Előfizetés

Átlátszó: az Orbánt is reptető magángéppel voltak nyaralni Mészárosék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 13:55
Mészáros Lőrinc gyakran jár magángéppel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A portál szerint a Maldív-szigeteken járhattak, február 26-án értek vissza Budapestre.
Február közepén az Orbán Viktor által is használt osztrák luxusrepülőgéppel utazott a Mészáros-család a Maldív-szigetekre – írja az Átlátszó. A cikk szerint a Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép 2018 márciusában érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe, és azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromjellel. A gép tulajdonosa nem ismert, üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. A portál azt írja, hogy 2019. február 16-án kora reggel az OE-LEM felszállt Budapesten, és dél-kelet felé indult, majd hat órával később az Arab-tenger felett eltűnt a radarról. Az addigi útiránya alapján valószínűsíthető volt, hogy a gép a Maldív-szigetekre megy, mert addig nyílegyenesen arra tartott. Legközelebb február 26-án tűnt fel a radaron, amely akkor visszafele jött a Maldív-szigetek irányából. Koraeste szállt le a magánrepülőgép a budapesti repülőtéren, az Átlátszó munkatársa pedig lefotózta a landolás után a kisgépes terminálból kilépő utasokat, kik között ott volt Mészáros Lőrinc, a felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix, a lányaik, Ágnes és Beatrix, továbbá Ágnes férje, Homlok Zsolt. Mészáros Ágnes és Homlok Zsolt kezében pedig feltűnt egy „Maldives” feliratú reklámtáska is. 2018. július 25-én ugyanezzel a magánrepülőgéppel utazott Orbán Viktor miniszterelnök is egyik kedvenc focicsapata, a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Vizsgálatot követelnek az ÁSZ-tól, amiért a kormány a Fidesz kampányát támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:42
A Fidesz tájékoztató kampánya ismét szembemegy Brüsszellel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Orbán-kabinet elfelejti, hogy hivatalosan csak pártok kampányolhatnak - mondja Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.
Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát követeli, mert a kormány közpénzből a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási kampányát támogatja -jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján  Ujhelyi István, melyet az MTI is idézett.  A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a héten egy televíziós műsorban azt mondta, kampány van, ezért a kormány plakátokkal kampányol. Csak azt felejti el a kormány, hogy kampányban nem ő, hanem a pártok kampányolnak - mutatott rá Ujhelyi.   Hozzátette: a kabinet adóforintokat használ fel arra, hogy Fidesz érdekében folytasson kampányt; 
csak Orbán Viktor miniszterelnökként írt levele 300 millió forintba fog kerülni. Ez több annál, mint ahány forintot az összes ellenzéki politikai erő elkölthet a az EP-választás előtt

Az MSZP éppen ezért követeli az az Állami Számvevőszéktől, vizsgálja meg, megfelel-e a magyar jogszabályoknak, ha a kormányzat milliárdokat költ közpénzből plakátokra, levelekre. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy az  egykori fideszes Domokos László vezette, saját törvényi szabályozás alapján működő ÁSZ – ami 2010 óta nem talált kivetnivalót a kormánypárt elszámolásainál és kampányköltéseinél – eleget tesz-e az ellenzéki kérésnek.

Közös lista nem lesz, technikai együttműködés igen

Ujhelyi kitért arra is, hogy az MSZP elkezdte EP-kampányát, elfogadta listáját és a választási programját. Hozzátette: sok politikai erő nem fogadta el az MSZP javaslatát a közös EP-listára. Ezért nyílt a verseny és a választóknak tudniuk kell, hogy az öt százalékot el nem érő pártokra leadott voksok, nem hasznosulnak, sőt Fidesz-mandátumot jelenthetnek – magyarázta. Ugyanakkor azt is megjegyezte, az ellenzéki pártok a választáson technikai együttműködésre készülnek, nem maradhat egyetlen szavazókör sem ellenzéki felügyelet nélkül.  A beszámoló szerint már zajlanak a tárgyalások az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról, bár a politikus szerint a választók nem arra kíváncsiak, hogyan áll össze a pártok az EP-listája, hanem azt szeretnék tudni, milyen programjuk van. Az MSZP-Párbeszéd Európa-párti és célja a szociális Európa megvalósítása . 

Toborzásba kezd az MSZP

A sajtótájékoztatón részt vett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki itt jelentett be, pártja toborzókampányba kezd, várják azokat az embereket, akiknek fontos, hogy az EU a béke letéteményese legyen, illetve azokat, akiknek fontos a szociális Európa.     Komjáthi hozzátette, az ellenzék közös fellépése novemberben és decemberben sikeres volt, ezért folytatják a megmozdulásokat – március 15-én pedig az ellenzéki politikai erőknek és a civil szervezeteknek együtt kell kiállniuk az elnyomó hatalommal szemben. Csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet egyébként arról írt, hogy az ellenzék közös programmal, egyfajta alternatív parlament meghirdetésével készül a nemzeti ünnepre.

ÁSZ: nincs kampányidőszak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólította az MSZP-t, hogy ne használja a szervezetet kampánycéljaira. Az ÁSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak. Az ÁSZ a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-választás kampánypénzeinek tekintetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési hatásköre. A pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint. A választási eljárásról szóló törvény előírása szerint a választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart. Mindez azt jelenti, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak 

Csaknem hatmilliárdra perelheti a BKV a Metrovagonmast

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:08
Szerelvények a Metrovagonmash moszkvai üzemében
Fotó: Nikita Shvetsov / AFP
Bíróságra került a kötbérvita, februárban megindították a peres eljárást.
Bíróságra került a BKV-Metrovagonmas kötbérvita a felújított orosz metrókocsik ügyében. Tarlós István főpolgármester Gál József képviselői kérdésére adott írásbeli válaszából kiderül, hogy a BKV februárban megindította a peres eljárást az orosz féllel szemben – írja az Index. A portál információi szerint a BKV kiegyezett volna a kétmilliárd forintos kötbérértékkel, ám az orosz cég sokallta ezt. Ezért a BKV beadta a bíróságra a keresetet a teljes, vitás és nem vitás kötbérkövetelésre, összesen majdnem hatmilliárd forintra. A követelés nem is lehetne sokkal több, hiszen az a teljes szerződéses érték maximum 10 százalékát érheti el.