ellenzék;államtitkár;Völner Pál;írásbeli kérdések;

Aki eddig se értette, miért vesz részt az ellenzék a parlamenti munkában, az most még kevésbé fogja

Völner Pál államtitkár nem tudott válaszolni Székely Sándor független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire, ezért inkább leírta, hogy az előző kormány mindent rosszul csinált, a mostani meg mindent jól.

Normál esetben nem sok szót érdemelne az a "levélváltás", amely Székely Sándor független országgyűlési képviselő (Magyar Szolidaritás Mozgalom) és Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára között zajlott a minap. Az ellenzéki politikus úgynevezett írásbeli kérdéssel fordult a tárcához, amely az egyik hivatalos módja annak, hogy a honatyák adatokhoz, információkhoz jussanak a kormánytól.

Mármint a "rendeltetésszerű használata" ez lenne, mert, ahogy az ebből a példából is kitűnik, ez is csak egy, az utóbbi időben jóformán teljesen kiüresített demokratikus eszközök közül.

Székely úgy vezette fel a kérdéseit, hogy "az Orbán-kormány 2018-ban meghirdette a Családok évét, miközben gyermekes családok kerültek utcára." A képviselő hozzátette, az ellenzék több olyan javaslattal is élt, amely biztosíthatná a gyermekes családok hajléktalanná válásának megelőzését,ám, mint fogalmazott, a kormánynál ezt "egyszerűen lesöpörték az asztalról". Ezek után az igazságügy miniszternek szegezte az ezzel kapcsolatos kérdéseket, amelyek főként azt feszegették, hány ember lehet érintett:

  • Az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium után hány család vagy fő vár kilakoltatásra?

  • Ebből hány a devizahitel és hány a közüzemi tartozás miatt kilakoltatásra váró család?

  • Hány gyermekes család?

  • A tavalyi évben kilakoltatott gyermekes családoknak mi lett a sorsa?

  • A tavalyi évben kilakoltatott gyermekes családok közül hány család maradhatott egyben, hány kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba az eljárás miatt?

  • Miként kívánja az Orbán-kormány megszüntetni azt az anomáliát, amely szerint hiába tiltja a gyerekvédelmi törvény, hogy anyagi vagy lakhatási okok miatt szakítsák el a gyerekeket szüleiktől, a gyámhatósági gyakorlat mást mutat?

Trócsányi László miniszter megbízásából, mint fentebb írtuk, Völner Pál reagált, és a 6 hozzájuk intézett kérdést egy kalap alá véve úgy kezdte:

"Ezúton tájékoztatom, hogy az írásbeli kérdése tekintetében az Igazságügyi Minisztérium nem rendelkezik ilyen statisztikai adattal."

Gondolhatunk bármit erről a válaszról, akár azt, hogy nagyon is kellene lennie ilyen összesítésnek, amit joguk lenne megismerni a képviselőknek és az embereknek, vagyis ilyen szempontból a válasz nem elfogadható. De lehetünk megengedőbbek is, mondván, biztos túl sok helyről, túl sok adatot kellene összefésülni, így pontos statisztika talán nem is készíthető e tárgyban. Akárhogy is, ha Völner válasza itt véget ért volna, legfeljebb azt mondhatnánk, hogy "nem erőltették meg túlságosan magukat."

De nem ér véget, a levél ugyanis még 7 hosszú bekezdésen át folytatódik. Hogy milyen bekezdésekkel, azt egyrészt itt pontosan elolvashatják, de talán egy kiemelt mondat is elég lesz illusztrációnak:

"emlékeztetni szeretném, hogy 900 ezerrel csökkent a szegénység kockázatának kitettek száma 2013 óta, ezzel a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya mintegy felére csökkent. Ellentétben a szocialista időszakkal, amikor is ellenkező tendencia érvényesült."

"Fény derült" továbbá a válaszból olyan dolgokra is, mint:

  • "a baloldali kormányzás alatt Magyarországon kétszeresére nőtt a villamos energia és háromszorosára a gáz ára"

  • "a rezsicsökkentésnek köszönhetően (...) a magyar családok már több mint 1378 milliárd forintot takarítottak meg"

  • "már elfeledett tény, hogy a baloldali kormány, több mint egymillió családot kergetett a devizahitel-csapdába"

És bár ezen a ponton már nem igazán lehet kérdéses, hogy ebben a formában tulajdonképpen teljesen felesleges kérdéseket intézni a kormány illetékeseihez, mert úgyis mindenről csak "az" jut eszükbe, Völner még amolyan tételmondat gyanánt azért rögzíti:

"a magyar Kormány mindig mindent megtett annak érdekében, hogy enyhítse azt a kárt, amit a megelőző szocialista-liberális korszakok okoztak."

Hogy ezeknek mi közük van Székely Sándor konkrét, kilakoltatással kapcsolatos adatokra vonatkozó kérdéseihez? Hát, az általunk ismert világban nem sok. Igaz, legkésőbb  a BBC-n sugárzott tegnapi Szijjártó Péter-interjú óta azt a lehetőséget is mérlegelni kell, hogy, amint azt a riporter mondta a külügyminiszternek:

"maguk egy párhuzamos univerzumban élnek."