Előfizetés

Semjén kijelentése miatt bekéretik a svédek a magyar nagykövetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.20. 09:12
Semjén Zsolt, mellette Orbán Viktor a fővárosi Várkert Bazárban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció” – mondta korábban Annika Strandhäll üzenetéről a miniszterelnök-helyettes.
Bekéretik szerdán a svéd külügyminisztériumba a magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási miniszter irányába tett kijelentései miatt – közölte kedd este Pezhman Fivrin svéd külügyi szóvivő a helyi közszolgálati rádióban. A találkozó szerdán lesz – írja a 24.hu. Az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll közzétette Twitteren, hogy „riasztó, ami Magyarországon történik”. 
„Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen”

– fogalmazott.

Üzenetében azt állította: mindez a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket. A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.  Semjén Zsolt „szegény beteg teremtménynek” nevezte a svéd minisztert. 
„Magyarországnak mit kellene akarnia, ha nem azt, hogy Magyarországon magyar gyerekek szülessenek (…) Amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció”

– idézte Semjént az SVT svéd televízió.

Fivrin hangsúlyozta, éppen ez a kijelentés adott okot a magyar nagykövet bekéretésére a külügyminisztériumba.
„Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a kijelentést”

– húzta alá a svéd külügyi szóvivő.

Semjén arcpirító módon reagált

A jelek szerint nem hatotta meg a miniszterelnök-helyettest a svédek reakciója. Semjén Zsolt az ATV-nek azt mondta, a magyar nagykövet bekéretése "a svéd miniszter asszony okulására és a derék svéd nép javára fog válni". "Nagyon helyes! Így legalább alkalmuk lesz bocsánatot kérni azért, hogy a miniszter asszonyuk a náci Németországéhoz hasonlította a magyar családpolitikát" - tette hozzá Semjén. Arra a kérdésre, hogy fenntartja-e ominózus nyilatkozatát, a politikus azzal válaszolt, a magyar nagykövet bekéretésével a svédek legalább megtanulják, hogy milyen a jó család- és nemzetpolitika a magyar gyakorlatban.

EP-választások – Hackertámadások veszélyére figyelmeztet a Microsoft

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.20. 08:42

Fotó: GERARD JULIEN / AFP
A vállalat számos európai országban elérhetővé teszi az AccountGuard nevű kiberbiztonsági szolgáltatását.
Több, a demokráciával foglalkozó szervezetet ért hackertámadás a tavalyi év utolsó hónapjaiban, ezért a Microsoft 12 európai országban elérhetővé teszi az AccountGuard nevű kiberbiztonsági szolgáltatását az európai parlamenti választások előtt – tudatta szerdán a vállalat ügyfélbiztonsági és -bizalmi alelnöke, Tom Burt. A vállalat honlapján közzétett blogbejegyzésben az MTI összefoglalója szerint Burt azt írta, hogy a Német Külügyi Tanács, a The Aspen Institute és a The German Marshall Fund alkalmazottait érte adathalász célú hackertámadás. Az amerikai vállalat 104 támadásról ír, amelyeket az említett szervezetek alkalmazottai ellen kíséreltek meg Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában 2018 szeptembere és decembere között.
„A Microsoft fenyegetéselemző központja továbbra is vizsgálja a támadások eredetét, de meggyőződésünk, hogy jelentős részük attól a csoporttól származott, amelyet mi Strontiumnak nevezünk”

– írta a Microsoft blogján Tom Burt.

