Tovább romlott a levegő minősége Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2019.02.19. 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Emelkedett a szálló por levegőben mért koncentrációja az elmúlt napokban Nyíregyházán - közölte az önkormányzat.
A tájékoztatás szerint a szálló por 24 órás átlagértéke szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási, hétfőn pedig a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. A városban továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben. A meteorológiai előrejelzések alapján a levegőminőségben egy szerdán érkező hidegfront hozhat javulást.
Szerző

A kormány kézen fogja a gyereket, és elviszi a stadionba

Publikálás dátuma
2019.02.19. 08:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Milliárdokat szánnak diákok iskolán kívüli nevelésére a Lázár Ervin-program keretében: a tanulókat ingyenesen viszik állatkertbe, színházba. Új célt kapnak a stadionok is, így legalább lesz, aki megtöltse a nézőteret.
Komoly köznevelési projektről döntött a kormány: a hétfői Magyar Közlönyből derül ki, hogy tanévenként egyszer ingyenesen viszik majd iskolán kívüli programokra az általános iskolásokat – a határozat többek között cirkuszlátogatást, tánc és színházi előadásokat, de állatkerti kirándulásokat is említ.  A Lázár Ervin nevét viselő programra már idén 6 milliárd forintot szánnak, jövőre pedig 5,5 milliárdot fordítanának erre – a költségeket a pénzügyminiszter kell átutalja az emberi erőforrások tárcájának.
Ugyanebben a határozatban jelentetták be a  „Sportlétesítmények a  kultúra szolgálatában”- projektet is, a két program így szervesen kapcsolódhat. Utóbbi célja, hogy történelmi és irodalmi nagyprodukciókat mutassanak be stadionokban, erre pedig idén 4 milliárdot, jövőre 1,6 milliárd forintot költene a kabinet. A kormányzati elképzelésben van logika: ha már tízmilliárdos állami támogatással húznak fel alig látogatott komplexumokat, azoknak legyen a közönsége is – mint az ókori Róma amfiteátrumaiban,  ahol a közönség egy helyszínen láthatott színházi előadást, és sportmérkőzéseket. 
Szerző

December óta közel 100 háziorvosi praxis üresedett meg

Publikálás dátuma
2019.02.19. 07:55

Fotó: Németh András Péter
Már 400 fölött jár a betöltetlen háziorvosi, 250 felett pedig fogorvosi helyek száma. A kormány pályázati forrással támogatná a praxisjogok vásárlását.
Az évkezdés óta már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetről és 255 üres fogorvosi praxisról tudtak - idézi az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait a Világgazdaság . Mindez drasztikus növekedést jelent, legalábbis a bezárt helyek számát tekintve: több mint két hónappal ezelőtt, 2018. december 1-jén még az számított rekordnak, hogy 334 olyan háziorvosi praxis volt, ahol már legalább fél éve nem volt szakember.
Az ÁEEK évről évre pályázatokat ír ki a praxisjogvásárlásra és letelepedésre. Az idén egy nemrégiben megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki. Annál nagyobb támogatást nyúlt az egészségbiztosító, minél régebben áll betöltetlenül a háziorvosi szolgálat - derül ki a tenderből. A kiírás szerint praxisjog vásárláshoz olyan orvos kérhet támogatást, aki az elmúlt két évben nem rendelkezett ilyen jogkörrel, és vállalja, hogy nyertes pályázat esetén négy éven keresztül nem hagyja el praxisát.
Az állami tenderen 2014 és 2018 között egyébként 177 háziorvos és 70 fogorvos nyert támogatást, akiknek több mint 4,4 milliárd forintot fizettek ki. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a pályázatok révén eddig 637 ezer lakos háziorvosi ellátását és 250 ezer lakos fogorvosi kezelését biztosították.
Szerző