Ujhelyi: Gyáva módon megfenyegettek

Publikálás dátuma
2019.03.03. 10:49

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
„Arrogánsan megüzenték az elmúlt napokban, hogy mindent elkövetnek majd, hogy ellehetetlenítsenek” – közölte az MSZP EP-képviselője.
Nem gondoltam, hogy lesz olyan pillanat, amikor párhuzamos csatornákon kendőzetlenül megüzeni a fideszes gépezet: túl bátran állok bele a velük szembeni politikai harcba, az MSZP európai kampányában vállalt vezető szerepem pedig a célkeresztjük közepére helyezett” – közölte Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője nyílt levelében azt írta:
„Arrogánsan megüzenték az elmúlt napokban, hogy mindent elkövetnek majd, hogy ellehetetlenítsenek; minden rendelkezésükre álló eszközt használni fognak arra, hogy támadjanak, hiteltelenítsenek, magyarázkodásra és számukra fontos eredményként: visszalépésre késztessenek.”

„Üzenem hát akkor én is a Fidesznek és csatolt részeiknek: megkaptam a fenyegetést, meg is értettem, de mit sem érnek el vele”

– tette hozzá.

Azt írta, hogy jöhet bármilyen karaktergyilkos lejárató kampány, dobhatnak be bármit „a propaganda-gépezet hiénáinak”, nem tudják megtörni.
„Azzal, hogy gyáva módon megfenyegettek, csak megerősítettétek: jó úton járunk”

– jelentette ki.

Ujhelyi hangsúlyozta: túl régóta politikus ahhoz, hogy legyen még, ami meglepi a politikai ellenfelek eszközhasználatát illetően. „Próbáltak már ellehetetleníteni, mondva csinált ügyekkel félreállítani, akasztották fel az engem ábrázoló bábut a Köztársaság téren, de olyan is volt, amikor a családomat fenyegették. És nem csak szóban, és nem csak arctalan kommenthuszárok. Megszoktam, hogy a goebbelsi mintán felépített fideszes gyűlöletkeltés eredményeként a magyar közélet olyan szintet ért el, amikor teljesen hétköznapi és elfogadott, hogy hazaárulózva meglökdössenek, amikor babakocsit tolok egy parkban. Megszoktam, hogy az elfoglalt és a narancsos pórázon tartott sajtó nem újságot ír, hanem pártfeladatot hajt végre és nem az igazság érdekli, csak a napi feladat minél hatékonyabb végrehajtása. Ilyen országot épített Orbán Viktor és a Fidesz-maffia” – írta a képviselő.
Szerző
Frissítve: 2019.03.03. 11:51

Kovács Zoltán: Ésszerűtlen lenne kizárni a Fideszt az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.03. 10:02

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az Európai Bizottság túlterjeszkedik a hatáskörén.
A magyar kormány minden kritikát meghallgat, de a magyar emberek véleménye fontosabb a pártfegyelemnél – mondta Kovács Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az MTI összefoglalója szerint az Európai Néppárt részéről a kormány plakátkampányával kapcsolatban megfogalmazott kritikák kapcsán úgy vélte, hangulatkeltés folyik a magyar kormány és a Fidesz-KDNP ellen, és azt mondta: a kormánynak feladata tájékoztatni a magyar embereket arról, hogy miről kell döntést hozniuk a közelgő európai parlamenti választáson. Egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az elmúlt hetekben bebizonyosodott, a kormány plakátkampánya tényszerű, annak minden állítása igaz. Az Európai Bizottság bevándorláspárti, intézkedései bevándorló kontinenssé tennék Európát – fogalmazott. Hozzátette, hogy a tájékoztató kampány március 15-ig folytatódik. Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt,
Kovács Zoltán azt válaszolta, hogy a kizárás ésszerűtlen lenne, hiszen a Fidesz a józan ész szavát képviseli, ami egybecseng a magyar emberek, és egyre több európai ember véleményével is, miszerint a migráció olyan veszély, ami az európai kultúra alapjait fenyegeti.

