Az áldatlan állapotokról szóló panaszáradatukból az is kiderült, a járműveken fetrengő, odapiszkító emberek sokszor hangosan, agresszíven is viselkedve zavarják az utasokat.
Kukor Gyula szakszervezeti vezető szerint hiába tájékoztatták többször is a cég vezetését a problémáról, nem történik semmi. Az éjjeli járatokon szolgáló biztonsági őröknek nincs joguk intézkedni, ezért, mint mondta, segítene, ha az éjszakai Combinókra időszakosan rendőröket állítanának, mert a jelenlétük miatt az 1-es villamosról és megállóiból is eltűntek a drogosok.   
Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke a lapnak elmondta, az üzemeltető, vagyis a BKV dolga,  hogy megteremtse a biztonságos és egészséges utazási feltételeket. Ócsai Lajos járványügyi szakértő kiemelte, a nagykörúti villamosokon egy fertőzött ember utáni ülés vagy akár kapaszkodó érintésével akár hepatitiszt, vérhast vagy kalicivírust is el lehet kapni. 
A BKV és a BKK a cikk megjelenéséig nem válaszolt a lap megkeresésére.
A világ legforgalmasabb villamosvonalán naponta több százezren utaznak.
Szerző

Uniós pert vesztett a NAV Czeglédy Csaba cége ellen

Publikálás dátuma
2019.02.13. 11:22

Fotó: Szalmás Péter
Miközben itthon vádat emeltek a Humán Operátor Zrt. vezetői ellen, az EU bírósága kimondta: a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget nem lehetett volna visszamenőlegesen büntetni a fordított adózás elmulasztása miatt.
Elkaszálta a magyar adóhatóság Czeglédy-ügyben hozott döntését az Európai Unió Bírósága -értesült a Népszava.  Mint az uniós testület lapunknak elküldött levelében  isemlékeztet rá, a NAV és a Czeglédy Csaba cége, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Humán Operátor Zrt. között jogvita alakult ki, mivel az adóhatóság a fordított adózás elmulasztását kérte számon a vállalkozáson – és pénzügyi szankciókat is bevetett velük szemben.

A jóváhagyás időpontján bukott el a NAV

A cég azonban megtámadta a döntést, ezért az ügy előbb a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, majd az uniós testületnél kötött ki. Az európai bíróság most kimondta, a NAV-nak nem lett volna joga a szankciók alkalmazásához. Indoklásukban azt is kifejtik, miért. Az áfával kapcsolatos főszabály ugyan az egyenes adózás, de az egyes államok kérhetik az ettől való eltérést, főleg az adócsalás kivédésére hivatkozva. Így tett Magyarország, amikor a fordított adózás elfogadását kérte az uniótól a munkaerő-kölcsönzés esetében is, kérvényében pedig bevezetési időpontként 2015 január 1-i időpontot jelölte meg.
 Csakhogy a témával foglalkozó tanács majdnem egy évvel később, 2015. december 11-én értesítette arról a kormányt, hogy ezen a gazdasági területen is elfogadják a fordított áfa bevezetését. Mivel az uniós határozat nem tartalmazott kezdési időpontot, a változás akkor lépett életbe, amikor a döntésről az országot értesítették – érvelt a bíróság. 
Czeglédy Csaba
Fotó: Szalmás Péter

Visszamenőleg nem büntethetnek

Mivel az uniós végrehajtási határozat nem szólt a fordított áfa visszamenőleges engedélyezéséről, a jóváhagyás akkor lépett életbe, amikor a döntésről az országot értesítették: 2015. december 11-én – érvelt a bíróság.
Ez perdöntő megállapítás a NAV és a Humán Operátor Zrt. vitájában, mert a céget visszamenőleges hatállyal nem lett volna szabad büntetni a fordított adózás elmulasztása miatt.

Kihathat a Czeglédy- vádemelésre is

Eközben itthon Czeglédy és 20 társa ellen különösen nagy értékű csalás miatt zajlik ügyészségi eljárás: aCsongrád Megyei Főügyészség február 4-én emelt vádat a volt szocialista politikus és társai ellen, akitet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolnak. Az ügyészség szerint a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó csapat 6,2 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek, számlázási láncolattal trükközve. „A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget” - állítja a vádhatóság. Az európai bíróság döntése azonban épp az utóbbi állítást, a bevallási kötelezettség elmulasztását teszi kétségessé.
Szerző