Előfizetés

Brexit – Támogatna egy újabb népszavazást a brit Munkáspárt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.25. 20:16

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Elképzelhető, hogy Jeremy Corbyn beterjeszt egy ezzel kapcsolatos kezdeményezést az alsóház elé.
A brit Munkáspárt hétfőn bejelentette, hogy támogatna egy újabb népszavazási kezdeményezést a brit EU-tagságról – írja az MTI. Ez komoly fordulat, mivel a legnagyobb brit ellenzéki erő eddigi Brexit-politikájának nem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn, a párt vezetője korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell teljesíteni. Corbyn azonban a Labour alsóházi képviselőinek következő, zártkörű ülésén a párt által hétfő este kiadott közlemény szerint kijelenti majd, hogy a Munkáspárt felsorakozna egy olyan parlamenti indítvány mögé, amelynek célja az újabb EU-népszavazás kiírása, vagy akár maga is beterjeszthet egy ilyen kezdeményezést az alsóház elé, megakadályozandó, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egy esetleges rendezetlen, megállapodás nélküli Brexitbe „kényszerítse bele az országot”. 
Jeremy Corbyn FOTÓ: OLI SCARFF / AFP
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyébként hétfőn arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség a kaotikus, rendezetlen kiválás elkerülése érdekében. Theresa May brit kormányfő azonban ez ellen foglalt állást.

Trump magyarázza a vámok emelésének halasztását

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.02.25. 19:36
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Egyelőre nem hajtja végre az Egyesült Államok azt a 15 százalékpontos védővámemelést, amit a kínai importcikkek tekintetében, 200 milliárd összértékre nézve helyezett kilátásba korábban, március elsejei hatállyal.
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében abban jelölte meg a halasztás okát, hogy lényegi előrehaladás történt a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások minap zárult újabb fordulóján olyan fontos kérdésekben, mint például a szellemi tulajdon védelme, a technológiaátadás, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és a valutaügyek.  Az elnök szerint további előrehaladás esetén indokolttá válik, hogy ismét csúcstalálkozóra invitálja Floridába Hszi Csin-ping kínai államfőt. A korábbi washingtoni fenyegetőzés szerint a szóban forgó termékekre az eddigi 10 százalékról 25 százalékra emelték volna a behozatali vámokat. Amerikai médiaértesülés szerint Peking hajlandó több amerikai mezőgazdasági termék, energiahordozó és szolgáltatás vásárlására, kész megkönnyíteni az amerikai befektetési és pénzügyi szolgáltatók kínai tevékenységét,  és azt is ígéri, hogy jobban tiszteletben fogja tartani a szellemi tulajdoni – jórészt szabadalmi – jogokat.   Az amerikai elnök megpendítette, hogy Washington esetleg „könnyítene” a Huawei kínai informatikai óriáscéget érő kritikáján, de azt azért leszögezte, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon erről nem esett szó. Az ázsiai távközlési céget korábban az általa telepített távközlési hálózati eszközök felhasználásával kémkedéssel, illetve abban való közreműködéssel vádolta Trump, és NATO-partnereit, illetve más országokat is a céggel szembeni bojkottra szólította fel. Az Indiai Vodafone épp tegnap jelezte, hogy figyelmen kívül hagyja a felszólítást. Guo Ping, a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő alelnöke a távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a barcelonai Mobil Világkongresszus, (MWC) előestéjén reagált az amerikai elnök üzenetére, amiben Trump azt írta, hogy az Egyesült Államoknak versenyben és nem tilalmakkal kell a mobil távközlési technológiában előre lépnie. Guo Ping szerint ez arról szólt, hogy az Egyesült Államoknak gyorsabb és okosabb 5G, sőt 6G technológiára lesz szüksége a jövőben. Elismeri, hogy lemaradásban vannak ebben a tekintetben. Világos és korrekt üzenet volt – mondta az alelnök.

5. Generációs mobilhálózat

Az 5. generációs mobil, vezeték nélküli hálózatról egyre több szó esik, mert forradalmasíthatja a valós idejű, késleltetés nélküli adattovábbítást, és a tárgyak internetének is alapja lehet. A gyorsasága többszöröse a jelenleg általánosan elérhető 4G-s hálózatokénak, szemléltetésül, egy átlagos weboldal például harmincszor gyorsabban töltődik majd be, egy HD-s film letöltése másodpercek alatt megtörténik. A jelenlegi Magyarországon elérhető 40-50 megabit/másodperccel szemben az 5G hálózaton 1-10 gigabites sebesség érhető el, és megbízhatósága is felülmúlja a jelenlegit. A felhasználók számára várhatóan 2020-ban lesz elérhető az új internet. Már megkezdődött a verseny a hálózat- és eszközfejlesztők között. A svéd Ericsson, a finn Nokia mellett egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból a kínai Huawei. A barcelonai mobilkongresszus már az 5G jegyében szerveződött, és számos újgenerációs, 5G-képes telefonkészüléket és távközlési berendezést is először láthat, illetve próbálhat ki a nagyközönség.

Tusk elhalasztaná a brexitet, May elutasította ezt

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.25. 19:08

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A brit kormányfő szerint a hosszabbítás nem oldja meg a problémát, csak elodázza a döntést.
A jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség a kaotikus, rendezetlen kiválás elkerülése érdekében – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Theresa May brit kormányfő azonban ez ellen foglalt állást.
„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a hosszabbítás észszerű megoldás lenne, de Theresa May még mindig hisz abban, hogy elkerülhető ez a forgatókönyv”

– mondta Tusk az Európai Unió és az Arab Liga országainak egyiptomi csúcstalálkozóját követően.

Az ET elnöke hozzátette:
„két alternatíva van, vagy kaotikus Brexit vár ránk, vagy halasztás”.

Arról nem beszélt, hogy mekkora hosszabbítást tartana megfelelőnek. A brit miniszterelnök szerint viszont elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát.
„A hosszabbítás nem oldja meg a problémát, csak elodázza a döntést”

May kijelentette: valódi elkötelezettséget érzett az EU-s vezetők részéről, hogy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a megállapodással történő, sima kiválást. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn figyelmeztetett, hogy a következő, március 21-22-i EU-csúcsig le kell zárni a tárgyalási folyamatot ahhoz, hogy a tagállami vezetők dönthessenek a további lépésekről. Mina Andreeva hozzátette, abból a feltételezésből indulnak ki még mindig, hogy az Egyesült Királyság jövő hónap végén távozik az Európai Unióból. Végül elmondta: sikerült bizonyos előrelépést elérni a felek közötti jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítása, illetve a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének lehetséges biztosítása terén. Kedden ismét Brüsszelben tárgyal Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsadója.