Előfizetés

Hihetetlen, sokkoló – Reagált az Európai Bizottság a magyar kormány plakátkampányára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 15:09

Fotó: European Commission / Facebook
AZ EB szóvivője hangsúlyozta: a magyarok a tényeket érdemlik meg, nem pedig a valótlanságokat.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást.
A plakátra az Európai Bizottság szóvivője reagált a hvg.hu-nak. Natasha Bertaud álhírnek nevezte a kormány támadását. „A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság hitet tett amellett, hogy harcol a dezinformáció és az álhírek ellen, és ez az eset sem kivétel. A magyar kormány kampánya egyszerűen hihetetlen a számunkra. Sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen mértékben elérte a politika fősodrát” – jelentette ki. A szóvivő szerint semmilyen konspiráció nem létezik, a magyarok pedig a tényeket érdemlik meg, nem pedig a valótlanságokat.
Az Európai Bizottság a Facebbok oldalán azt írta: – Itt nincsenek „ők”– csak az Európai Unió, és az asztalnál ott ül Magyarország is. – Az EU támogatja, nem gyengíti a tagállamok határvédelmét. – Az EU nem tervezi úgynevezett „humanitárius vízumok” bevezetését. – A tagállamok döntenek arról, milyen mértékben kívánják elfogadni a jogszerű migrációt. Margaritis Schinas bizottsági szóvivő a bizottság déli sajtótájékoztatóján is beszélt a kampányról. Úgy fogalmazott, hogy politikai pártokat érintő kérdésekre, így arra sem akart válaszolni, hogy a Fideszre egy ilyen kampány után nyomást kell-e gyakorolni az Európai Néppártban. Arra viszont emlékeztetett: az EPP-tagsággal együtt jár, hogy be kell tartani a közösen megfogalmazott elveket.   

A képviselők több mint fele nem mehetne 2020-ban főiskolára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 14:44

Fotó: Tóth Gergő
A 199 képviselő közül 98 egyáltalán nem rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, 7-nek csak alapfokú van, további 9-nek pedig nem komplex a nyelvvizsgája.
Jövőre csak az felvételizhet egyetemre, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van. Ha a felsőoktatási tanulmányok megkezdésének már most ez lenne a felvétele, a jelentkezők 40 százaléka nem kerülne be az intézményekbe. A 24.hu most utána járt, hogy ha a döntéshozó parlamenti képviselők most szeretnék átvenni a diplomájukat, vagy jövőre felvételiznének valamilyen egyetemre, mennyien járnának közülük sikerrel. A parlament honlapján található adatok alapján úgy tűnik, a képviselők több mint fele biztosan nem, ugyanis a 199 képviselő közül 98 egyáltalán nem rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, 7-nek pedig csak alapfokú nyelvvizsgája van, ami a felsőoktatási felvételihez nem lesz elég (most pedig a diplomaszerzéshez nem elegendő). További 9-nek nem komplex nyelvvizsgája van, azaz vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli vizsgát tett le egy idegen nyelvből. Így tehát 
összesen 114 képviselő nem mehetne egyetemre vagy főiskolára 2020-ban, ez az összes képviselő 58 százaléka.

A pártokat tekintve az arány a következőképpen alakul: nincs nyelvvizsgája – 76 fideszes, – 11 KDNP-s, – 8 jobbikos, – 6 MSZP-s – 6 DK-s, – 3 LMP-s, – 1 párbeszédes, – 1 független, – illetve az egyetlen nemzetiségi képviselőnek sem.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyien egyáltalán nem beszélnek idegen nyelven, nincs nyelvvizsga-bizonyítványa Orbán Viktornak sem, noha a Soros Alapítvány ösztöndíjával Oxfordban is tanult. A legtöbb nyelvvizsgával egyébként Vadai Ágnes büszkélkedhet, a DK politikusának angolból és spanyolból felsőfokú, franciából, norvégból és oroszból pedig középfokú oklevele van.

Feljelentést tesz a Párbeszéd, amiért 800 ezres fizetést vett fel Palkovics az MTA-tól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 14:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nagyon valószínű, hogy a miniszter nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta – mondta Mellár Tamás.
A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől. Az ügyben Mellár Tamás képviselő tartott kedden sajtótájékoztatót, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta: nem lehet tudni, hogy Palkovics László mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta. A politikus az MTA tervezett átalakításáról beszélve azt mondta, hogy éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”, és a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az ötvenes években lehetett megfigyelni. A kabinet megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – jelentette ki. Az átalakítás lehetséges okát fejtegetve Mellár Tamás azt mondta, hogy az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg. A legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben „kiprivatizálni” – tette hozzá. Rámutatott, hogy a következő uniós ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány – mint mondta – ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van.
Pénteken a Magyar Narancs számolt be arról: Palkovics évekig kapott úgy 800 ezres fizetést MTA-tól, hogy nem publikált. A miniszter az életrajza szerint 2006-ban lett az Akadémia levelező tagja, 2013 óta pedig rendes tag. Emellett 2000-től az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) munkatársa.