A Strontium annak a hackercsoportnak a másik neve, amelyet az amerikai elhárítás APT28-ként vagy Fancy Bearként azonosított, és amely minden valószínűség szerint az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik. A Microsoft ezért 12 újabb európai országban teszi elérhetővé AccountGuard nevű programját, amelyet ott eddig csak két helyen volt nyújtottak. Az Egyesült Államok és Kanada mellett eddig az Egyesült Királyságban és Írországban elérhető szolgáltatás mostantól Franciaországban, Németországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Portugáliában, Szlovákiában és Spanyolországban is igénybe vehető. Az AccountGuard ingyenes, de csak azok tudják használni, akik előfizettek a cég Office365 nevű szolgáltatására.
Korábban a Facebook – ugyancsak a közelgő európai parlamenti választások miatt – bejelentette, hogy szigorítja a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályokat. Tájékoztatásuk szerint a politikai és a különböző ügyekhez kapcsolódó hirdetéseket engedélyeztetni kell majd, és azt is fel fogják tüntetni, hogy ki fizetett ezekért. Hangsúlyozták, hogy a módosítások nem csak a nyíltan egyes jelölteket vagy pártokat támogató hirdetésekre fognak vonatkozni, hanem azokra is, amelyek olyan, rendkívül átpolitizált témákról szólnak, mint például a bevándorlás.

Trump: Ellenségeink már a világűrben vannak

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.20. 07:18
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Az amerikai elnök utasította a Pentagont, hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit.
„Készen kell állnunk” – fogalmazott Trump, miközben az Ovális Irodában aláírta a Pentagonnak címzett elnöki rendeletet. Leszögezte, hogy a kormányzat számára
„az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés”.

Az aláírás után újságíróknak azt fejtegette, hogy
„az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak, akár tetszik ez nekünk, akár nem.”

Álláspontja szerint az amerikai űrhaderő nemcsak védelemre, hanem támadásra is alkalmas lesz, de – mint fogalmazott – „inkább országunk védelméről beszéljünk”. Az űrhaderő felállításának tervét az elnök 2018 júniusában – az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa ülése előtt – jelentette be, hangsúlyozva, hogy az öt másik haderőnemtől elkülönülő, de azzal egyenrangú haderőnemet kell létrehozni. A végső döntés a kongresszusé, amelynek meg kell szavaznia az amerikai hadsereg átszervezését. Az Egyesült Államok hadseregének fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg, a légierő, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a parti őrség. Ehhez csatlakozik majd egyenrangúként az űrfegyvernem. Elemzők szerint ilyen jelentőségű átalakítás az amerikai hadseregen belül 1947-ben történt, amikor a légierő vált önálló fegyvernemmé. A tervek szerint az űrhaderő eleinte a légierő keretei között létrehozott parancsnokság lesz, majd a kongresszus hozzájárulása után válik önálló haderőnemmé. Ennek menetrendjéről az elnöki rendelet nem ejt szót. Az űrhaderő első feladata az lesz, hogy az esetleges támadásoktól megvédje az amerikai tulajdont, az amerikai eszközöket a világűrben. Ennek egyik módja a támadásokkal szemben ellenállóbb műholdak építése, vagy a műholdakat többször felhasználható hordozórakéták alkalmazása. Emellett megelőző lépés lehet az ellenséges műholdpusztító fegyverek megsemmisítése, még mielőtt azok eljutnának a céljukhoz. Katonai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy e kapacitások kifejlesztése egyúttal elrettentő hatású lehet egy világűrbeli háború megindításával szemben. Az űrhaderő további feladata lehet a világűr megtisztítása a veszélyes űrszeméttől. Ez háborús helyzetben az ellenséges műholdak kölcsönös, tömeges megsemmisítése esetén rendkívül fontos lehet. Egyes kommentárok úgy vélik, hogy Donald Trump militarizálni akarja a világűrt. A Space News című szaklap tavaly – az űrhaderő létrehozásának bejelentése után – közzétett egyik elemzése szerint azonban ez már évtizedekkel korábban megtörtént. A Dwight Eisenhower elnök idején az űrkutatási és űrrepülési hivatalt (NASA) létrehozó 1958-as űrtörvény ugyanis csakis a civil űrtevékenységet adta a NASA kezébe, a katonai jellegű űrtevékenységet a Pentagonhoz utalta. A tárcán belül működik is egy olyan hivatal, amely összefogja és irányítja a különböző fegyvernemeknél folyó űrtevékenységet.