Győzött a TASZ: nem bírságolható meg egy spontán tüntető, ha lelép a járdáról

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:31
Tüntetés Egerben
Fotó: Komka Péter / MTI
A rendőrség korábban sorra büntette a spontán ellenzéki demonstrációk résztvevőit, mondván, megsértették a KRESZ szabályait azzal, hogy az úttestre léptek.
Három ügyben is megszüntette a bíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) diáktüntető ügyfelei ellen folyó szabálysértési eljárást - olvasható a TASZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A rendőrség eredetileg azért büntette meg a tüntetőket, mert még 2018 márciusában egy bejelentett tüntetés után továbbvonultak a tömeggel, és eközben az úttestre léptek. A rendőrség szerint ezzel megsértették a KRESZ szabályait, amiért 30 000 Ft szabálysértési bírságot kellett volna fizetniük.
Az utóbbi években rutinszerűvé vált, hogy a bejelentett tüntetések végén a tömeg egy része nem vonul el, hanem új, szervező nélküli, vagyis spontán tüntetésbe kezd.

A spontán tüntetések rendszerint vonulásosak, és ilyenkor, ha nagyobb a tömeg, akkor egy része az úttesten is halad. Az is rendszeressé vált, hogy a rendőrség az ilyen spontán tüntetések résztvevőit igazoltatja, majd több tízezres bírsággal sújtja. A rendőrség eljárásából arra lehet következtetni, hogy nem ismeri el jogszerűnek a spontán tüntetéseket és ezért minősíti a résztvevők úttestre lépését a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének.

A TASZ többször felhívta már a rendőrség figyelmét arra, hogy
a spontán tüntetéseket éppen úgy védi a gyülekezési jog, mint a bejelentett demonstrációkat. A rendőrségnek ilyenkor is kötelessége védeni a résztvevők gyülekezési szabadságát és biztosítani a rendezvényt.

Természetesen, jegyzi meg a TASZ, a veszélyes közúti helyzetek megelőzése is a rendőrség dolga, és ennek során végső soron akár visszavezetheti a tüntetőket a járdára vagy fel is oszlathatja a tüntetést, ha más, enyhébb eszköz nem áll rendelkezésre. A TASZ ügyfeleinek esetében, mint írják, azonban nem ez történt. A zebrán áthaladó tüntetőket rendőrsorfal választotta el az autóforgalomtól, így bár valóban piros jelzés idején haladtak át az úttesten, a járműforgalmat nem akadályozhatták, ráadásul okkal feltételezhették, hogy a rendőrség biztosítja a demonstrációt.

A bíróság azt is megállapította, hogy a rendőrök nem szólították fel a tüntetőket az úttest elhagyására, így tettük jogellenessége sem lehetett nyilvánvaló az adott pillanatban. Ezek alapján a bíróság a TASZ mindhárom diáktüntető ügyfelének ügyében megszüntette az eljárást. “Bízunk benne, hogy ezek a bírósági döntések világossá teszik a rendőrség számára, hogy a spontán tüntetések jogszerűek, és azokat biztosítaniuk kell.
Jogellenes az a gyakorlat, hogy a rendőrség szabálysértési bírságolással igyekszik elvenni a tüntetők kedvét a spontán demonstrációktól”

- mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.


Szerző

Kivonultak az ellenzéki frakciók parlament üléséről, az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:23

Fotó: Tóth Gergő
Valamennyi ellenzéki frakció kivonult az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapjáról. A képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen.
Az ellenzéki kivonulásával kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapja. Amikor Kövér László elnök megnyitotta az ülést, az ellenzéki padsorok tele voltak, a kormánypárti képviselők közül viszont sokan hiányoztak.  Miután elhunyt korábbi képviselőkről emlékezett meg a levezető elnök, a napirend előtti felszólalásokra került sor. Ám amikor az ellenzéki frakciók szónokainak adta át a szót Kövér László, az ellenzéki képviselők kivonultak a teremből.  
Helyszíni tudósítónk szerint viszont többen elkövették azt a hibát, hogy bizonyos személyes tárgyaikat, így például pénztárcát felejtettek az ülésteremben. Érdekes, hogy nem volt jelen az ellenzéki képviselők között Gyurcsány Ferenc, akiről a DK-s frakciótagok sem tudják, hol van. A kivonulás utáni sajtótájékoztatón bejelentették, nem vesznek részt az ülésnapon; helyette az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, és egységesen lépnek fel a rabszolgatörvény ellen. A cégnél megpróbálnak beszélni a gyár vezetőivel annak érdekében, hogy ne alkalmazzák a jogszabályt. A képviselők a Kunigunda utcában találkoznak, onnan mennek autókkal Esztergomba. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő azonban azt is mondta, ha már az MTVA székházánál lesznek (a Kunigunda utcában), akkor ismét megpróbálnak bemenni az épületbe. A parlamentben nem volt ott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a V4-ek és Izrael időközben lefújt csúcstalálkozójára utazott Jeruzsálembe. 

Új téma kell a túlóratörvény helyett

Az ellenzék pártjaival szemben jogos elvárás volt, hogy a tavaly december 12-i pulpitusfoglalás, majd az MTVA székházában történtek, valamint a túlóratörvény elleni demonstrációk után ne folytassák ugyanúgy a parlamenti munkát, mintha mi sem történt volna. Más kérdés, hogy vajon a túlóratörvény megfelelő eszköz, megfelelő felület-e arra, hogy a közös ellenzéki akciók katalizátora legyen – mondta a Népszavának Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint ugyanis hiába utasítják el a jogszabályt a Fidesz-szavazók is, a munkáltatók többsége már jelezte, hogy nem fogja alkalmazni, így a törvény egyelőre keveseket érint. Igaz, ősz elejére a helyzet „beélesedhet” - tette hozzá. - Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek valamilyen anti-orbánista, de a túlóratörvényhez képest már most az embereket közvetlenül érintő témát kell találnia – mondta az elemző. Az IDEA Intézet saját felmérése azt mutatja, még az ellenzék szavazói is azt várják pártjaiktól, hogy maradjanak a parlamentben. - Egy csiki-csuki politika, amelynek következtében az egyik héten kivonulnak, a másik héten bent maradnak az ülésteremben, teljesen hiteltelenné tenné az ellenzék munkáját. Meg kell találniuk azt a stratégiát, amivel úgy tudják fenntartani a kormány parlamenti kontrollját, hogy közben markánsan azt is jelzik: nem tartják normálisnak azt a helyzetet, amit a kormánytöbbség teremtett az Országgyűlésben - mondta.   Kósa András

Témák
Országgyűlés
Frissítve: 2019.02.18. 21:01

Kirúgták a földügyi államtitkárt

Publikálás dátuma
2019.02.18. 12:36
Bitay Márton az Országgyűlésben. FOTÓ: Népszava
Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal.
A szaktárca közleménye szerint a távozó szakembert Zambó Péter váltja, akinek személyével az Agrárminisztérium erősíteni kívánja az ágazatot. Zambó Péter az 1999-ben megalakult a természetszerű erdőgazdálkodás alapelveit valló, Pro Silva Hungariae alapító tagja, 2010 májusától megválasztották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. Államtitkári kinevezéséig a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói beosztását töltötte be
Szerző