Vége a sztrájknak a magyar Tescónál

Publikálás dátuma
2019.02.14. 10:06
A Tesco bérszámfejtési csoportja fellázadt és szakszervezeti segítséget kért, mert úgy vélik, nem tekinti partnernek őket a munk
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A vállalat győri bérszámfejtői hat napja sztrájkoltak, mostanra sikerült megállapodni. Közben az áruházlánc bejelentette, 2019-ben két fázisban összesen további 3,4 milliárd forinttal emeli dolgozói bérét.
Tegnapi cikkünkben még csak előrevetítettük, mostanra azonban már biztossá vált: véget ért a sztrájk a győri Tescónál, miután sikerült megállapodni. "A Tesco és a győri sztrájkbizottság lezárta az egyeztetéseket. A sztrájkbizottság a sztrájkot beszünteti. A Tesco és a munkatársak megállapodtak arról, hogy a jövőben milyen módon működnek együtt" - áll az angliai székhelyű kiskereskedelmi áruházlánc szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A vállalat győri bérszámfejtői hat napja sztrájkoltak, mert elégedetlenek voltak a részleg munkájának Budapestre telepítése miatt nekik felkínált végkielégítéssel és egyéb juttatásokkal. A győriek többek között a felmondási időre a havi fizetésük másfél-kétszeresét követelték, mert érvelésük szerint a napi munkájuk mellett az új budapesti központ dolgozóit is be kell tanítaniuk. A bértárgyalások is lassan haladtak előre a kiskereskedelmi láncnál, a hétfői fordulón a menedzsment még elzárkózott a dolgozók által kért kétszámjegyű béremeléstől.

Megállapodott a béremelésekről a Tesco két szakszervezettel

A Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtök délelőtt közleményt adott ki, amelyben rögzíti: 2019-ben kétszer emeli az áruházi munkatársak bérét. Mint írják, "a Tesco a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodása értelmében 2019-ben két fázisban összesen további 3,4 milliárd forinttal emeli a kiskereskedelmi dolgozók bérét. Januártól (visszamenőleg) augusztusig 207 000 forint, szeptembertől februárig pedig 215 000 forint lesz a legalacsonyabb elérhető alapbér. A megállapodás most először rögzíti azt is, hogy 2019-ben a Tesco több mint 4 milliárd forintot fordít a kollégák juttatási csomagjára."

A mai egyeztetésen hatalmas előrelépés történt, hiszen most először nemcsak a bérről, hanem a vállalat által éves szinten garantált juttatási csomagról is meg tudtunk állapodni” – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

„Nagy eredménynek érezzük, hogy a vállalattal 14 hónapos bérmegállapodást tudtunk kötni. Ezen felül az is nagy siker, hogy a béremelés két fázisban történik meg, hiszen ez biztosítja, hogy a 2020-as bértárgyalásokat magasabb alapról kezdhetjük” – fogalmazott Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Szerző
Frissítve: 2019.02.14. 10:50

KSH: 4,8 százalékkal bővült a magyar GDP tavaly

Publikálás dátuma
2019.02.14. 09:22
A nemzetközi cégek termelése és exportja meghatározó a hazai gazdaságban FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A statisztikai hivatal szerint a növekedéshez legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá, ezen belül is a belföldi kereskedelem és a szálláshely-szolgáltatás növekedés volt jelentős.
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly a negyedik negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 5,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. csütörtökön. Az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékkal nőtt a GDP a múlt év negyedik negyedben szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: 14 éves rekordnak számít a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedés, a negyedéves adatokban 2004 második negyedévében mértek a legutóbb hasonló növekedést - közölte az MTI. A gazdaság növekedéséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. Ezen belül jelentősnek mondta a belföldi kereskedelem és a szálláshely-szolgáltatás növekedését.
Ha csak pusztán a számokat vesszük figyelembe, akkor a tavalyi ipari adatok megjelenése után már sejteni lehetett, hogy a pozitív meglepetés benne van a levegőben - érvelt Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője szerint feltételezhető, hogy a mezőgazdaság és az építőipar sokat javított a számokon. Bár az adókedvezmények hatására felfutott a lakásépítési kedv, de ennek a GDP számbavételekor kicsi a jelentősége. Az viszont tény, hogy a hazai gazdaság felzárkózása érdemben gyorsult, mivel az euró-övezet növekedése az előzetes becslés szerint meredeken, 1,2 százalékra lassult, így a tavalyi év egészében mintegy 3 százalékpont volt a hazai gazdaság "előnye". A magyar gazdaság újabb kori történetében már voltak ilyen felzárkózási periódusok, amelyek azonban hamar elolvadtak. A hazai elemzők most bizakodnak abban, hogy ezúttal nem így lesz. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai GDP bővülése régiós összehasonlításban is éllovasnak számít, a szlovák GDP növekedése messze alulmúlva a várakozásokat 3,6 százalékra lassult az előző negyedévi 4,6 százalékról, Romániáé is "csak" 4,1 százalékos volt. Ugyanakkor az elemzők 2019-ben a gazdaság 3,5 százalékra történő lassulását várják. Ez alól egyedül Suppan Gergely 4,2 százalékos jóslata kivétel, a Takarékbank vezető elemzője ugyanis mindig optimistább pályatársainál, bár az kétségtelen tény, hogy a 2018-as növekedés ütemét valamennyiüknél pontosabban találta el. Idei optimizmusát arra alapozza, hogy továbbra is erőteljes maradhat a bérkiáramlás, amit a munkaerőhiány, a szocho várható csökkentése, a minimálbéremelések, valamint egyes nagyvállalatok bérmegállapodásai is támogathatnak. Így a fogyasztás növekedése továbbra is erős támasza marad a növekedésnek. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a tavalyi kiugróan magas tempó 2019-ben már nem tartható, ugyanakkor a napokban bejelentett kormányzati lépések a második félévben élénkítik a gazdaságot. A nemzetközi gazdasági kilátások romlottak, ami a magyar exportot negatívan érintheti. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a várható lassulásban szerepet játszik majd, hogy álláspontja szerint 2018-hoz képest alacsonyabb lesz a reálbérnövekedés. A kisebb mértékben növekvő bérek felhasználása sem ismert, így azt sem, hogy a lakosság mennyit költ majd fogyasztásra, miután ennek növekedését fékezheti a hirtelen belelendült infláció is - mondta az ING Bank vezető elemzője.  
Frissítve: 2019.02.14. 19:16

Hamarosan senki nem láthatja majd, mit írtak mások a vásárlók könyvébe

Publikálás dátuma
2019.02.14. 07:50
Ha minden igaz, hamarosan mindenki üres lapra írhat a vásárlók könyvébe
Fotó: Shutterstock
Az uniós adatvédelmi előírások miatt a "panaszkönyvből" - ahogy a köznyelv hívja - a boltosoknak, vendéglátósoknak ki kell tépni azokat a lapokat, amelyekre írt valaki, és elzárva tárolni azokat.
Már az Országgyűlés előtt van az törvényjavaslat, amely szerint a jövőben nem lehet a vásárlók könyvében hagyni az oda szánt bejegyzéseket - írja a hvg.hu a blokkk.com portál cikke nyomán. Erre az uniós adatvédelmi előírások (ez az a bizonyos GDPR, vagyis a személyes adatok védelmének követelményrendszere) miatt van szükség.
Az uniós jog ugyanis tiltja, hogy egy boltban vagy más vállalkozásnál bárki láthassa a többi vásárló bejegyzéseit, azok nevét, lakcímét, elérhetőségét.

Ez azt jelenti, hogy azokat a lapokat, amire írt a vásárló, ki kell tépni, vagy vágni és az előírt ideig tárolni. A bejegyzésekre a boltos, vagy más szolgáltató, például vendéglős, meghatározott időn belül köteles válaszolni, ezt a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizheti is. A törvény, ha elfogadják, a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, vagyis márciustól jöhet a "nagy tépkedés" időszaka.

A portál cikke emlékeztet, Magyarországon először az 1978-as belkereskedelemről szóló törvény rendelkezett arról, hogy szükség van a boltokban a vásárlók könyvére, azaz, hogy az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen, ahogy sokan hívják, "panaszkönyvet" kell elhelyezni. Létjogosultsága az internetes fórumok, közösségi oldalak korában valamelyest talán megkérdőjeleződhet, hiszen a többség alighanem ma már online tájékozódik, ha érdekli mások véleménye, tapasztalata egy adott céggel kapcsolatban. És bár biztos még ma is sok vevő szereti forgatni, igazán a fogyasztóvédők azok, akik ragaszkodnak hozzá.
Szerző