Európai Parlament;Demokratikus Koalíció;Dobrev Klára;

Mostantól „hivatásos politikusként” harcol Orbán ellen Dobrev Klára

– Eddig közéleti szereplőként itthonról küzdöttem Orbán Viktor rendszere ellen, de tavaly április 8-a után rájöttem, hogy ez kevés. Az uniós választás a következő pont, ahol csapást tudunk mérni az Orbán-rezsimre, „hivatásos politikusként” most így tudok a leghatékonyabban harcolni - mondta lapunknak Dobrev Klára.

Arról kérdeztük: miért nem a hazai közéletben vállal szerepet, a Demokratikus Koalíció (DK) uniós listájának vezetése helyett. Dobrev ugyanis keddi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette: a DK olyan politikusokat állított a listájára, akik kivétel nélkül Brüsszelben akarnak dolgozni.

Az „újonc hivatásos politikus” – aki egyébként Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége – leszögezte, pártja az erős, egységes Európát, azaz az Európai Egyesült Államokat képviseli. – Nincs kétségem afelől, hogy Európa ilyen lesz. A kérdés csak az, hogy mi magyarok benne leszünk-e – fogalmazott Dobrev Klára. Hazafias kötelességemnek tartom a küzdelmet – folytatta a DK listavezetője –, azzal a rezsimmel, amely azzal fenyeget minket, hogy ennek az erős és egységes Európának a perifériájára taszítja a hazánkat. Dobrev a következő hetekben ismerteti pártja programját, kedden a számára legfontosabb kérdésről beszélt, a szociális Európáról. – Be kell vezetni az európai családi pótlékot, az európai minimálbért és az európai minimumnyugdíjat – sorolta. Az európai családi pótlék Dobrev tervei szerint minden európai gyereknek egységesen járna, ezzel is kifejezve, hogy minden gyerek egyenlő és fontos a kontinens számára. Dobrev Klára másik két terve szerinte nem európai, hanem emberi minimum. – Ezek akkor járnának, ha az állam nem képes, vagy nem akarja a saját állampolgárai számára a megfelelő jövedelmet biztosítani. Ma Magyarországon a családok több mint 25 százaléka él a létminimum alatt – hangsúlyozta az ellenzéki listavezető. Dobrevnek arra is van ötlete, hogy miből finanszírozza mindezeket az unió. – Ezért kell bevezetni a multiadót. Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – vélekedett Dobrev Klára. A DK listavezetője röviden reagált Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének véleményére is. Deutsch azt állította, Dobrev azért akar képviselő lenni, hogy megkapja a mentelmi jogot. A kormánypárti médiumok kérdéseire Dobrev leszögezte, hogy Deutsch Tamással szemben épp a múlt héten nyert pert rágalmazás ellen, így kezeli a mostani „véleményét” is, valamint nincs olyan ügy, amiért szüksége lenne a mentelmi jogra.