Szándékosan hazudott az FBI-nak Donald Trump első kampánymenedzsere

Publikálás dátuma
2019.02.14. 06:54

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Donald Trump első kampánymenedzsere, Paul Manafort nem tartotta magát a vádalkuban foglaltakhoz, és szándékosan hazudott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, valamint a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottságnak – közölte egy szövetségi bíró szerda este Washingtonban.
Amy Berman Jackson bíró írásban tette közzé döntését, megállapítva, hogy Manafort „többször is hamis állításokat tett az FBI-nak, a (Robert Mueller vezette) különleges vizsgálóbizottságnak és a vádesküdtszéknek a nyomozás lényegét érintő kérdésekben”. A bírónő két konkrét esetet említett. Manafort szándékosan nem mondott igazat arról a 125 ezer dollárról, amelyet ügyvédi költségekre kapott, és szintén szándékosan vezette félre a nyomozókat az orosz üzleti partneréhez, Konsztantyin Kilimnyikhez fűződő kapcsolatáról - írta a hirado.hu. A bíró döntése azt jelenti, hogy Paul Manafort – éppen azért, mert megszegte a vádalkut – nem számíthat enyhébb büntetésre. Ha betartotta volna a vádalkut, akkor maximálisan tíz évi börtönbüntetést szabhattak volna rá ki, így azonban a banki- és adócsalás, valamint pénzügyi visszaélések mellett a hatóságok szándékos félrevezetéséért is külön büntetési tételt fog kapni. A kampányszakember ügyvédei mindvégig azt hangoztatták, hogy ügyfelük nem szándékosan vezette félre a hatóságokat és Robert Muellert.
Szerző

Az orvosi kender támogatására hív fel az Európai Parlament

Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:19
A kép illusztráció
Fotó: SHUTTERSTOCK
Amellett, hogy a kannabisz bizonyítottan jól használható a gyógyászatban, egy egységes uniós szabályozás bevételt is hozna, és a feketepiac ellenében is hatna.
Az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelműen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit - rögzítették az európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.
Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a képviselők állásfoglalásukban javaslatokat tettek az orvosi kannabisz kutatására irányuló uniós szabályozás hiányosságainak kezelésére, és arra szólították fel a tagállamokat, hogy javítsák a kannabisz alapú gyógyszerek használatának lehetőségeit. A képviselők állásfoglalásukban sürgették a vonatkozó tudományos kutatást nehezítő szabályozási akadályok felszámolását, és a kutatások megfelelő finanszírozását.
Felkérték a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Amennyiben ezeket a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk azokat, mint azt teszik más típusú gyógyszerek esetében - szögezték le.
Megjegyezték: bizonyított, hogy az orvosi kannabisz
  • hatékonyan csökkentheti az AIDS-hez, illetve a HIV-hez köthető nagymértékű fogyást;
  • segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében és az Alzheimer-kór kezelésében;
  • hatásos az asztma, a rák, és több más betegség kezelésében;
  • segít az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és a menstruációs fájdalom enyhítésében.
A kannabisz alapú gyógyszerek használatának tagállamonként eltérő szabályozásának egységesítése és engedélyezése további bevételt jelentene, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minőséget és az unióban megkövetelt pontos címkézést, emellett pedig korlátozná a kannibiszhoz való illegális hozzáférést - tették hozzá.

Tragédia Macedóniában: felborult egy busz, tucatnyian haltak meg az autópályán

Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:10

Fotó: STR / AFP
Néhányan a helyszínen vesztették életüket, de nagyon sokan kórházba szállítás közben haltak bele sérüléseikbe.
Felborult egy autóbusz a Szkopje és Tetovo közötti autópályán szerdán, legalább tizenhárman meghaltak és többen megsérültek - közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál.
Venko Filipcse egészségügyi miniszter elmondta, néhányan már a helyszínen életüket vesztették, többen pedig a sérüléseikbe haltak bele a kórházba szállítás közben.
A körülbelül ötven utast szállító busz kora este borult fel, a baleset okát még vizsgálják.