Fidesz;Európai Néppárt;kizárás;Manfred Weber;

2019-03-01 17:13:37

Manfred Weber: azt várom Orbántól, hogy kérjen bocsánatot és szedje le a plakátokat

Szorul a hurok: az Európai Néppárt "csúcsjelöltje" most először mondta ki: nem kizárt, hogy a Fidesznek mennie kell a konzervatív pártcsaládból. Weber szerint erre már a májusi választások előtt is sor kerülhet.

Úgy fest, a Jean-Claude Juncker és Soros György elleni kormányzati plakátkampánynak súlyos következményei lesznek a magyar miniszterelnökre nézve - kezdi cikkét a német Spiegel, amely interjút készített Manfred Weberrel, aki a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a májusi EP-választáson. A német politikus immár elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar kormánypártot kizárják soraikból.

Ahogy arról mi is írtunk, mostanra egyre több országból kérik a tagok a Néppárttól, hogy függessze fel a Fidesz tagságát. Weber szerint a kizárásra akár már az EP-választások előtt sor kerülhet, az erről tárgyaló közgyűlés március 20-án ülhet össze.

Weber a Spiegelnek nyilatkozva arra utalt, a magyar miniszterelnök ma már közelebb állhat a szélsőjobboldali populistákhoz, mint a konzervatív párthoz.

A kérdés súlyát jól jelzi, hogy a Spiegel cikkében szó esik arról is, mit tervez változtatni az EU-n Weber, ha a májusi választások után az ő pártja kerül nyeregbe, de mindezt csak azután, hogy kifejtette véleményét a "Fidesz-problémáról".