közvélemény-kutatás;EP-választás;

Bejön a papírforma a magyar EP-választásokon - jósolják Brüsszelben

A Fidesz-KDNP-nek 13 képviselője lesz a következő Európai Parlamentben, a Jobbiknak 4, az MSZP-Párbeszédnek 3 és a Demokratikus Koalíciónak 1. Ezt jósolja az Európai Parlament első hivatalos előrejelzése a május 23-26. közötti EP választások eredményéről.

A becslés szerint nem kerül be a júliusban összeülő képviselő-testületbe a Momentum, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom sem. Az előrejelzés a Publicus, a Századvég és a Závecz Research idén januárban végzett — nemzeti és nem európai pártpreferenciákra rákérdező —közvélemény-kutatásának az eredményeit összesítette. 

Eszerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 49,3 százalék, a Jobbiké 15,5 százalék, az MSZP-Párbeszéd koalícióé 13,3 százalék, a DK-é 7,2 százalék. A Momentum 5 százalékon áll, az LMP 4,5, az MKKP 3,7, a Mi Hazánk 1,2-n.

 Az EP összetételére vonatkozó becslés azon a feltevésen alapszik, hogy a megalakuló képviselőtestületben a kormánypártok az Európai Néppárthoz, az MSZP-Párbeszéd és a DK a Szocialisták és Demokraták politikai csoportjához, a Jobbik pedig a függetlenekhez fognak tartozni. (Az elemzés nem veszi figyelembe, hogy a Párbeszéd bejelentette: képviselői a Zöldekhez csatlakoznának.)

Ami az Európai Parlament jövőbeni összetételét illeti, a felmérés a törvényhozó testület jelenlegi szerkezetét veszi alapul. Azzal kalkulál, hogy minden párt a jelenlegi pártcsaládjában marad. Azokat az erőket, amelyeknek még nincs képviselőjük az EP-ben, és nem is csatlakoztak egyetlen pártcsaládhoz sem, az Egyéb pártok nevet viselő, egyelőre 58 fősre jósolt formációhoz sorolja.  

Az előrejelzés alapján továbbra is az Európai Néppárt (EPP) alakíthatja meg a legnagyobb frakciót 183 fővel, míg a második helyet 135 taggal megőrzik a szocialisták. Mindkét politikai csoport veszíthet a mandátumaiból: az EPP 34-et, a baloldali formáció 51-et.

A pontos képhez azonban hozzátartozik, hogy a Brexit miatt az EP létszáma is csökkenni fog 751-ről 705-re, és a brit munkáspártiak távozása miatt ez a szocialisták számára lesz nagyobb érvágás. (A becslés nem számol azzal, hogy a választások idején az Egyesült Királyság az EU tagja lesz.) Mint a parlamenti sajtóbemutatón elhangzott, először fordulhat elő a képviselő-testület történetében, hogy a két legnagyobb frakció nem éri el a képviselői helyek több mint a felét.

Az előrejelzés a harmadik helyre teszi a liberálisokat, akik valamelyest növelhetik létszámukat. A parlamenti szakértők ehhez nem adták hozzá Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben nevű pártját, amely ugyan szorosan együttműködik az európai liberálisokkal, de még nem kötelezte el magát egyetlen pártcsalád mellett. Ez a politikai erő 18 fővel az Egyéb pártok között szerepel a felmérésben. A Zöldek csoportja a jelenlegi 52-ről 45 fősre csökkenhet, a szélsőbalé ugyancsak 52-ről 46 fősre — áll az előrejelzésben.

A parlamenti becslés a nacionalista, euroszkeptikus illetve a szélsőjobboldali erőket a mostanihoz hasonlóan három frakcióba, illetve a függetlenek közé sorolja. Létszámuk így a jelenlegihez hasonlóan 160 fő körül lehet. Kérdés azonban, hogy hány taggal bővülhetnek a jelenleg még ismeretlen hovatartozású pártok soraiból. Velük együtt a populisták és a radikálisok együtt akár 200 körüli mandátumot szerezhetnek.

Az Európai Parlament mostantól kéthetente fog előrejelzéseket közölni a májusi EP választások várható eredményéről.