Szíriában se kurd függetlenség, se török csapatok nem lesznek Aszad embere szerint

Publikálás dátuma
2019.02.19 16:46
Kurd zászló - Illusztráció
Fotó: KURDISH.ORG
Erdogan az Oszmán Birodalom helyreállítására törekszik a szír diktátor tanácsadója szerint.
Szó sem lehet a kurd autonómiáról - jelentette ki Bassár el-Aszad szír elnök tanácsadója, Bouthaina Shaaban kedden újságírói kérdésre, írja a Reuters. Az Egyesült Államok tavasszal tervezi kivonni csapatait Szíriából, magára hagyva így az Iszlám Állammal harcoló szövetségesét, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű csoportot. Az SDF az ország nagyjából negyedét tartja ellenőrzése alatt. Mivel Törökország az amerikai csapatok távozása után szinte bizonyosan támadást indítana a kurdok ellen, azok az Aszad-rezsimhez kezdtek közeledni, ám autonómia-törekvésükről így is lemondani kényszerülhetnek.
"A függetlenség Szíria feldarabolását jelentené. Szíriát nem lehet feldarabolni"
- nyilatkozta a kurd függetlenség kapcsán Shaaban. Kurdok jelenleg négy közel-keleti ország területén szétszórva élnek, Törökországban, Iránban, Irakban és Szíriában. A régió határainak I. világháborút követő megrajzolása óta törekednek egy független Kurdisztán létrehozására különböző csoportok, és a török vezetés éppen ennek következményeként, a hadseregét is beveti ellenük. Recep Tayyip Erdogan török elnök Szíria északi részén, a két ország határán egy "biztonsági zóna" létrehozását is javasolta, amit "megtisztítana" az SDF kurd csapataitól, az YPG harcosaitól. Ám a Shaaban ezt szintén elutasítva, törvénytelen földrablásnak nevezte az ötletet:
"Törökország mások földjének megszállását ambicionálja, és szerintem azzal az Erdogannal állunk szemben, aki az Oszmán Birodalom felélesztéséről álmodozik".
Aszad tanácsadója azt is hozzátette, megvédik a török fenyegetéssel szemben a szír területeket.

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző