Rendkívüli frakcióülést akarnak az Európai Néppártban a magyar kormány plakátkampánya miatt

Publikálás dátuma
2019.02.21 06:00
Manfred Weber
Fotó: AFP/ Emmanuel DUNAND
Rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa Európai Néppártban (EPP) a magyar kormány Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt gyalázó plakátkampánya miatt – értesült a Népszava.
Igaz, ezt a kezdeményezést várhatóan nem támogatják majd, a Fideszt is a soraiban tudó pártcsalád ugyanis nagyon ritkán tart rendkívüli ülést. Az viszont biztos, hogy a következő rendes frakcióülésen téma lesz az Orbán-kormány új „tájékoztatási kampánya”, ezt valószínűleg március 6-án tartják majd Brüsszelben.
Lapunk plakátokkal kapcsolatos kérdéseire a néppárt sajtóosztályánál csak annyit válaszoltak, hogy a témában Joseph Daul pártelnök Twitter-közlésein túl nem akarnak semmit kommentálni. Daul azt írta, elítéli Juncker megrágalmazását, egyben „emlékeztette” Orbán Viktort, hogy „hogy a brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is". Viszont nem szólalt meg egyelőre Manfred Weber, a néppárt bizottsági elnökjelöltje.
Az Európai Bizottság pedig egy nappal azt követően, hogy ellenplakátokat jelentett meg saját Facebook-oldalán, szerdán már arról beszélt: bár hazugnak tartja a plakátkampányt, nem akarnak nyílt konfliktust a magyar kormánnyal. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kedden  megkérdőjelezte a Fidesz helyét az EPP-ben.
- Kampány van, meccs közben nem szokta a klubelnök kritizálni a csapat edzőjét, vagy a középcsatárt - mondta kérdésünkre egy magyar néppárti képviselő, nem kizárva ugyanakkor, hogy az EP-választások után napirendre kerülhet a Fidesz kizárása a pártcsaládból. Azt pedig még az egyik fideszes forrásunk is elismerte, hogy az új plakátokkal 
az új plakátokkal "valószínűleg túltolta a kampányt a Fidesz”.
Azt is megjegyezte, hogy az EP-kampányt teljes mértékben Budapestről szervezik, így a Fidesz európai parlamenti frakciójának nincs beleszólása a döntésekbe és csak utólag értesül a plakátkampányhoz hasonló kezdeményezésekről.
Frissítve: 2019.02.21 06:00

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.