Előfizetés

Mostantól „hivatásos politikusként” harcol Orbán ellen Dobrev Klára

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.02.26. 13:42

Fotó: Népszava
– Eddig közéleti szereplőként itthonról küzdöttem Orbán Viktor rendszere ellen, de tavaly április 8-a után rájöttem, hogy ez kevés. Az uniós választás a következő pont, ahol csapást tudunk mérni az Orbán-rezsimre, „hivatásos politikusként” most így tudok a leghatékonyabban harcolni - mondta lapunknak Dobrev Klára.
Arról kérdeztük: miért nem a hazai közéletben vállal szerepet, a Demokratikus Koalíció (DK) uniós listájának vezetése helyett. Dobrev ugyanis keddi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette: a DK olyan politikusokat állított a listájára, akik kivétel nélkül Brüsszelben akarnak dolgozni.
Az „újonc hivatásos politikus” – aki egyébként Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége – leszögezte, pártja az erős, egységes Európát, azaz az Európai Egyesült Államokat képviseli. – Nincs kétségem afelől, hogy Európa ilyen lesz. A kérdés csak az, hogy mi magyarok benne leszünk-e – fogalmazott Dobrev Klára. Hazafias kötelességemnek tartom a küzdelmet – folytatta a DK listavezetője –, azzal a rezsimmel, amely azzal fenyeget minket, hogy ennek az erős és egységes Európának a perifériájára taszítja a hazánkat. Dobrev a következő hetekben ismerteti pártja programját, kedden a számára legfontosabb kérdésről beszélt, a szociális Európáról. – Be kell vezetni az európai családi pótlékot, az európai minimálbért és az európai minimumnyugdíjat – sorolta. Az európai családi pótlék Dobrev tervei szerint minden európai gyereknek egységesen járna, ezzel is kifejezve, hogy minden gyerek egyenlő és fontos a kontinens számára. Dobrev Klára másik két terve szerinte nem európai, hanem emberi minimum. – Ezek akkor járnának, ha az állam nem képes, vagy nem akarja a saját állampolgárai számára a megfelelő jövedelmet biztosítani. Ma Magyarországon a családok több mint 25 százaléka él a létminimum alatt – hangsúlyozta az ellenzéki listavezető. Dobrevnek arra is van ötlete, hogy miből finanszírozza mindezeket az unió. – Ezért kell bevezetni a multiadót. Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – vélekedett Dobrev Klára. A DK listavezetője röviden reagált Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének véleményére is. Deutsch azt állította, Dobrev azért akar képviselő lenni, hogy megkapja a mentelmi jogot. A kormánypárti médiumok kérdéseire Dobrev leszögezte, hogy Deutsch Tamással szemben épp a múlt héten nyert pert rágalmazás ellen, így kezeli a mostani „véleményét” is, valamint nincs olyan ügy, amiért szüksége lenne a mentelmi jogra.
Kapcsolódó
Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját

Nincs menekvés – önnek is migránsozó levelet küld Orbán Viktor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.26. 12:52

Fotó: AFP
Hiába magyarázta el az Európai Bizottság, hogy nem akarnak Magyarország háta mögött dönteni, a kormány ezt is beismerésnek tartja. A miniszterelnök újra levélben ijesztgeti a választópolgárokat.
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott kedden „Reagálás az Európai Bizottság kijelentéseire” címmel - írja a hvg.hu.   Az EB ugyanis részletes tájékoztatóban reagált a kormány új plakátkampányára. A Tények az uniós migrációs politikáról címmel kiadott tájékoztatás szerint az Európai Unióban nem születhet semmilyen döntés a tagállamok és az Európai Parlament nélkül, azaz a magyar kormány tagjai és a magyarok által megválasztott EP-képviselők is szavazhatnak minden esetben.
Kiemelték emellett, sok félreértés, tévhit terjedt el az EU migrációs politikájával kapcsolatban, miközben mára sikerült visszaszorítani az illegális migrációt a 2015-ös menekültválság előtti szint alá. Az sem igaz, hogy kötelezővé tennék a magyar kormány által csak migránsvízumként emlegetett humanitárius vízumok bevetését – a felvetés éppen a Bizottságon bukott el. Továbbá, nem akarnak senkire ráerőszakolni kötelező menekültkvótákat, erre vonatkozóan most sincs semmilyen előírás - de a befogadó országokkal szemben azért valamilyen szolidaritást, támogatást az elzárkózó országoktól is szükségesnek tartanának.
Brüsszel magyar kormányzati propagandára küldött válaszát ide kattintva olvashatják el. Hogy Kovács Zoltán olvasta-e nem egyértelmű, de mindegy is, hiszen szerinte az EB válaszával elismerte mindazt, amivel a kormány is kampányol. Majd az államtitkár bejelentette:
Orbán Viktor levelet küld a választóknak, amelyben felhívja a figyelmet az Európai Bizottság állítólagos beismerésére.

