MTA;Pálinkás József;

2019-02-17 12:53:36

Pálinkás az MTA-ról: Ennyi erővel akadémikusok unokáját is ellophatták volna

„Csalódott vagyok az egész magyar értelmiségben” – fogalmazott a volt MTA-elnök, aki szerint zsarolás része lett az Akadémia.

Pálinkás József a felvidéki Pátria Rádió Szombat délután című műsorában Veiszer Alinda vendégeként azt mondta: egy hatalmi játék és zsarolás része lett a Magyar Tudományos Akadémia – vette észre a Magyar Hang.

A műsorban Pálinkás hozzátette, hogy

A jelen helyzetben kompromisszumos végkifejletet még el tud képzelni, az Akadémia számára pozitívat viszont nem.

Szerinte Palkovicsnak az az ambíciója, hogy ő az a nagy ember, aki a magyar kutatást felvirágoztatta. „Ez ezen a módon nem fog menni” – jelentette ki, hozzátéve: örülne neki, ha sikerülne, de úgy nem lehet, ha fenyegetjük a kutatókat és a legjobbak elmennek. Arról is beszélt, hogy konkrétan elment már három külföldről hazatért kutató és valószínűleg nem is fog visszatérni, és hangsúlyozta, hogy „egy ilyen intézményhálózat nyolc hónap vagy másfél év bizonytalanságot nem bír ki”.

Pálinkás szerint „a Fidesz nem arra használja a kapott óriási felhatalmazást és felelősséget, hogy egységesebbé tegye és összefogja a nemzetet, hanem nagyon sokszor megosztásra és a szembenállás fokozására”.

Pálinkás József 2001 és 2002 között fideszes oktatási miniszter, 2008 és 2014 között az MTA elnöke, 2015-től tavalyig pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője volt. 2008-ban, amikor az Akadémia elnöke lett, kilépett a Fideszből.

A  teljes beszélgetés itt található.