Tóth Bertalan nem megy Brüsszelbe

Publikálás dátuma
2019.02.16 12:50
Tóth Bertalan nyitotta a felszólalók sorát
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Párbeszéd a lista elején kaphat helyet.
Esze ágában sincs felvenni a mandátumát, szögezte le Tóth Bertalan, miután a kongresszus rábólintott a listára, aminek az élén ő áll. A névsor, magyarázza Tóth Bertalan, szimbolikus. Egyrészt azt mutatja, hogy az MSZP már két biztossal is szolgálta az európai közösséget, így kapott helyett rajta Andor László és Kovács László. Másrészt felkerült egy fiatalember, aki 19 évesen nem hátrált meg, hiába próbálta kifigurázni és hitelteleníteni a kormánymédia. Ő Káló Dániel, a Független Diákparlament meghatározó arca – ha úgy tetszik, a civil üzenet. (Megjegyzendő: a mivel az MSZP kongresszusa nyitott listát fogadott el, a jelek szerint a Párbeszéd csatlakozik, és politikusa a harmadik helyet kaphatja meg.) És akkor a lista:
 • Tóth Bertalan (pártelnök)
 • Ujhelyi István (EP-képviselő)
 • Szanyi Tibor (EP-képviselő)
 • Tüttő Kata (Budapest-politikus)
 • Káló Dániel
 • Harangozó Gábor (volt EP-képviselő)
 • Gurmai Zita (országgyűlési képviselő, volt EP-képviselő)
 • Mester Barnabás (RED – Radikális Európai Demokarták – Mozgalom meghatározó arca)
 • Kovács László (egykori külügyminiszter)

Új politikai minőség kell

Baltával esett a hatalom az ellenzéknek, az oppozíció minden képviselőjét megpróbálják ellehetetleníteni, megpróbálják kiiktatni a parlamenti döntéshozatalból. A rezsim megpróbál belőlünk másodosztályú országgyűlési képviselőt csinálni, fakadt ki Kunhalmi Ágnes. Ráadásul, figyelmeztetett az MSZP választmányi elnöke, a kormánypropaganda megpróbálja átírni a baloldal történelmét. Ez pedig olyan torzulásokhoz vezet, hogy Karácsony Gergelyt lenácizzák, illetve a szocialistákat a nácikkal való összeborulással vádolják. És az a kormány merészeli ezt tenni, amelyik a II. világháború óta nem látott zsidóellenes propagandával manipulál, magyarázta Kunhalmi Ágnes, aki szerint mondása akkor is igaz, ha a kabinet kétpercenként iderángatja Benjamin Netanjahut, Izrael miniszterelnökét. Hogy a Fidesz ne söpörhesse el az ellenzéket, annak át kell lépnie árnyékát. Új politikai minőséget várnak tőlünk az emberek, azt, hogy az ellenzék egységesen lépjen fel a Fidesz monolit tömbje ellen, szögezte le Kunhalmi Ágnes. Az új minőség pedig a közös választási fellépés, mert együtt tüntetni, sajtótájékoztatót tartani nem elég.  

Aki szereti a hazáját

Már alig emlékszünk rá, hogy 180 ezer katona vesztette életét; már alig emlékszünk rá, hogy 240 ezer civil halt, illetve sebesült meg; már alig emlékszünk rá – mert sokaknak nem érdeke felidézni – hogy 74 éve Budapesten véget ért a rémálom – kezdte történelmi visszatekintéssel Hiller István. Az MSZP országgyűlési alelnöke szerint a II. világháború után a béke garanciájaként született meg az Európai Unió. Szóval, aki szereti a hazáját, az szereti az EU-t. Emiatt az MSZP felelőssége, hogy egy mélyebb integrációra törekedjen: Brüsszelben Magyarország érdekét képviselje, idehaza az európai közösség értékeit mutassák fel. És a szocialisták ezt is tették, amikor bevitték a NATO-ba és az EU-ba Magyarországot. Most, magyarázta Hiller, szocialista Európára van szükség, ahol egységes a bérek és a nyugdíjak értéke; ahol nincsenek különbségek egy nő és egy férfi között, ha azonos munkát végez; ahol nincs gyermekszegénység.
Frissítve: 2019.02.17 11:02

Mészáros gyerekei a tervezettnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhatnak Érden

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:53
Batthyány Sportiskolai Általános Iskola
Fotó: Google Street View
8,1 milliárd közpénzt költött volna a kormány két sportiskolára, de aztán jött a Fejér-B.Á.L., és az összeg hirtelen 11,4 lett.
Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra: az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el - írja a közbeszerzési értesítő nyomán az Átlátszó.hu.
A sporttagozatos iskolát egy 16 tantermes általános iskolai és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskolai oktatási egységgé bővítik, a telken a helyi birkózóversenyeket is vendégül látni képes edzőtermek is lesznek.
A beruházás értékét eredetileg nettó 3,79 milliárd forintra becsülték, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. 5,44 milliárdért kapta meg a munkát.
Ugyanígy vastagabban fogott a ceruza az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum megépítésére kiírt tenderen is. Ott a szerződés eredetileg becsült összértéke 4,1 milliárd forint volt,
a Mészáros-gyerekek cége pedig több, mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.
A beruházásokat száz százalékig a kormány fizeti közpénzből, hála a Modern Városok Programnak.

Újabb sztrájk előszobájában a közszféra

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:01

Egyeztetést kezdeményezett az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal.
A március 14-re szervezett önkormányzati és kormányzati igazgatásban szervezett munkabeszüntetés után az abban érintett körnél jóval több ágazatot érintő lépésre szánták el magukat a közszolgálatban dolgozókat képviselő érdekvédelmi szervezetek.
Három szakszervezeti tömörülés kilenc tagszervezete nevében Földiák András, a sztrájkbizottság ügyvivője írt levelet Orbán Viktornak, felszólítva rá, hogy tegyen eleget a sztrájktörvényben rögzített kötelességének és öt napon belül jelölje ki az állam tárgyalódelegációjának tagjait, akikkel a közszféra követeléseiről egyeztetni tudnak. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke levelében arra emlékezteti a miniszterelnököt, hogy az egyeztetések eredményétől teszik függővé egy több közszférás ágazatot érintő sztrájk megszervezését.
 • Követelik, hogy a rendkívül alacsony közalkalmazotti bérek a néhány éves gyakorlattal rendelkezők esetében is emelkedjenek meg legalább a minimálbér, illetve a szakképzettséghez kötött garantált bérminimum összegére, vezessék be a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a diplomás minimálbért, ami 2019-ben bruttó 253 ezer forintos induló bért jelentene a közszférát választó pályakezdőknek.
 • Követelik, hogy az állam térjen vissza saját ígéretéhez és a pedagógusok béremelésének alapja a mindenkori minimálbér legyen, a 2015-ben befagyasztott állapot helyett.
 • Követelik továbbá az illetménypótlékok megduplázását, az ágazati pótlékok beépítését a további béremelésekbe és jutalmakba.
A január 28-án megalakult Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság munkájában részt vesz a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezetei Szövetség, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, a köztisztviselői sztrájkot szervező MKKSZ, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Szakszervezet.