Európai Néppárt;Fidesz;

2019-02-26 06:45:00

Néppárt: A Fidesz nincs napirenden

IDŐHIÁNY Túlságosan zsúfolt a napirend - ezzel indokolta az Európai Néppárt szóvivője, hogy miért nem tárgyalják a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátügyét.Túlságosan zsúfolt a napirend - ezzel indokolta az Európai Néppárt szóvivője, hogy miért nem tárgyalják a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátügyét.Túlságosan zsúfolt a napirend - ezzel indokolta az Európai Néppárt szóvivője, hogy miért nem tárgyalják a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátügyét.

- Az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójának vezetősége nem tárgyal a Fidesz-kormány plakátkampányáról, valamint annak következményeiről. A politikai csoport következő frakcióülése március 6-án lesz, amelyen szintén nincs napirenden az ügy. A tanácskozáson azonban bármelyik EP-képviselő, így Hökmark úr is felvetheti a témát — nyilatkozta lapunknak Pedro López de Pablo szóvivő.

Mint beszámoltunk róla, Gunnar Hökmark EP-képviselő, az EPP-hez tartozó svéd Mérsékelt Párt tagja a múlt héten e-mailben kérte Manfred Weber frakcióvezetőt, hogy a néppárti vezetés sürgősséggel vitassa meg a magyar kormányzati propagandakampányt, majd tűzze a témát a politikai csoport következő ülésének a napirendjére. A svéd párt hétvégi ülésén hivatalosan kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsaládból.

A március 6-iki frakcióülésen a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen sorra kerülő témákat vitatják meg. Az “Egyebek” napirendi pont keretében azonban bárki felszólalhat, és javaslatot tehet egy-egy kérdés megtárgyalására, így szóba kerülhet a magyar plakátkampány is — közölte a szóvivő. Az EPP csoport vezetőségének — Bürójának — március 7-8-ikára tervezett varsói kihelyezett ülésén azonban a résztvevők “egy másodpercet sem fognak a Fidesznek szentelni, mert a program rendkívül zsúfolt” — mondta Pedro López de Pablo, aki szerint szinte biztos, hogy a Büró ezen a héten nem fog rendkívüli ülést tartani és tárgyalni a kérdésről. Hozzátette, hogy a vitát egyébként sem az EPP parlamenti csoportjában kell lefolytatni, hanem a pártcsaládban.

Manfred Weber még nem válaszolt Gunnar Hökmark múlt héten elküldött e-mailjére. A képviselő a jövő heti frakcióülésen mindenképpen javasolni fogja, hogy vitassák meg a magyarországi fejleményeket— tudtuk meg az irodájától.

A Horvát Parasztpárt (HSS) elnöksége mindenesetre a hétvégén úgy döntött, hogy a párt kilép az EPP-ból. Az Európai Néppárt brüsszeli központjában nem válaszoltak lapunk megkeresésére, de EU források rámutattak, hogy a döntést még a tagpárt politikai gyűlésének (kongresszusának) is el kell fogadnia, mielőtt hivatalossá válik. A HSS egyebek mellett azért távozik a kereszténydemokrata pártcsaládból, mert nem akar egy követ fújni Orbán Viktorral, aki “megpróbál hozzáférni a horvátországi sajtópiachoz, hogy gyűlöletet és a párt számára elfogadhatatlan eszméket terjesszen”. A HSS kifogásolja a horvát energiaipari cég, az INA átjátszását magyar tulajdonosoknak.