Tóth Bertalan nem megy Brüsszelbe

Publikálás dátuma
2019.02.16. 12:50
Tóth Bertalan nyitotta a felszólalók sorát
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Párbeszéd a lista elején kaphat helyet.
Esze ágában sincs felvenni a mandátumát, szögezte le Tóth Bertalan, miután a kongresszus rábólintott a listára, aminek az élén ő áll. A névsor, magyarázza Tóth Bertalan, szimbolikus. Egyrészt azt mutatja, hogy az MSZP már két biztossal is szolgálta az európai közösséget, így kapott helyett rajta Andor László és Kovács László. Másrészt felkerült egy fiatalember, aki 19 évesen nem hátrált meg, hiába próbálta kifigurázni és hitelteleníteni a kormánymédia. Ő Káló Dániel, a Független Diákparlament meghatározó arca – ha úgy tetszik, a civil üzenet. (Megjegyzendő: a mivel az MSZP kongresszusa nyitott listát fogadott el, a jelek szerint a Párbeszéd csatlakozik, és politikusa a harmadik helyet kaphatja meg.) És akkor a lista:
Tóth Bertalan (pártelnök)
Ujhelyi István (EP-képviselő)
Szanyi Tibor (EP-képviselő)
Tüttő Kata (Budapest-politikus)
Káló Dániel
Harangozó Gábor (volt EP-képviselő)
Gurmai Zita (országgyűlési képviselő, volt EP-képviselő)
Mester Barnabás (RED – Radikális Európai Demokarták – Mozgalom meghatározó arca)
Kovács László (egykori külügyminiszter)

Új politikai minőség kell

Baltával esett a hatalom az ellenzéknek, az oppozíció minden képviselőjét megpróbálják ellehetetleníteni, megpróbálják kiiktatni a parlamenti döntéshozatalból. A rezsim megpróbál belőlünk másodosztályú országgyűlési képviselőt csinálni, fakadt ki Kunhalmi Ágnes. Ráadásul, figyelmeztetett az MSZP választmányi elnöke, a kormánypropaganda megpróbálja átírni a baloldal történelmét. Ez pedig olyan torzulásokhoz vezet, hogy Karácsony Gergelyt lenácizzák, illetve a szocialistákat a nácikkal való összeborulással vádolják. És az a kormány merészeli ezt tenni, amelyik a II. világháború óta nem látott zsidóellenes propagandával manipulál, magyarázta Kunhalmi Ágnes, aki szerint mondása akkor is igaz, ha a kabinet kétpercenként iderángatja Benjamin Netanjahut, Izrael miniszterelnökét. Hogy a Fidesz ne söpörhesse el az ellenzéket, annak át kell lépnie árnyékát. Új politikai minőséget várnak tőlünk az emberek, azt, hogy az ellenzék egységesen lépjen fel a Fidesz monolit tömbje ellen, szögezte le Kunhalmi Ágnes. Az új minőség pedig a közös választási fellépés, mert együtt tüntetni, sajtótájékoztatót tartani nem elég.  

Aki szereti a hazáját

Már alig emlékszünk rá, hogy 180 ezer katona vesztette életét; már alig emlékszünk rá, hogy 240 ezer civil halt, illetve sebesült meg; már alig emlékszünk rá – mert sokaknak nem érdeke felidézni – hogy 74 éve Budapesten véget ért a rémálom – kezdte történelmi visszatekintéssel Hiller István. Az MSZP országgyűlési alelnöke szerint a II. világháború után a béke garanciájaként született meg az Európai Unió. Szóval, aki szereti a hazáját, az szereti az EU-t. Emiatt az MSZP felelőssége, hogy egy mélyebb integrációra törekedjen: Brüsszelben Magyarország érdekét képviselje, idehaza az európai közösség értékeit mutassák fel. És a szocialisták ezt is tették, amikor bevitték a NATO-ba és az EU-ba Magyarországot. Most, magyarázta Hiller, szocialista Európára van szükség, ahol egységes a bérek és a nyugdíjak értéke; ahol nincsenek különbségek egy nő és egy férfi között, ha azonos munkát végez; ahol nincs gyermekszegénység.
Szerző
Frissítve: 2019.02.17. 11:02

400 óra túlmunka helyett európai bér, és a rettegő NER-zokni – megvan az MSZP EP-listája

Publikálás dátuma
2019.02.16. 11:06

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ellenzéki egység nem morzsolja fel a baloldaliságot, viszont a NER retteg tőle: Tóth Bertalan és Karácsony Gergely az MSZP színpadán. A kongresszus elfogadta a párt európai parlamenti választási listáját.

