Vita nélkül dönthet a parlament a pulpitust elfoglaló képviselők büntetéséről

Publikálás dátuma
2019.02.26. 16:35
Pulpitus-foglalás a Parlamentben
Fotó: MSZP
Nem tudták megtartani a mentelmi bizottság mai ülését, amelyen a tavaly december 12-én az Országgyűlésben a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozó politikusok ügye lett volna a téma.
A parlament mentelmi bizottsága kedden tárgyalta volna annak a 38 képviselőnek az ügyét, akik tavaly december 12-én elfoglalták a házelnöki pulpitust, hogy ezzel akadályozzák meg a rabszolgatörvényként emlegetett rendelet elfogadását - írja a 444.hu. Akkor Latorcai János (KDNP) végül a parlamenti padsorból vezette le az ülést, amin végül a túlóratörvényt is megszavazta a fideszes többség.
Amikor ma a büntetések kérdését napirendre akarta venni a bizottság, ellenzéki képviselők nem szavaztak, így nem sikerült megtartani ülést.

A bizottsági ülés elején az érintett ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy a testület nyilvános ülésen tárgyalja fegyelmi ügyüket. Azonban a KDNP-s Hargitai János, a bizottság elnöke jelezte, hogy a házszabály alapján nincs lehetőség a nyilvános ülésre, majd az erről szóló szavazáson a testület ezt el is vetette, mint ahogy az sem kapott többséget, hogy a bizottság kezdeményezze a házszabály módosítását. Csakhogy ezután az ellenzéki képviselők nem szavaztak a napirend elfogadásánál, így a bizottság, ami paritásos elven működik, nem tudta megtartani ülését.
Mivel a bizottság kedden a napirendet sem tudta elfogadni, egyelőre a büntetések is elmaradtak.

Hargitai János az ülés után azt mondta, hogy szerinte az ellenzéki képviselők nem is akarták, hogy megtartsák az ülést. Hozzátette, hogy ezután a házszabály szerint a képviselőknek lehetőségük van folytatni az eljárást, és az Országgyűléshez fordulhatnak. A parlament a fegyelmi ügyekről vita nélkül dönt majd.

A DK-s Arató Gergely szerint a bizottság elnöke nem volt hajlandó szóba állni az ellenzékkel, nem volt hajlandó kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy törvényes és jogszerű eljárást lehessen lefolytatni. Szerinte az, hogy az elnök nem kíván újabb bizottsági ülést a témában összehívni, nyilvánvaló jogsértés, a mentelmi bizottságnak állást kell foglalnia beadványaikról. Hozzátette, hogy december 12-én semmilyen fizikai erőszak nem történt, csak a véleményüket nyilvánították ki az ellenzéki képviselők.
A párbeszédes Szabó Tímea szerint az egész ellenzék megbüntetése koncepciós per, az a vád, amivel őket illetik, hogy erőszakot alkalmaztak, egész egyszerűen nem igaz.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, a zárt ülésnek semmi értelme nincs. Örömének adott hangot, hogy az ellenzék egységesen kérte, legyen nyilvános az ülés.

A jobbikos Jakab Péter szerint fura helyzet állt elő, a vádlott nyílt, a vádló zárt ülést akart. Azt mondta, hogy napnál világosabb, nem jogi, hanem politikai eljárás zajlik, megszületett a döntés Orbán Viktor dolgozószobájában. Ez arról szól, hogy az ellenzéket ki kell csinálni.
Szerző

Puzsér újabb kirohanása: most már Sztálinnal állítja párhuzamba Závecz Tibort

Publikálás dátuma
2019.02.26. 15:54

Fotó: Lakos Gábor
A publicistának komoly gondjai vannak Karácsony Gergellyel is, vagy ahogy ő hívja: "a bölcsészértelmiség benyomását keltő fémkeretes szemüveggel, amin a szoci nyugdíjasokon kívül ma már mindenki átlát."
A Medián legfrissebb kutatását bemutató cikkünkben már jeleztük, hogy amikor valaki legutóbb esélytelenként mutatta be Puzsér Róbertet, jelesül a Závecz Research, az elég keményen megkapta a magáét - Karácsony Gergellyel egyetemben. A publicista akkor Facebook-bejegyzésében azt írta, „javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság."

Puzsér ma újabb posztot írt közösségi oldalára,
amelyről a legtöbbet talán az árul el, hogy illusztráció gyanánt egy olyan képet választott hozzá, ahol Závecz Tibor portréja mellett Sztáliné szerepel.

A szöveg úgy indul, "Závecz Tibor nem reagál", utalva ezzel arra, hogy az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt legutóbb kvázi ultimátumot adott neki, hogy ha nem fejezi be - ahogy Puzsér értelmezi - a szavazók befolyásolását, akkor nem indul el az előválasztáson. A publicista a hallgatás magyarázatának azt tartja, hogy "Závecz Tibor alighanem már kikutatta: ha folytatja a propagandát, eljátssza az ellenzék esélyét a közös főpolgármester-jelöltre – ha befogja a száját, marad lehetőség egy tiszta előválasztásra."