Mint a portál felidézi, Orbán Viktor már több alkalommal küldött levelet: • tavaly májusban megköszönte a részvételt a választásokon és újrakezdte a bevándorlóországos mantrát, • idén januárban az EP-választásra hívta fel a figyelmet, • de kért már pénzt is a fideszesektől tavaly év végén. • Ráadásul a nemzeti konzultációk alkalmával szintén levelez a választókkal Orbán.   

Hegedűs Lorántné is otthagyta a Jobbikot és a parlamenti frakciót

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.26. 12:17

Fotó: Népszava
Kilépett a Jobbikból és annak országgyűlési frakciójából Hegedűs Lorántné. Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel - írta Facebook-bejegyzésében.
Tekintettel az áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségre, az Országgyűlés elnökének bejelentettem a kilépésemet a Jobbik országgyűlési frakciójából, továbbá a Jobbik elnökségének lemondásomat párttagságomról, s így a pártban betöltött összes tisztségemről - írta közösségi oldalán Hegedűs Lorántné. Hegedűs Lorántné távozásával 21 tagúra apadt a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, amelyet öt tag hagyott el a tavaly tavaszi választás óta. Május végén zárta ki a képviselőcsoportból a pártvezetés Dúró Dórát, október elején pedig Volner Jánost. Utóbbi mellett kiállva távozott a frakcióból Apáti István és Fülöp Erik. A négy képviselő tavaly novemberben jelentette be, hogy létrehozták a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportját az Országgyűlésben.
A Jobbik frakciójából kilépett valamennyi képviselő azóta tagja a Mi Hazánk Mozgalomnak. Hegedűs Lorántné a házszabály szerint fél évig semmilyen frakciónak nem lehet tagja, és arról sem írt, belép-e a Mi Hazánkba. Az azonban érdekes kérdés, hogyha csatlakozik hozzájuk, akkor a szervezetnek öt fővel - vele és a Jobbikot korábban otthagyott politikusokkal együtt - létrejöhet-e a parlamenti frakciója. Egy képviselő-csoport megalakításához ugyanis öt fő szükséges.

Újabb kilépésekre buzdít a Mi Hazánk

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese kedden újságíróknak azt mondta: nagyon sajnálja személyesen és pártja nevében is a történteket. Hegedűs Lorántné és egész családja a nemzeti oldalon egy ikonnak számított, sajnálják, hogy ilyen sokáig asszisztáltak ahhoz, hogy a Jobbik eredeti irányvonalától eltérítsék a pártot, és Hegedűs Lorántné személyesen is, alelnökként is részt vett ebben - fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy ez a kilépés üzenet azoknak a jobbikosoknak, akik akár Hegedűs Lorántné személye miatt maradtak ott, hogy nincs értelme a pártban maradni, hiszen "a nemzeti ügy képviselete elveszett a Jobbikon belül". 

Toroczkai: bezárt a bazár

"A Mi Hazánk már nem vesz át senkit a Jobbik frakciójából" - írta Facebook-oldalán a Fidesz-barát szélsőjobbos szervezet elnöke. Toroczkai László így folytatta: "A történeti hűség kedvéért jegyezzük még meg azt is, hogy Hegedűs Lórántné az alelnöki posztért cserébe ráadásul a tavalyi elcsalt jobbikos tisztújítás alkalmával komoly energiát fektetett abba, hogy megakadályozza, hogy mi átvegyük a Jobbik vezetését, ezzel megmentve azt a jobb sorsra érdemes pártot."