Bejön a papírforma a magyar EP-választásokon - jósolják Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:52

Fotó: Elyxandro Cegarra / AFP
A Fidesz-KDNP-nek 13 képviselője lesz a következő Európai Parlamentben, a Jobbiknak 4, az MSZP-Párbeszédnek 3 és a Demokratikus Koalíciónak 1. Ezt jósolja az Európai Parlament első hivatalos előrejelzése a május 23-26. közötti EP választások eredményéről.
A becslés szerint nem kerül be a júliusban összeülő képviselő-testületbe a Momentum, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom sem. Az előrejelzés a Publicus, a Századvég és a Závecz Research idén januárban végzett — nemzeti és nem európai pártpreferenciákra rákérdező —közvélemény-kutatásának az eredményeit összesítette. 

Eszerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 49,3 százalék, a Jobbiké 15,5 százalék, az MSZP-Párbeszéd koalícióé 13,3 százalék, a DK-é 7,2 százalék. A Momentum 5 százalékon áll, az LMP 4,5, az MKKP 3,7, a Mi Hazánk 1,2-n.

 Az EP összetételére vonatkozó becslés azon a feltevésen alapszik, hogy a megalakuló képviselőtestületben a kormánypártok az Európai Néppárthoz, az MSZP-Párbeszéd és a DK a Szocialisták és Demokraták politikai csoportjához, a Jobbik pedig a függetlenekhez fognak tartozni. (Az elemzés nem veszi figyelembe, hogy a Párbeszéd bejelentette: képviselői a Zöldekhez csatlakoznának.) Ami az Európai Parlament jövőbeni összetételét illeti, a felmérés a törvényhozó testület jelenlegi szerkezetét veszi alapul. Azzal kalkulál, hogy minden párt a jelenlegi pártcsaládjában marad. Azokat az erőket, amelyeknek még nincs képviselőjük az EP-ben, és nem is csatlakoztak egyetlen pártcsaládhoz sem, az Egyéb pártok nevet viselő, egyelőre 58 fősre jósolt formációhoz sorolja.  

Az előrejelzés alapján továbbra is az Európai Néppárt (EPP) alakíthatja meg a legnagyobb frakciót 183 fővel, míg a második helyet 135 taggal megőrzik a szocialisták. Mindkét politikai csoport veszíthet a mandátumaiból: az EPP 34-et, a baloldali formáció 51-et.

A pontos képhez azonban hozzátartozik, hogy a Brexit miatt az EP létszáma is csökkenni fog 751-ről 705-re, és a brit munkáspártiak távozása miatt ez a szocialisták számára lesz nagyobb érvágás. (A becslés nem számol azzal, hogy a választások idején az Egyesült Királyság az EU tagja lesz.) Mint a parlamenti sajtóbemutatón elhangzott, először fordulhat elő a képviselő-testület történetében, hogy a két legnagyobb frakció nem éri el a képviselői helyek több mint a felét. Az előrejelzés a harmadik helyre teszi a liberálisokat, akik valamelyest növelhetik létszámukat. A parlamenti szakértők ehhez nem adták hozzá Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben nevű pártját, amely ugyan szorosan együttműködik az európai liberálisokkal, de még nem kötelezte el magát egyetlen pártcsalád mellett. Ez a politikai erő 18 fővel az Egyéb pártok között szerepel a felmérésben. A Zöldek csoportja a jelenlegi 52-ről 45 fősre csökkenhet, a szélsőbalé ugyancsak 52-ről 46 fősre — áll az előrejelzésben. A parlamenti becslés a nacionalista, euroszkeptikus illetve a szélsőjobboldali erőket a mostanihoz hasonlóan három frakcióba, illetve a függetlenek közé sorolja. Létszámuk így a jelenlegihez hasonlóan 160 fő körül lehet. Kérdés azonban, hogy hány taggal bővülhetnek a jelenleg még ismeretlen hovatartozású pártok soraiból. Velük együtt a populisták és a radikálisok együtt akár 200 körüli mandátumot szerezhetnek. Az Európai Parlament mostantól kéthetente fog előrejelzéseket közölni a májusi EP választások várható eredményéről.

Lefújták a V4-ek mai izraeli csúcsértekezletét, amelyre Orbán elutazott

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:00
Orbán Viktor a 2018 júniusi budapesti csúcson
Fotó: Isza Ferenc / AFP
Helyette kétoldalú találkozók lesznek Jeruzsálemben.
Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek - írja gyorshírében az MTI.

Ahogy arról mi is írtunk, a lengyel küldöttség nem vesz részt az eseményen, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter előző nap azt mondta, a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Az így elmaradt csúcstalálkozóra Orbán Viktor ma délelőtt repült el, így kihagyja az Országgyűlés tavaszi ülésszakának mai nyitóülését.
Frissítve: 2019.02.18. 13:18

Lengyelország nem vesz részt a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

Publikálás dátuma
2019.02.18. 11:50
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
Fotó: BEN STANSALL / AFP
A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.
Előzőleg bekérették a varsói külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter előző napi kijelentése miatt, amely szerint a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". A nagykövettel feltehetőleg Kac újabb, hétfőn tett, az előző napi kijelentéssel hasonló szellemű nyilatkozatát is megvitatják. Kac vasárnap - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait - kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején. A lengyel külügyi tárca Twitter-oldalán tett bejegyzése szerint Kac nyilatkozatai "nemcsak sértőek, hanem negatív érzelmeket gerjesztenek a két nemzet között", elősegítik a lengyel- és a zsidóellenességet. "Elvárjuk az izraeli fél megfelelő reakcióját" - szögezte le a lengyel külügy. Kac vasárnapi kijelentése nyomán először kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia - V4) és Izrael jeruzsálemi kormányfői csúcsértekezletén, de aztán Mateusz Morawiecki bejelentette, távol maradnak a megbeszélésről. A találkozóra a tervek szerint hétfőn érkeznek a V4 vezetői, az érdemi tárgyalások másnap, kedden lesznek. A csúcstalálkozón ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.
Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 12:17