Ujhelyi István: a Néppárt sunyin tűri, ahogy Orbán egyre több és több határt lép át

Publikálás dátuma
2019.02.26. 18:51

Fotó: Vajda József
A szocialista EP-képviselő szórólapot juttatott el az Európai Néppárt összes képviselőjének, amelyben leírja, Orbán Viktor személyében olyan embert védenek, aki számtalanszor áthágta a szabályokat.
Szórólapot juttatott el összes európai néppárti képviselőnek kedden Ujhelyi István szocialista európai parlamenti  képviselő a legújabb magyar kormányzati kampánnyal, Orbán Viktor miniszterelnök politikájával kapcsolatban - írja az MTI. Ujhelyi a magyar kormány bejelentett levélkampányára reagálva kétoldalas szórólapot helyezett el a Fideszt is soraiban tudó konzervatív pártcsalád mind a 217 képviselőjének postaládájában az Európai Parlament brüsszeli székházában.

Tájékoztatása szerint ennek egyik oldalán a "hazug Juncker-Soros plakátkampány" megjelenítése látható, másikon pedig egy felszólítás és egy emlékeztető a néppárt politikusainak arról, hogy
"olyan embert védenek Orbán Viktor személyében a pártcsaládjukban, aki számtalan alkalommal átlépte már a néppártiak által is többször meghúzott »vörös vonalat«".

"Manfred Weber néppárti frakcióvezető számtalanszor beszélt arról, hogy a Fidesz túlment a határon. Ehhez képest az Európai Néppárt továbbra is sunyin tűri, hogy a CEU-t elüldözzék, a civil szervezeteket vegzálják és megbélyegezzék, vagy hogy a kormányfő családjáig érő korrupciós ügyben a fideszes legfőbb ügyész még egy néppárti kezdeményezésű parlamenti meghallgatáson is gyáva legyen részt venni" - írta az MSZP politikusa.

Végezetül hangsúlyozta: a Fidesz épp saját pártcsaládját támadja, amikor az Európai Unió jelenlegi vezetését bevándorláspárti összeesküvőknek állítja be.

Nem használják a kórházak a civilek adományaiból kapott ágyakat, a földön alszanak az anyák

Publikálás dátuma
2019.02.26. 18:08
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A budapesti Heim Pál kórházban és a Debreceni Gyermekklinikán is mostoha körülmények között alszanak azok, akik beteg gyermekükkel akarják tölteni az éjszakákat. Mi történt az ajándék ágyakkal?
Beszámolók szerint továbbra is a földön vagy egy széken ülve alszanak a kisgyermekük mellett az édesanyák a budapesti Heim Pál kórházban és a Debreceni Gyermekklinikán, pedig januárban mindkét intézmény kapott 20-20 ágyat az „Ágyat az anyukáknak” civil akció keretein belül - értesült a hvg.hu.

Orosvári Zsolt még novemberben indított gyűjtést azért, hogy a beteg gyerekeik mellett maradó szülők emberi körülmények között tölthessék az éjszakát. A civil felajánlásokból összegyűlt közel 5 millió forintból a férfi azóta már több mint 300 ágyat osztott szét az ország 30 gyerekkórházának.

Miután felvetődött, hogy az említett intézmények nem használják ki a kapott ágyakat, Orosvári Zsolt a Facebook-oldalán kért segítséget, mert a két kórház egyáltalán nem reagált a megkereséseire. A bejegyzéséhez rövid idő alatt több tucat dühös hozzászólás érkezett,
sok közülük olyan anyukáktól, akik a két intézmény valamelyikében az elmúlt napokban is s földön vagy székeken voltak kénytelenek kucorogni éjjel a gyermekeik mellett.

Orosvári Zsolt a portálnak most azt mondta: már február elején levélben szólította fel mindkét kórházat, hogy vagy adják vissza az ágyakat, vagy adják át azokat végre az bent éjszakázó anyukáknak, de egyik intézmény sem válaszolt a levelére. Tovább azonban, azt mondta, nem vár: nemsokára személyesen megy el mindkét kórházba, hogy végére járjon a dolognak. A felháborodott szülők némelyike egyébként a Heim Pál kórház Facebook-oldalára is kiposztolta Orosvári Zsolt kérdését/segélykérését, de ott sem reagált rá az amúgy néhány óránként posztoló intézmény.

Pénzt kértek volna az alvásra alkalmatlan szivacsért

Az ügy mellékszála, ahogy arról szintén Orosházi számolt be, hogy néhány, gyermekével a Heim Pál kórházban tartózkodó szülő arról is írt neki, hogy egy az ágy alól kihúzható, alvásra alkalmatlan szivacsért 4500 forintot kértek tőlük éjszakánként, pedig Székely László ombudsman egy decemberi állásfoglalásában figyelmeztetett, hogy nem lehet pénzt kérni azért, hogy a szülő bent maradhasson a kórházban a gyerekével.

Szerző
Frissítve: 2019.02.26. 18:25

Meghalt Rátonyi Gábor mesteredző, Zugló egykori polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.26. 17:10

Fotó: Shutterstock
A 67 évesen elhunyt öttusázó tanítványai - köztük az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor - 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek. 2002 és 2006 között vezette a főváros XIV. kerületét.
Hosszan tartó betegség után, életének 67. évében meghalt Rátonyi Gábor, Zugló egykori polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés korábbi tagja, úszó, öttusázó, mesteredző - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-t. Rátonyi Gábor 2002 és 2006 között volt a XIV. kerület polgármestere - a Fidesz, az MDF és az MKDSZ jelöltjeként győzött -, 2006 és 2010 között pedig a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakció tagja. Kiemelkedő sportedzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalásának elismeréseként 2017-ben Budapestért díjban részesült.

Rátonyi Gábor szülővárosában, Esztergomban kezdett úszni, majd 1966 és 1972 között a BVSC színeiben versenyzett, országos bajnokságot egyszer nyert. Egy évig vízilabdázott, majd 1973-ban a Pécsi MSC-ben öttusázni kezdett, végül 1976 és 1981 között a Csepel SC versenyzője volt. Háromtusában magyar bajnok, az öttusa-válogatottal pedig Európa Kupa-győztes volt.

Pályafutása befejezése után a Magyar Öttusa Szövetség szakfelügyelője, majd a BVSC úszóinak vezetőedzője lett, később pedig a Budapesti Honvéd SE öttusa- és úszószakosztályának igazgatójaként, illetve az öttusa-válogatott úszóedzőjeként tevékenykedett.
Tanítványai - köztük Balogh Gábor - 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek.

Tagja volt a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének, a Wesselényi Miklós Sportközalapítványnak pedig alelnöke volt.