Brüsszel még vizsgálja a fideszes médiaholdingot

Publikálás dátuma
2019.02.20. 08:18

Fotó: SERGI REBOREDO / PICTURE ALLIANCE / DPA / AFP
További információra van szükségük, hogy eldöntsék, valóban erőfölényben van-e a KESMA a médiapiacon.
Az Európai Bizottság még vizsgálja a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) hatását – idézi a hvg.hu Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos válaszát, melyet Ujhelyi István kérdésére adott. Az MSZP EP-képviselője még tavaly kért tájékoztatást a Bizottságtól arról, hogy a „fideszes médiagólemmel, amely szembe megy minden európai értékkel”, mit tudnak kezdeni. A kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította a KESMA létrehozását, így sem a Médiatanács, sem a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálja a kormányoldali médiumok egy alapítványba terelését. Ujhelyi szerint a „propagandagépezet” kikerült a magyarországi szabályozás alól, a tranzakció következtében túlzott befolyás összpontosul az Alapítvány kezében a médiapiacon, mely miatt szerinte a versenyjog, a médiapluralizmus illetve több európai alapjog is sérül. A biztos válaszában azt írta: tisztában vannak azzal, mi történt, ám pusztán a médiakoncentráció nem tartozik a Bizottság hatáskörébe, további információra van szükségük, hogy eldöntsék, valóban erőfölényben van-e a KESMA a médiapiacon. Azt ígérte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 08:30

„Ettől a kormánytól semmilyen támogatást nem fog kapni” – befenyítették Márki-Zayt a közgyűlésen

Publikálás dátuma
2019.02.20. 08:04

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„A biztonsági hálót kihúzták a város alól, de megoldjuk” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.
Harmadszori nekifutásra lett egy kifeszített költségvetése Hódmezővásárhelynek, ráadásul a helyi Fidesz szerint a kormány nem támogat ellenzéki vezetésű várost – írja a hvg.hu. A portál szerint Hegedűs Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője a keddi hódmezővásárhelyi közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármesterrel közölte:
„Öntsünk tiszta vizet a pohárba, beszéljünk nyíltan. Ön hetente szervez forradalmat a kormány megdöntésére…önnel senki nem tárgyal, ön ettől a kormánytól semmilyen támogatást nem fog kapni”

Mint írják, Hegedűs Zoltán végül nyíltan kimondta, hogy ne is számítson semmilyen támogatásra a város addig, amíg ellenzéki vezetője van. A képviselőnél a cikk szerint az verhette ki a biztosítékot, hogy Márki-Zay Péter a közgyűlésen pont arról beszélt, hogy a kórházfejlesztés lehetséges forrásairól tárgyalt a Miniszterelnökség helyettes államtitkárával és a Honvédelmi Minisztérium képviselőjével is. A polgármester szerint arra jutottak, hogy a város, a kórházzal megállapodva, nyújthat be olyan javaslatokat, amelyek egyszerre szolgálhatják a civil lakosok és a honvédség igényeit is, hiszen a Modern Városok Programban ezekre van forrás. Erre szakadt el a cérna a képviselőnél, aki szerint azzal nem tárgyal a kormány, aki a kormány leváltására szervezkedik. A hódmezővásárhelyi költségvetést végül 19 milliárd forintos összeggel fogadták el, de némely bevételi forrás a könyvvizsgáló megítélése szerint is kockázatos. A legnagyobb bizonytalanságot pedig az okozhatja, hogy a kormánypárti képviselők kikötése szerint nem csak fejlesztési, de működési hitelt sem vehet fel a város. Ez utóbbi hitelkeret arra szolgál, és a városok többsége köt is ilyen hitelszerződéseket, hogy egy esetleges bevétel csúszásakor például a dolgozók bérét ki tudják abból fizetni.
„A biztonsági hálót kihúzták a város alól, de megoldjuk”

– reagált Márki-Zay Péter a költségvetés végrehajtásának mikéntjére.

A hódmezővásárhelyi polgármester hozzátette: bele kellett építeni a költségvetésbe az állami fenntartású kórházra egymilliárd forintot, aminek következtében a helyieknek fontos fejlesztésekről le kell mondanunk.
„A tavalyi évet is megoldottuk, az idén is megoldjuk”

– jelentette ki.

Szerző

A családi vagyon kezelésének könnyítésén dolgozik az Orbán-kormány

Publikálás dátuma
2019.02.20. 08:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
"Felmerült rá az igény" az indoklás szerint: a vagyonkezelő alapítványok eredetileg a Corvinus kiszervezésére kellenek, de másra is jók lesznek.
Szerdán kezdik tárgyalni a vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról szóló javaslatot a parlamentben - emlékeztet a 444.hu. A Semjén Zsolt által benyújtott, Trócsányi László igazságügyi miniszter által pedig előadott javaslat egy olyan új típusú alapítványi formát hozna létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, illetve közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat.
Ugyan a vagyonkezelő alapítványokat a Corvinus kiszervezésére hozzák létre, de azok lehetőséget adnak majd a legnagyobb magánvagyonok alapítványba mentésére is.

Családi alapítványokat eddig is lehetett létrehozni, csakhogy ezek nem végezhettek nyereségcélú, gazdasági tevékenységet. A kormány indoklása szerint szerint "felmerült az igény" erre, és a külföldi minták azt mutatják, hogy alapítványi formában "generációkat átívelően" is lehet magánvagyonokat kezelni. Ezzel szemben a javaslattal részletesebben foglalkozó G7.hu inkább már azt írja:
a fejlett világ gazdagjainak legnépszerűbb adóelkerülő trükkje a családi vagyonkezelő alapítványok létrehozása.

A nemzetközi adórendszer kritikusai szerint az adóparadicsomok mellett ez az az intézmény, ami talán a leginkább hozzájárul a vagyoni egyenlőtlenségek szélsőséges növekedéséhez. Abban persze semmi szokatlan nincs, hogy az Orbán-kormány valamely intézkedésével a gazdagabbakat egyre gazdagabbá teszi - így a csok, és a különböző, hitelképes embereket segítő családi kedvezmény is kizárólag a tehetősebbeknek szól. A szegényeket pedig rend szerint gátlástalanul magukra hagyják az alacsony bérekkel, a devizaadósságokkal, gyerekeiket elzárva az oktatástól.
Szerző