Előfizetés

A fideszes képviselőnő elismerte, hogy sosem adna díszpolgári címet Bálint gazdának - a polgármester igyekszik tompítani az ügyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 18:00

Fotó: Bohanek Miklós
A XVI. kerület első embere szerint nem Bálint György "leszavazására" került sor a tegnapi ülésen, csupán valaki mást támogattak. Az egyik képviselőnő vehemens szavai azért némiképp árnyalják ezt a képet.
Egy-egy kerület díszpolgár-választása általában legfeljebb a helyi lakosok ingerküszöbét üti meg - nem úgy a fővárosi XVI. kerület általunk is megírt tegnapi voksolása, ahol a testület kormánypárti többsége nem támogatta a 99 esztendős Bálint György, vagy ahogy mindenki nevezi, Bálint gazda kitüntetését. A zárt ülésről a kerület LMP-s képviselője, Mizsei László számolt be a Facebookján: "többszöri jelölés után a testület fideszes többsége ismét elkaszálta az idén 100 éves Bálint György kertészmérnök díszpolgárságát, ahogy eddig is, egységesen, tömbben szavazva."

Az ügyet és főként az azt övező össznépi felháborodást most Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere próbálta kicsit "tompítani", az Indexnek azt mondta ugyanis, hogy a testületnek 10 jelölt közül kellett kiválasztania az új díszpolgárt, így az, hogy nem rá esett a választás, valójában nem Bálint gazda "leszavazását", csupán helyette valaki másnak a támogatását jelentette.
"Senki nem mondta, hogy ne lenne méltó a díszpolgári címre bármelyik felterjesztett személy. Szerintem mind a 10 jelölt méltó erre"

- fogalmazott Kovács.

A polgármester szavait azért némiképp árnyalják, hogy a döntés után a testület egyik fideszes képviselője, Vincze Ágnes egy Facebook-kommentben azt írta: "ha pitiség, ha nem, én sem szdszes múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg ha 110 éves lenne Bálint György.(sic!)”
Ha ebből indulunk ki, úgy fest, hogy a kormánypárti képviselők egy része azért elsősorban mégiscsak a népszerű kertészmérnök ellen volt, és csak másodsorban valaki más mellett.

A polgármester ezzel kapcsolatban az Index munkatársának azt mondta, "mindenkinek van saját véleménye, motivációja. Vincze Ágnesnek ilyen, nyilván megvan ennek az oka. Nekem, meg a képviselő-testület többségének más." Kovács Péter ezt követően hozzátette:
"Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is."

Az ismert tévés személyiség egyébként 2009 óta díszpolgára a fővárosnak - ez persze még nem jelenti azt, hogy ne kaphatná meg ezt a kitüntető címet szűkebb lakóhelyén, a XVI. kerületben is.

Több külföldi megfigyelőt szeretnének az ellenzékiek a hazai EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:53
Fotó: Bielik István/Népszava
Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum egy-egy politikusa közösen írt levelet az EBESZ-nek, hogy ezúttal jelentősebb delegáció jöjjön Magyarországra, mert - újabb - választási csalásoktól tartanak.
Jávor Benedek a Facebook-oldalán tette közzé, hogy három ellenzéki képviselő kollégájával együtt azt szereznék elérni, hogy a választások tisztaságára ügyelő EBESZ jelentős, a csalásokat valóban észlelni képes delegációt küldjön Magyarországra a májusi európai parlamenti választásokra. A Párbeszéd politikusa azt írta:

"A tavaly áprilisban tömegesen észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt Ujhelyi Istvánnal (MSZP), Niedermüller Péterrel (DK) és Cseh Katalinnal (Momentum) közösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordultunk levélben. Levelünkben azt kérjük, hogy a szokásos, formális választási megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni és rögzíteni képes missziót küldjön Magyarországra a májusi EP-választásokra.
Az EBESZ maga is nem méltányosnak találta jelentésében a tavalyi választást, pedig azóta ahelyett, hogy az akkori ajánlásaik végrehajtásán dolgozott volna a kormány, tovább romlott a helyzet például a sajtószabadság területén.

Sőt, maga az ügyészség is visszaélések százait állapította meg. Annál fontosabb, hogy ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét az EBESZ a májusi EP-választáson."

Jávor hozzátette, a megnövelt EBESZ-küldöttség csak egyetlen elem a választási visszaélések megelőzésére, emellett szükség lesz az ellenzéki pártok együttműködésére, hogy mind a 11 ezer szavazókörben legyen ellenzéki delegált. "Közösen kell figyelemmel kísérnünk a választás lebonyolítását, feldolgoznunk a beérkezett jelzéseket, és azonnal lépnünk, ha valahol csalást, szabálytalanságot tapasztalunk!" - fogalmazott az európai parlamenti képviselő, aki 2014-ben az Együtt-PM jelöltjeként nyert mandátumot, idén pedig várhatóan az MSZP-Párbeszéd lista harmadik helyére kerülhet fel.

Törvényt sérthet Palkovics az akadémiai intézetek támogatásának visszatartásával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:45

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Felmerül a költségvetési csalás gyanúja is.
Törvénysértést követ el az innovációs és technológiai miniszter, ha – a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére – visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását (2018. évi L. törvény 1. melléklet XVII. fejezet), és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen, költségvetési finanszírozást - állítja közleményében négy volt igazságügyi miniszter. Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint emellett felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Különösen, ha e pénzeszközökből nem állami szervezeteknek is juttatnak, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. A jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet pedig a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti - tette hozzá a négy volt miniszter. Mint írták, tekintettel arra, hogy a támogatásoknak a jóváhagyott céltól eltérő felhasználása csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – ilyen például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. azonos súlyú büntetés alkalmazását rendeli a tettesek segítőire, a bűnsegédekre is - olvasható a négy volt miniszter közleményében.