A magyarok már több alkalommal kinyilvánították, hogy meg kell védenünk Európa keresztény értékeit és meg kell állítanunk a bevándorlást – tette hozzá. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy másik kérdésre válaszolva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Bizottság túlterjeszkedik hatáskörén, titokban készít elő döntéseket, kész helyzet elé állítva a tagállamokat. Példaként a kötelező kvótáról szóló döntést hozta fel, amelyet 2015-ben az Európai Tanács kétszer visszautasított, végül mégis „átkényszerítették”. Kovács Zoltán leszögezte: az Európai Uniónak egyenrangú tagállamok együttműködésének kell maradnia, ahol nincs kényszer azokban a témákban, amelyekben nincs teljes egyetértés.
Az Európai Bizottság a minap – válaszul a plakátkampányára – egy videót tett közzé, korábban pedig egy magyar nyelvű kiadványban cáfolták a kormány állításait. Pénteken pedig kiderült, hogy megkezdődik a Fidesz kizárására irányuló eljárás az Európai Néppártban, miután összegyűltek az ehhez szükséges aláírások. Öt tagállamból hét párt vezetője küldött levelet Joseph Daul pártelnöknek, hivatalosan kezdeményezve a magyar tagpárt elleni fegyelmi fellépést. Elsőként egy-egy belga és luxemburgi kereszténydemokrata párt fordult a pártvezetéshez a kéréssel, őket holland, portugál, finn és svéd szervezetek követték. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját.
Szerző

EP-választás – Minden eddiginél több külképviseleten lehet szavazni

Publikálás dátuma
2019.03.03. 08:44

Fotó: Kállai Márton
A külképviseletek száma a 2018-as országgyűlési választáshoz képest 16-tal nőtt.
Minden korábbinál több, összesen 134 külképviseleten szavazhatnak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar választópolgárok, akik az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán nem tartózkodnak Magyarországon. Az MTI összefoglalója szerint a májusi EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) akkor szavazhatnak, ha május 17-ig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelmeket a korábbiaktól eltérően – függetlenül a szavazás kitűzésének időpontjától – már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-től lehet benyújtani a választási irodákhoz, a korábban benyújtott kérelmeket is csak március 21-étől dolgozhatják fel a választási irodák. A külföldön tartózkodó magyar választópolgárok májusban 95 ország 134 külképviseletén adhatják le szavazatukat. A 2018-as országgyűlési választáshoz képest új külképviselet nyílt az ázsiai kontinensen Kambodzsában (Phnompen), a Közel-Keleten Ománban (Maszkat), Afrikában Ugandában (Kampala) és Szudánban (Kartúm). Az amerikai kontinensen új külképviselet nyílt Kanadában (Vancouver), az Egyesült Államokban (Houston és Miami), Panamában (Panamaváros) valamint Uruguayban (Montevideo). A legtöbb új külképviselet Európában nyílt, összesen hét: Ausztriában (Innsbruck), Cipruson (Nicosia), Észtországban (Tallinn), Franciaországban (Lyon), Lengyelországban (Wroclaw), Luxemburgban (Luxembourg) és Máltán (Valletta). A 2014-es EP-választáson 73 ország 97 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2018-as országgyűlési választáson már 85 ország 118 külképviselete állt a szavazók rendelkezésére.       Az európai parlamenti választást május 26-án tartják Magyarországon. 

Választási kérelmek

Tavaly megváltoztak a választás egyes szabályai, így a korábbiaktól eltérően már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz. A választópolgárok a külképviseleti szavazásra jelentkezésen kívül egyebek mellett az átjelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz. A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon.   Vannak bizonyos kérelmek, amelyeket a választás kitűzésétől függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása, a fogyatékossággal élők szavazásának segítése iránti kérelem vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.

Szerző