Háromnegyed többséggel fogadta el az MSZP kongresszusa a párt európai parlamenti választási listáját.

Himnusz – a magyar és az Európai Unióé (lásd: Örömóda), majd garázskapunyitó kütyük segítségével a kongresszus – Molnár Zsolt ügyrendi bizottsági elnök vezényletével – megállapítja magáról, hogy határozatképes. Pénteken a választmány éjszakába nyúló parázs vitában hagyta jóvá az MSZP EP-listáját, de az ügyrend elfogadásánál úgy tűnik, hogy a kongresszus nem kívánja szétborzolni a névsort. Egyedül amiatt van némi borongás, hogy a félsötét teremben nehéz detektálni a szavazási nyomógombokat. „Rezsicsökkentésről nem hallottál?”, nyugtatja ironikusan a rossz látási viszonyok miatt morgolódókat az egyik küldött. Aztán lőn világosság. Előbb a kivetítőn tűnik fel Tóth Bertalan, amint az MTVA székháza előtt biztosítja a tüntetőket arról, hogy ez csak a bemelegítés, aztán a színpadon is az MSZP elnöke – az odáig vezető lépcsősoron Frans Timmermansszal kézen fogva.

Mégis csak jobb így jönni, mint fekete leplekkel eltakart kordonok között bevonulni, szúr egyből oda Orbán Viktornak (aki rejtette évértékelőjét a nyilvánosság elől) az MSZP elnöke. Aki szerint sokféleképpen lehet szeretni a hazát, de egyféleképpen semmiképp: úgyhogy kirekesztenek embereket a nemzetből és a hazából.

Például ahogy a százéves Bálint gazdával tették. Míg Orbán posztkommunista diktatúrát épít, az MSZP arra törekszik, hogy visszaadja a magyaroknak azt, amit a hatalom elrabolt tőlük: a hitet, az esélyegyenlőséget, az élhető mindennapokat. Aztán Tóth Bertalan önkritikusan folytatja, miszerint tudja, hogy sokan, sok helyütt mondták el ezeket a szavakat – és olykor nem történt semmi. Ám most valóban formálódik az egység – az ellenzék pártjai kéz a kézben küzdenek, bevonva a szakszervezeteket és a civileket. Az egységtől pedig az MSZP első embere szerint senkinek sincs oka félni, ugyanis az nem morzsolja fel a baloldaliságot, hanem megerősíti azt. Hiszen a közös ellenálláshoz kellett a szocialisták kezdeményezőkészsége. De, figyelmeztet mindenkit Tóth Bertalan, az eddigi bátorságnál és kockázatvállalásnál több kell az idén, amikor két választás is esedékes. A többlet egyik megvalósulási formája Tóth Bertalan interpretációja szerint az előválasztás volt. A következő plusz pedig az lesz, hogy az önkormányzati választásoknak együttműködve vág neki az ellenzék – a nagyvárosok kétharmadában már alakul a közös fellépés.
Tóth Bertalan nyitotta a felszólalók sorát
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Orbán fékevesztett tombolása az európai színpadon egyetlen célt szolgál: az európai közösség szétszakítását. Ugyanis ha az nem egységes, akkor gyengül az ellenőrzés – következésképpen több pénzt lehet ellopni az uniós forrásokból. Ezzel szemben az MSZP egy olyan Európát akar, amelyik megvédi a kisembert. Példának okáért, magyarázta Tóth Bertalan, a magyar dolgozóknak európai bérre van szüksége, nem pedig évi 400 óra túlóramunkára. A nyugdíjasok folyamatos elszegényedését pedig meg kell gátolni, épp ezért az MSZP arra törekszik, hogy az EU elfogadjon egy egységes, uniós minimumnyugdíjat, aminél egyetlen idős ember sem kaphat kevesebbet. 

Szóval az EP-választás szóljon az emberekről, a hazáról és a biztonságról, győzzenek az Európa-párti erők,

zár Tóth Bertalan.
Az Európai Unió vagy szociális unió lesz, vagy nem lesz. Ha nem válik az emberek Unójává, akkor a senkiházi Orbán Viktor ugyanúgy tönkreteszi, mint ahogy Magyarországot szétverte – deklarálta Karácsony Gergely, hogy az EU miképp lábalhat ki válságából. A Párbeszéd társelnöke szerint arra kell törekedni, hogy a jövőben az európai közösség ne a kormányoknak utalja ki a támogatást, hanem a forrásokat vigyék közelebb az emberekhez: közvetlenül a települések és akár vállalkozások részesülhessenek uniós dotációban. Szóval szóljon végre a politika az emberről, hiszen az előválasztás megmutatta, hogy ha az emberek úgy érzik, érdemben alakíthatják sorsukat, akkor megreped a Fidesznek oly kedves politikai apátia.
Karácsony Gergely beszél az MSZP kongresszusán
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
De az előválasztás csak az első lépés volt: Budapesten ugyanazt kell létrehozni, amit a szocialista Nemény András megteremtett Szombathelyen: a teljes ellenzéki egységet. Ha ez sikerül, akkor az önkormányzati választások másnapján nagyon sok ember ébredhet egy szabadabb városban.

