Az újdonsült ellenzéki többség leváltotta a helyi média elfogult vezetőjét Szombathelyen

Publikálás dátuma
2019.02.28. 14:51

Fotó: Szombathely.hu
A vasi megyeszékhely médiavezérének "nem sikerült objektívnek lennie." Korábban az ellenzék nem szavazta meg a fideszes napirendi pontokat, és megakadályozták az alpolgármester visszahívását is.
Miután a szombathelyi városvezetés élesen nekitámadt Molnár Miklós alpolgármesternek és László Győző (Éljen Szombathely) megnyerte az őszi időközi választást, a Fidesz elveszítette többségét a közgyűlésben – írja a nyugat.hu. Az ügy előzménye, hogy még januárban rendkívüli közgyűlést hívott össze a szombathelyi ellenzék, hogy megszavazzák a túlóratörvény elutasítását, vagyis megtiltsák az önkormányzati cégeknek annak alkalmazását. Az alpolgármester (aki 2014-ben a Pro Savaria Egyesület színeiben jutott be a testületbe) megszavazta a napirendi javaslatot, és ezzel határozatképes lett a közgyűlés. A határozatot már nem szavazta meg, de ez ennek ellenére átment a szavazáson, ugyanis a Fidesz-frakció nem ment el az ülésre. Ezt követően a városvezető Molnár visszahívását kezdeményezte az alpolgármesteri tisztségből. Puskás Tivadar még azt is közölte egy interjúban, hogy „Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz-KDNP pártszövetséggel kötött”. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy Szombathelyen – az országban elsőként – megállapodást kötött az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum arról, hogy közösen indítanak jelölteket az őszi önkormányzati választáson. A nyugat.hu tudósítása szerint a csütörtöki ülésen a Fideszen kívüli többség megszavazta, hogy vegyék le a napirendről Molnár Miklós visszahívását. Ezt követően a polgármester szünetet rendelt el, arra hivatkozva, hogy új napirendet kell írni – azonban nem hivatalos információk szerint értesítették Hende Csabát a történtekről, aki el is indult Szombathelyre. A cikk szerint az ülésteremből kizavartak mindenkit, lekapcsolták a villanyt és bezárták az ajtót, a közgyűlési terem ajtaját pedig egy tujával és egy székkel barikádozták el:
Az eltorlaszolt bejárat
Fotó: Nyugat.hu
A nyugat.hu azt írja, hogy egy idő után újra kinyitották az ajtót, ezt követen pedig a fideszesek többször is árulónak nevezték Molnárt. Mint írják, lesöpörve a fideszes napirendi pontokat, gyakorlatilag a szombathelyi ellenzék és az Éljen Szombathely! akarata érvényesül. Tudósításuk szerint végül megérkezett Hende Csaba is, és egyebek mellett arról beszélt, hogy a régi polgármesterek megfogalmazták azokat az elveket, amiket tartani kell, valamint felhívta a közgyűlés tagjait, hogy működjenek együtt.

A Vas megyei hírportál tudósítása szerint az újonnan felállt ellenzéki többség egyik első, szimbolikus lépése volt, hogy visszahívták Lovass Tibort, a Médiaközpont vezetőjét, akinek a városi média vezetőjeként
"nem sikerült objektívnek lennie."

Helyette Halmágyi Miklóst, a Vas Népe volt főszerkesztőjét nevezték ki két évre. A Fidesz helyi képviselője szerint "azzal, hogy egy áruló segítségével többséghez jutottak, politikai okokból leváltanak egy szakmailag elismert embert". A hírek szerint szó volt arról is, a következő közgyűlésre dolgozzák ki egy független városi hetilap elindításának részleteit.
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 20:01

