Előfizetés

Megvan a hetedik párt: indulhat a Fidesz kizárására irányuló eljárás

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:24

Fotó: EPP
Megkezdődik a Fidesz kizárására irányuló eljárás az Európai Néppártban, miután péntekre összegyűltek az ehhez szükséges aláírások.
Öt tagállamból hét párt vezetője küldött levelet Joseph Daul pártelnöknek, hivatalosan kezdeményezve a magyar tagpárt elleni fegyelmi fellépést. Elsőként egy-egy belga és luxemburgi kereszténydemokrata párt fordult a pártvezetéshez a kéréssel, őket holland, portugál, finn és svéd szervezetek követték. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. Nem lehet tovább tűrni a magyar miniszterelnök nacionalista populizmusát és EU-ellenességét - írták a belga és a luxemburgi pártvezetők, míg a portugál többek között az EPP egységének szándékos aláásásával vádolta meg Orbán Viktort. A finn pártvezető szerint a Fidesz határvonalakat lépett át, és nem tartotta tiszteletben a közösen tett vállalásokat. A görög Új Demokrácia párt elnöke pénteken egy üzleti fórumon jelentette be, hogy hétfőn levelet küld az EPP elnökének, és ezzel hivatalosan is indítványozza a Fidesz kizárását. Figyelemre méltó, hogy Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője, és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltje egy német lapinterjúban nem zárta ki, hogy a Fideszt eltávolítják a pártcsaládból. “Minden lehetőséget mérlegelünk. Orbán Viktor megnyilatkozásai és poszterkampánya súlyos károkat okozott a néppártnak. Elvárom, hogy a kampányt befejezze és bocsánatot kérjen” - fejtette ki. Az Európai Néppárt szabályzata szerint a levelek kézhezvételét követően, az elnökségnek kell határoznia az eljárás megindításáról. Ennek során Orbán Viktort is meg kell hallgatnia. A Fidesz felfüggesztéséről vagy kizárásáról a pártcsalád politikai gyűlése dönt. A körülbelül 260 tagú grémium a nemzeti küldöttségekből és az EPP, valamint az európai uniós intézmények néppárti vezetőiből áll. A testület minden tagjának egy-egy szavazati joga van, de a nemzeti küldöttségek létszáma tükrözi az EP-választásokon elért eredményüket. A német CDU/CSU-nak például 17 delegáltja van, míg a Fidesznek és a KDNP-nek hat. A kizárási indítványt beterjesztő hét tagpártot 12 fő képviseli a döntéshozó testületben. A beterjesztett javaslatot a jelenlévők eggyel több, mint a felének kell jóváhagynia. Az EPP következő politikai gyűlése március 20-ikán lesz Brüsszelben. Ezen a viszonylag rövidre tervezett tanácskozáson a párt választási programját szeretnék elfogadni. A Fidesz kizárását kezdeményező javaslatról a néppárt következő, április 8-9-iki ülésén tárgyalnának, ám ha az események felgyorsulnak, akkor a téma akár már márciusban napirendre kerülhet - mondták lapunknak az EPP döntéshozatalát ismerő források. Ha a Fidesznek ajtót mutatnak az Európai Néppártban, EP-képviselőinek nem kell automatikusan távozniuk a frakcióból. A politikai csoport tagjait nem lehet kollektívan eltávolítani, minden egyes képviselő kizárásáról külön kell dönteni. 

Gyermekváros bezárása: a jogvédők is aggódnak

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:06

Fotó: Vajda József / Népszava
Ami most a fóti Károlyi István Gyermekközpont körül történik, az minden, csak nem egy normálisan működő gyermekvédelmi rendszer újabb sikere – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. Az emberi jogi szervezet szakértője, Szekeres Zsolt szerint a fóti Károlyi-kastély területén működő központ - ismertebb nevén Gyermekváros - bezárását célzó kormányzati tervek rendkívül kockázatosak a gyerekek életére nézve.
  Megírtuk: a kormány az „elzárt, tömegszerű” intézmények felszámolásának szükségességére hivatkozik, ám mint arra Szekeres is felhívta a figyelmet, Fót esetében ez az érvelés cinikus, az ottani gyermekotthon nem „tömegintézmény”, hiszen a gyerekek nem a kastélyban, hanem annak területén, kisebb házakban laknak. „A megnyugtató, zöld környezetben sok gyerek érezheti magát életében először otthon igazán” – írta. Ennél nem lesz jobb, ha más intézményekbe költöztetik át a gyerekeket. A szakértő szerint az is aggályos – de a kormányzat szemléletéhez jól illeszkedik–, hogy egy büntetés-végrehajtási intézet, az Aszódi Javítóintézet hátsó kertjébe száműznék a Fóton gondozott kísérő nélküli menekült gyerekeket.

Fegyelmi eljárás Mesterházy ellen

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.03.01. 17:40

Fotó: Vajda József / Népszava
Fegyelmi eljárás indult az MSZP-ben Mesterházy Attila ellen, amelynek a vége akár azonnali kizárás is lehet – írta az Index. A volt pártelnököt többek között azzal vádolja Kurtyán Ferenc, a Tolna megyei MSZP szervezet alelnöke, a párt országos választmányának tagja, hogy a február 15-i választmányi ülésen, amelyen a párt uniós-listájáról döntöttek, videót készített, és azt kiszivárogtatta a kormánymédiának. Mesterházy tagadta a portálnak, hogy készített volna videót vagy ő szivárogtatta ki a felvételt a kormánysajtónak. Az országgyűlési képviselő szerint politikai leszámolás folyik ellene, személyes bosszúval a háttérben, de ez így etikai eljárásba csomagolva, az „elkisgazdásodás” rémét vetíti előre.
A fegyelmi eljárás tényét a párt megerősítette – március 5-én hallgatják meg Mesterházyt -, de nem kívánták kommentálni a folyamatban lévő ügyet. Kerestük Tóth Bertalant, az MSZP-elnökét, de nem értük el. Kurtyán Ferenc azt mondta, belső ügyekről nem fog a sajtónak beszélni.
Miközben a szocialista pártban felcsaptak az indulatok, az még nem dőlt el, hogy pontosan milyen konstrukcióban indulnak az EP-választáson a Párbeszéddel. Tóth Bertalan pártelnök hétfőn azt mondta, a pontos, közös listát a héten állítják össze. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere pénteken csupán annyit mondott, még tárgyalnak. Mindenesetre több szocialista forrásunk úgy fogalmazott, már csak apró viták vannak, biztosak abban, hogy a Párbeszéd listavezetője, Jávor Benedek befutó helyet kap majd a közös listán.