„És ha elegen vagyunk, akkor a sok-sok lyuk eltünteti a NER-zokniját”,

példálózott egy Lázár Ervin mesével Karácsony Gergely. Aki főpolgármester-jelöltként felkészült minden brutális támadásra, hiszen míg egyik nap a miniszterelnök leantiszemitázza, Tarlós István szélsőséges liberálisnak nevezi. Karácsony úgy érzi, hogy ez azt bizonyítja: a hatalom retteg az egységtől – ő pedig rettentően büszke arra, hogy ő az ember, aki Budapesten megküzdhet a NER-rel.
A szocialista párt kongresszusán felszólal Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, akivel lapunk hamarosan interjút is közöl.
Frans Timmermans a tanácskozáson
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.02.16. 12:27

Csalás gyanújával nyomoznak a Párbeszéd és a Momentum ellen - bármikor lehallgathatják őket

Publikálás dátuma
2019.02.16. 10:54
Fotó: Molnár Ádám
Az Állami Számvevőszék nem fogadta el a pártok késve küldött kampányelszámolását - aztán feljelentést is tett ellenük. Így lettek a késlekedőkből gyanúsítottak. A Momentum elnöke nem tudott a NAV-eljárásról, a de cáfolja az állításokat.
Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen — értesült a Magyar Nemzet. A kormánypárti lap információi szerint az eljárással a Legfőbb Ügyészség az NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, miután egyik párt sem tudott elszámolni a tavalyi választási kampányban elköltött pénzekkel. 
Az ÁSZ azért fordult a volt fideszes, Polt Péter vezette ügyészséghez, mert a két párt kampányelszámolása szerintük szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható - a Párbeszéd közel hatmillió, a Momentum több mint félmilliárd forintból kampányolhatott. 
Csak hogy ez nem igaz: mindkét párt küldött elszámolásokat - listázott vagy konkrétan számlával is alátámasztott igazolásokat - a Számvevőszéknek, ám a testület által előírt ötnapos határidőn túl tették. Az ÁSZ a késések miatt egyik elszámolást sem vette át, majd éppen az át nem vett elszámolások hiányára hivatkozva kezdeményezett ügyészségi eljárást a pártok ellen. Ami az elszámoltathatóság hiányát illeti, a Momentum kampányköltéseit ide kattintva, a Párbeszéd listáját pedig itt nézhetik meg olvasóink. A listákhoz ugyan nem csatolták a számlák másolatait, de ezt nem is kell megtenniük: a törvény szerint az Állami Számvevőszék feladata, hogy a listákon feltüntetett tételeket szúrópróba szerint tételesen ellenőrizzék, vagyis bekérjék az oda illő számlákat.  Az Ász fellépésének része, hogy felfüggesztik a szankcionált pártok költségvetési forrásait  - emiatt a szintén büntetett Jobbik gyakorlatilag meg is szűnhet, a Párbeszéd pedig szimpatizánsaitól kér pénzt a túlélés érdekében.

Bármikor lehallgathatják őket

Nem tudott a NAV bevonásáról Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, bár a gyanúsítással tisztában van. „Hetek óta tudjuk, hogy megindult az ügyészségi eljárás,  ennek része." 

"A Momentum vezetőségének telefonhívásait bármikor lehallgathatják a hatóságok"

- mondta a Népszavának. Hozzátette, csalást természetesen nem követtek el, és a megfelelő ügyvédek képviselik majd őket a későbbi eljárás során. Az egésznek az a célja, hogy a Momentum erőit elvonják a politizálástól, és bemocskolják az imázsunkat - mondta az eljárásról Fekete-Győr. A párt egyébként hivatalos értesítést sem kapott arról, hogy a NAV foglalkozik ügyükkel, a Momentum vezetője szerint a kormánypárti oldalon megjelenő cikk tipikus példája annak, hogy a propagandagépezet belső hivatali eljárások adatait is felhasználva dolgozik. 
Fekete Győr András megjegyezte, a Momentumban gondolkodnak azon, hogy a történtek után jó hírnév megsértése miatt indítsanak pert az Állami Számvevőszék ellen.
Szerző
Frissítve: 2019.02.16. 11:42