Átlátszó: az Orbánt is reptető magángéppel voltak nyaralni Mészárosék

Publikálás dátuma
2019.02.28. 13:55
Mészáros Lőrinc gyakran jár magángéppel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A portál szerint a Maldív-szigeteken járhattak, február 26-án értek vissza Budapestre.
Február közepén az Orbán Viktor által is használt osztrák luxusrepülőgéppel utazott a Mészáros-család a Maldív-szigetekre – írja az Átlátszó. A cikk szerint a Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép 2018 márciusában érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe, és azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromjellel. A gép tulajdonosa nem ismert, üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. A portál azt írja, hogy 2019. február 16-án kora reggel az OE-LEM felszállt Budapesten, és dél-kelet felé indult, majd hat órával később az Arab-tenger felett eltűnt a radarról. Az addigi útiránya alapján valószínűsíthető volt, hogy a gép a Maldív-szigetekre megy, mert addig nyílegyenesen arra tartott. Legközelebb február 26-án tűnt fel a radaron, amely akkor visszafele jött a Maldív-szigetek irányából. Koraeste szállt le a magánrepülőgép a budapesti repülőtéren, az Átlátszó munkatársa pedig lefotózta a landolás után a kisgépes terminálból kilépő utasokat, kik között ott volt Mészáros Lőrinc, a felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix, a lányaik, Ágnes és Beatrix, továbbá Ágnes férje, Homlok Zsolt. Mészáros Ágnes és Homlok Zsolt kezében pedig feltűnt egy „Maldives” feliratú reklámtáska is. 2018. július 25-én ugyanezzel a magánrepülőgéppel utazott Orbán Viktor miniszterelnök is egyik kedvenc focicsapata, a MOL Vidi bulgáriai meccsére.
Szerző

Vizsgálatot követelnek az ÁSZ-tól, amiért a kormány a Fidesz kampányát támogatja

Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:42
A Fidesz tájékoztató kampánya ismét szembemegy Brüsszellel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Orbán-kabinet elfelejti, hogy hivatalosan csak pártok kampányolhatnak - mondja Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.
Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát követeli, mert a kormány közpénzből a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási kampányát támogatja -jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján  Ujhelyi István, melyet az MTI is idézett.  A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a héten egy televíziós műsorban azt mondta, kampány van, ezért a kormány plakátokkal kampányol. Csak azt felejti el a kormány, hogy kampányban nem ő, hanem a pártok kampányolnak - mutatott rá Ujhelyi.   Hozzátette: a kabinet adóforintokat használ fel arra, hogy Fidesz érdekében folytasson kampányt; 
csak Orbán Viktor miniszterelnökként írt levele 300 millió forintba fog kerülni. Ez több annál, mint ahány forintot az összes ellenzéki politikai erő elkölthet a az EP-választás előtt

Az MSZP éppen ezért követeli az az Állami Számvevőszéktől, vizsgálja meg, megfelel-e a magyar jogszabályoknak, ha a kormányzat milliárdokat költ közpénzből plakátokra, levelekre. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy az  egykori fideszes Domokos László vezette, saját törvényi szabályozás alapján működő ÁSZ – ami 2010 óta nem talált kivetnivalót a kormánypárt elszámolásainál és kampányköltéseinél – eleget tesz-e az ellenzéki kérésnek.

Közös lista nem lesz, technikai együttműködés igen

Ujhelyi kitért arra is, hogy az MSZP elkezdte EP-kampányát, elfogadta listáját és a választási programját. Hozzátette: sok politikai erő nem fogadta el az MSZP javaslatát a közös EP-listára. Ezért nyílt a verseny és a választóknak tudniuk kell, hogy az öt százalékot el nem érő pártokra leadott voksok, nem hasznosulnak, sőt Fidesz-mandátumot jelenthetnek – magyarázta. Ugyanakkor azt is megjegyezte, az ellenzéki pártok a választáson technikai együttműködésre készülnek, nem maradhat egyetlen szavazókör sem ellenzéki felügyelet nélkül.  A beszámoló szerint már zajlanak a tárgyalások az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról, bár a politikus szerint a választók nem arra kíváncsiak, hogyan áll össze a pártok az EP-listája, hanem azt szeretnék tudni, milyen programjuk van. Az MSZP-Párbeszéd Európa-párti és célja a szociális Európa megvalósítása . 

Toborzásba kezd az MSZP

A sajtótájékoztatón részt vett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki itt jelentett be, pártja toborzókampányba kezd, várják azokat az embereket, akiknek fontos, hogy az EU a béke letéteményese legyen, illetve azokat, akiknek fontos a szociális Európa.     Komjáthi hozzátette, az ellenzék közös fellépése novemberben és decemberben sikeres volt, ezért folytatják a megmozdulásokat – március 15-én pedig az ellenzéki politikai erőknek és a civil szervezeteknek együtt kell kiállniuk az elnyomó hatalommal szemben. Csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet egyébként arról írt, hogy az ellenzék közös programmal, egyfajta alternatív parlament meghirdetésével készül a nemzeti ünnepre.

ÁSZ: nincs kampányidőszak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólította az MSZP-t, hogy ne használja a szervezetet kampánycéljaira. Az ÁSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak. Az ÁSZ a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-választás kampánypénzeinek tekintetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési hatásköre. A pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint. A választási eljárásról szóló törvény előírása szerint a választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart. Mindez azt jelenti, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak 

Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 18:53