Fémdarabot találtak a rossmannos kukorica ostyában

Publikálás dátuma
2019.02.25. 14:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el.
Csehországban gyártott, tengeri sós, puffasztott kukorica termékekben talált fémdarabot egy vállalati önellenőrzés során a német Rossmann. Az egyikből (enerBIO márka) a hazai üzletekbe is érkezett – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közleményben kérik, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el. A Nébih és a vállalkozás gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nem kapható kereskedelmi forgalomban. A Rossmann a honlapján értesítette a vásárlókat a termékvisszahívásról. Kiemelték, hogy a terméket akár blokk nélkül is visszaveszik üzleteikben.

A termék azonosító adatai:

A termék megnevezése: Puffasztott kukorica tengeri sóval (Maiswaffeln mit Meersalz) Márka: enerBIO Magyar kereskedő: Rossmann Magyarország Kft. Kiszerelés: 115 g Tételszám: MHD 07.12.2019D RASFF referenciaszám: 2019.700

Szerző

Nem árulja el a rendőrség, miért keményítettek be a Sándor-palotában

Publikálás dátuma
2019.02.25. 14:14

Fotó: Népszava
Pintér Sándor hagyhatta jóvá a képviselőket egyértelműen korlátozó szigorítást. Hogy miért, az nem megbeszélés témája - véli az ORFK.
Korlátozzák a képviselők mozgását a Sándor-palotában – írta meg elsőként a Népszava. Balogh János országos rendőrfőkapitány döntött a beléptetési szabályzat szigorításáról, amelynek értelmében ezentúl az Áder hivatalába hívatlanul, de munkájuk miatt érkező képviselőket egy külön szobába kísérik a Sándor-palota főigazgatójának, és látogatásuk idejére elveszik tőlük a mobilt is. Utóbbi korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a miniszterekre, és több állami intézmény vezetőire sem, náluk zsebben maradhat a telefon. A magyarázat nélkül hagyott óvintézkedést könnyű összefüggésbe hozni a tévészékház-botránnyal, vagy azzal, hogy a parlamentben ellenzéki képviselők élő Facebook-közvetítésben kérték számon a zavartan somolygó Orbán Viktort. 
Levélben fordultunk az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, hogy megtudjuk:  
  • Ha a képviselők mobiljai biztonsági kockázatot jelentenek, miért maradhat telefon például minisztereknél, az ÁSZ vagy a jegybank elnökénél, akiket még csak átvilágítani sem lehet?
  • Ki adott utasítást a belépési szabályzat módosítására Balogh János országos rendőrfőkapitánynak, vagy ki hagyta jóvá az ő döntését?
  • Mi indokolja, hogy az országgyűlési képviselők szabad mozgását korlátozzák a Sándor-palotában?
  • Korábban volt rá példa arra, hogy országgyűlési képviselők védett személyeket sodortak veszélybe a Sándor-palotában, vagy zavarták a védett létesítmény működését?
Érvek, bővebb magyarázat helyett a sajtószolgálatuk ezt a választ küldte:
„Szolgálatunkhoz küldött kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a rendőrség a Magyar Közlönyben megjelent normát nem kommentálja”

Az ORFK tehát ennyivel letudja, miért állít be kockázati tényezőnek megválasztott országgyűlési képviselőket – akiket nem mellesleg egész nyugodtan lehet lökdösni, taszigálni akár rendőrök orra előtt is.

Pintér is tudott róla

Azt sem árulták el, kihez köthető végső soron az utasítás, de itt már könnyebb eligazodni. „A helyzet egyszerű: a rendőrség parancsalapú erőszakszervezet, a felülről jövő parancsot az alárendeltnek köteles teljesítenie” - mondta lapunknak Ónodi Ernő ügyvéd. A rendőrből lett jogi-, biztonsági szakértő szerint az országos rendőrfőkapitánynak ugyan van döntési jogköre, de mindenképpen egyeztetnie kellett a szigorításról felettesével, Pintér Sándor belügyminiszterrel – akkor is ha Balogh Jánostól származott az ötlet, akkor is, ha ő is csak végrehajtotta és hajtatta a magasabb szintről érkező parancsot. Ónodi szerint szakmai érvekkel nem indokolható az sem, hogy a minisztereknél vagy a nagy állami intézmények vezetőinél maradhat a telefon, a módosítás inkább csak az ellenzéki politikusok megregulázását szolgálja. A mobil vagy az annak látszó tárgyak ugyanis bárkinél kockázatot jelenthetnek; a hírszerzők már ma is használnak olyan, okostelefonnak álcázott készülékeket, amivel a védett épület teljes elektromos és biztonsági hálózatát le lehet tapogatni. Ha már biztonsági óvintézkedés, az vonatkozzon mindenkire - véli a szakértő.
Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 15:02

Állandósul a torlódás: folytatják az M7-es felújítását

Publikálás dátuma
2019.02.25. 12:49

Fotó: Népszava
Forgalomlassulással járhat az M7-es autópálya március elsejétől folytatódó felújítása, amelynek részeként a 90-es és a 111-es több mint húsz kilométeren újul meg a pálya Letenye felé vezető oldala Siófok térségében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn.
A munkák első üteme a 102-es és 111-es kilométer között 2018 őszén befejeződött, a következő útszakaszokat idén tavasszal és ősszel sávelhúzás és átterelés mellett javítják majd. Márciustól május 9-éig a 96-os és a 102 kilométer között zajlanak a munkálatok: Siófok felé egy, Budapest felé két sávon haladhat majd a forgalom. A siófok-sóstói csomópontot és a szabadi pihenőhelyet részlegesen lezárják - fűzték hozzá. Kiemelték: a felújítások ütemezésénél figyelembe vették a nyári, turisztikai főszezont, így a felújítás utolsó üteme várhatóan szeptember 2-tól október 27-ig tart majd.
A Letenye felé vezető pályaoldal felújításánál egy környezetbarát eljárást alkalmaznak, az elbontott útalap jó részét újrahasznosítva építik ki az új alaprétegeket.  A közleményben azt írták: több mint nettó 3,4 milliárd forintból újul meg az autópálya érintett szakasza.
Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 17:13