Hogy haragja nem ült el, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Karácsony Gergelyre a szövegben úgy utal,
"készen állok a hitelességi versenyre a bölcsészértelmiség benyomását keltő fémkeretes szemüveggel, amin a szoci nyugdíjasokon kívül ma már mindenki átlát."

Illetve úgy is, mint
"az MSZP és Gyurcsány Ferenc jelöltje, a tizenhárom éve megbukott szoclib-network jelöltje, aki soha nem lesz fajsúlyos politikai szereplő."

A meglehetősen feldúlt bejegyzésben Puzsér azt fejtegeti, hogy a Závecz Researchnek azért nem volna szabad jelen pillanatban esélyest megnevezni az őszi választásokra, mert neki még nem is volt lehetősége megismertetnie a programját a választókkal. Idővel azonban alaposan elragadtatja magát, hiszen - reagálva Závecz azon kijelentésére, hogy „kezelni kell a Puzsér-problémát” -, azt írja,
"Miként kell kezelni a Puzsér-problémát? Vagonokkal? A jogaim korlátozásával? Aljas, törvénytelen eszközökkel?"

- és akkor már világos, miért került Sztálin arcképe a bejegyzéshez.

 A szerző a gondolatmenetét úgy zárja, "Závecz Tibor, legyen szíves, kutassa ki, hogy a budapestiek szerint érdemes-e lecserélni Tarlós Istvánt erre a Karácsony Gergelyre! Várom a »mérések« eredményét."

A poszt tartalma és stílusa egyébként a hozzászólások alapján Puzsér rajongóit is alaposan megosztja. Jelenleg a legtöbb kedvelést bezsebelő komment például úgy szól: "Robi, egyszerű választóként én azt látom, hogy immár napok óta permanensen ömlik a szádból a szar.
És ez egy egyszerű választónak - hidd el, nem csak nekem - nem a legszimpatikusabb viselkedés, tökéletesen kontraproduktív."

Szerző
Frissítve: 2019.02.26. 21:11

Válaszok helyett kérdéseket küldött Handó az OBT-nek

Publikálás dátuma
2019.02.26. 15:37
Handó Tünde - Népszava fotó
Nem tett érdemi észrevételeket a február 22-i határidőig Handó Tünde az Országos Bírói Tanács (OBT) utóvizsgálati jelentésére, amely az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének működését, így a bírósági álláspályázatok elbírálása során folytatott gyakorlatát vizsgálta – derült ki az OBT közleményéből.
Pedig február 22-ig Handó négy levelet is írt az ügyben az OBT-nek, amely február 6-i ülésén szólította fel az OBH-elnököt észrevételeinek megtételére. (Az OBT a négy levelet honlapján nyilvánosságra is hozta.) Leveleiben Handó leginkább kérdéseket tett fel az OBT-nek, amelyekben a vizsgálati jelentés elkészültének körülményeit firtatta, továbbá a jelentés által nem érintett témák, így például a magyar közigazgatási bírósági rendszer kialakítása, a Velencei Bizottság delegációjának (OBT-t is felkereső) magyarországi látogatása vagy az ENCJ (Bírói Tanácsok Európai Hálózata) lisszaboni közgyűlésén történtek kapcsán érdeklődött. Handó levelei, amelyeket az OBH-elnök is nyilvánosságra hozott a bíróságok intranetes oldalán, az OBT szerint „arról tanúskodnak, hogy továbbra is ő (Handó – a szerk.) kívánja felügyelni az OBT működésének törvényességét, noha az Alaptörvényben ez épp fordítva van”. Az alaptörvény szerint a helyzet egyértelmű: a (rendes) bíróságok igazgatásának központi feladatait az OBH elnöke végzi, az OBT pedig a rendes bíróságok központi igazgatását felügyeli. Handó tehát nem tett érdemi észrevételeket, kérdései inkább azt vetítik előre, hogy eljárási kifogásokkal és a jelentés törvényességének megkérdőjelezésével fog próbálkozni. A vizsgálati jelentés néhány sürgető intézkedés – a szolgálati bírák kinevezése és a bírósági díjak, kitüntetések átadhatósága – megtételét is kérte Handótól, ezeknek az OBH-elnök nem tett eleget. Pedig például a szolgálati bírákra vonatkozó iratok több mint fél éve Handó rendelkezésére állnak. Ugyanakkor az OBT határozottan üdvözölte, hogy az OBH elnöke február 20-án, nyolc hónappal a kérés után lehetőséget biztosított az irattanulmányozásra az OBT tagjai számára, így a pályázatok eredménytelenné nyilvánítása kapcsán további adatok is vizsgálhatóvá váltak. Az OBT ezért a következő ülésein is vizsgálja az OBH-elnök tevékenységét, indokolt esetben kiegészíti a jelentését. Az OBT reméli, hogy ez az első lépés volt annak belátásához, hogy az OBH elnöke nem minősítheti „nem törvényesen működőnek” az OBT-t, és részt vesz a tanács március 6-i következő ülésén. Az OBT, mint ismert, február 6-i ülésén elfogadta és nyilvánosságra hozta a Handót érintő utóvizsgálati jelentését. Eszerint Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget. Az OBH-elnök több mint fél éve „nem létezőnek” tekinti az OBT-t, vagyis saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja. 
Szerző