Megválasztják a meggyilkolt gdanski főpolgármester utódját

Publikálás dátuma
2019.03.03. 12:21

Fotó: NurPhoto / Beata Zawrzel / AFP
Az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes.
Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap az észak-lengyelországi Gdanskban, a szavazók a január közepén meggyilkolt főpolgármester, Pawel Adamowicz utódját választják meg. Pawel Adamowiczot január 13-án késelte meg egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi, a főpolgármester másnap belehalt sérüléseibe. Az MTI összefoglalója szerint az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes. Adamowicz halála után őt bízta meg a város ideiglenes irányításával Mateusz Morawiecki kormányfő. Dulkiewicz élvezi a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), a parlamenten kívüli Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), valamint a nemrégen megalakult balliberális tömörülés, a Tavasz (Wiosna) támogatását. Támogatóan nyilatkozott róla az Európai Tanács gdanski származású elnöke, Donald Tusk is, aki egy e heti Twitter-bejegyzésben megírta: bízik abban, hogy a gdanskiak vasárnap „megválasztják polgármester asszonyukat”. A három jelölt közül Dulkiewicz az egyetlen nő. Dulkiewicz sok évig a PO tagja volt, tagságát a tavaly őszi lengyel helyhatósági választás előtt, a néhai főpolgármester választási stábjának tagjaként függesztette fel. Előtte a PO Gdanskban polgármester-jelöltként nem Adamowiczot állította, a politikus ezért szintén függetlenként indult.
A két másik főpolgármester-jelölt Marek Skiba gdanski vállalkozó, valamint Grzegorz Braun, a szélsőjobboldalhoz közelálló, az Európai Parlamenti választáson is induló dokumentumfilm-rendező. Az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a három polgármesteri tisztre pályázó közül egyiknek sem fejezte ki támogatását. Saját jelöltet a párt nem indít, ezt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke azzal indokolta, hogy a nemrégen megtartott helyhatósági választáson Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott. A 196 gdanski választóhelyiség reggel 7 órától esti 9 óráig tart nyitva. A szavazás elvileg kétfordulós, a második fordulót akkor kellene megtartani, ha a jelöltek egyike sem szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy országos jótékonysági gyűjtés záró köztéri koncerten érte a halálos támadás. A polgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot, a főpolgármestert tömegek kísérték utolsó útjára. A gyilkosság ügyében még tart a nyomozás, a helyszínen letartóztatott tettest több hetes pszichiátriai vizsgálatra irányították, hogy megállapítsák, a késelés elkövetésekor beszámítható volt-e. A PAP hírügynökség korábban azt írta: értesüléseik szerint Stefan W., miután a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetését letöltötte és december végén kiszabadult, egyik volt fogolytársának elmondta, hogy egy merénylet elkövetését fontolgatja. Ügyészségi források szerint Stefan W. közvetlenül a börtönből való távozás után Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. Mint a kihallgatásakor elmondta, be akart jutni a palota területére. Ám miután nem sikerült a kerítésen átmásznia, lemondott tervéről, és visszatért Gdanskba. Stefan W.-nak ezt az állítását azonban pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt.
Szerző

Ezrek követelték a montenegrói elnök lemondását Podgoricában

Publikálás dátuma
2019.03.03. 12:21

Fotó: Adel Omeragic / Anadolu Agency / AFP
A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy Dusko Knezevic, Milo Djukanovic egykori szövetségese korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt.
Több ezren tüntettek a montenegrói fővárosban Milo Djukanovic államfő és a kormány ellen. A tiltakozók negyedik hete követelik, hogy az állítólagos korrupciós ügyek és hivatali visszaélések miatt mondjon le az elnök, illetve hogy állítsanak fel szakértői kormányt. „Milo tolvaj” és „Mondjon le!” – ezeket a feliratokat lehetett a leginkább látni a szombat esti podgoricai tiltakozáson, amelyet civil aktivisták és újságírók szerveztek. Kijelentették, hogy nem köthetők egyetlen párthoz sem, és azért vonultak utcára, mert elegük lett az évtizedek óta tartó visszaélésekből, valamint Milo Djukanovicból, aki elnökként és miniszterelnökként majdnem harminc éve irányítja Montenegrót. Az ellenzéki politikusok távol maradtak a szombati sétától, noha korábban ők is a kormány lemondását és szakértői kabinet felállítását követelték.
A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy Dusko Knezevic – Milo Djukanovic egykori szövetségese – korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt, illetve az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). Dusko Knezevicet a vádak elhangzása után hazájában el akarták fogni, ám később kiderült, hogy külföldön tartózkodik, így pénzmosás, adócsalás és zsarolás miatt nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezték ellene. Az ellene folyó tüntetéseket Milo Djukanovic jogszerűnek nevezte, azt mondta: mindaddig semmi szükség fellépni a tiltakozók ellen, amíg el nem mérgesedik a helyzet, és a tüntetők agresszívvá nem válnak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 09:54

Jöhet az egységes uniós személyi igazolvány

Publikálás dátuma
2019.03.03. 09:15

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A tervek szerint a kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal.
Carmen Dan román belügyminiszter közölte: a soros román EU-elnökségnek sikerült meggyőznie a tagállamokat, az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy egységes, több biztonsági elemet tartalmazó személyazonossági igazolványokra van szükség – írja az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a maszol.ro. A portál szerint Carmen Dan elmondta, hogy az egységes személyazonossági kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal. Minderre szükség van, ha a személyi igazolványokat határátlépésre is használják – érvelt a miniszter. Hozzátette: a szaktárca már kidolgozott egy tervezetet a hazai jogszabálynak a nemzetközi törvényekhez való igazításáról. A tervezet jelenleg a parlament asztalán van. A belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unión belül közös keresési rendszert fognak létrehozni, amelynek segítségével egy tagállam rendőrei egyetlen keresési paranccsal minden, a rendszerben lévő adatbázisból le tudják majd hívni a körözött személyre vonatkozó információkat. Ez jelentősen megkönnyíti a körözés alatt álló személyek hollétének felderítését, és nagy segítséget nyújt a terrorizmus és az illegális bevándorlás visszaszorításában. Carmen Dan hozzátette: az EP-vel és az Európai Unió Tanácsával közösen tárgyalnak az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) hatékonyabbá tételéről az Unió külső határainak megerősítése érdekében. Dolgoznak a terrorista jellegű online tartalmak visszaszorításán is, amelynek egyik fő célja, hogy megakadályozzák a terrorista szevezeteket a gyerekek és a fiatalok toborzásában. Az utóbbi évek tapasztalata ugyanis arra utal, hogy a zsenge korú internetfelhasználók könnyen esnek a radikalizálódás csapdájába – mondta a belügyminiszter.
Szerző