Fidesz;Európai Néppárt;Jean-Claude Junker;

2019-02-21 06:00:00

Rendkívüli frakcióülést akarnak az Európai Néppártban a magyar kormány plakátkampánya miatt

Rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa Európai Néppártban (EPP) a magyar kormány Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt gyalázó plakátkampánya miatt – értesült a Népszava.

Igaz, ezt a kezdeményezést várhatóan nem támogatják majd, a Fideszt is a soraiban tudó pártcsalád ugyanis nagyon ritkán tart rendkívüli ülést. Az viszont biztos, hogy a következő rendes frakcióülésen téma lesz az Orbán-kormány új „tájékoztatási kampánya”, ezt valószínűleg március 6-án tartják majd Brüsszelben.

Lapunk plakátokkal kapcsolatos kérdéseire a néppárt sajtóosztályánál csak annyit válaszoltak, hogy a témában Joseph Daul pártelnök Twitter-közlésein túl nem akarnak semmit kommentálni. Daul azt írta, elítéli Juncker megrágalmazását, egyben „emlékeztette” Orbán Viktort, hogy „hogy a brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is". Viszont nem szólalt meg egyelőre Manfred Weber, a néppárt bizottsági elnökjelöltje.

Az Európai Bizottság pedig egy nappal azt követően, hogy ellenplakátokat jelentett meg saját Facebook-oldalán, szerdán már arról beszélt: bár hazugnak tartja a plakátkampányt, nem akarnak nyílt konfliktust a magyar kormánnyal. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kedden  megkérdőjelezte a Fidesz helyét az EPP-ben.

- Kampány van, meccs közben nem szokta a klubelnök kritizálni a csapat edzőjét, vagy a középcsatárt - mondta kérdésünkre egy magyar néppárti képviselő, nem kizárva ugyanakkor, hogy az EP-választások után napirendre kerülhet a Fidesz kizárása a pártcsaládból. Azt pedig még az egyik fideszes forrásunk is elismerte, hogy az új plakátokkal 

Azt is megjegyezte, hogy az EP-kampányt teljes mértékben Budapestről szervezik, így a Fidesz európai parlamenti frakciójának nincs beleszólása a döntésekbe és csak utólag értesül a plakátkampányhoz hasonló kezdeményezésekről.