Több mint három hónapja tüntetnek a szerb elnök ellen Belgrádban

Publikálás dátuma
2019.03.03. 13:25

Fotó: FILIP STEVANOVIC / ANADOLU AGENCY / AFP
A szombati demonstrációra matricákat is készítettek, ezek a tiltakozók szerint Aleksandar Vucic be nem tartott ígéreteit tartalmazzák.
Tizenharmadik hete tüntetnek Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnök ellen, ám az „Egy az ötmillióból” elnevezésű tiltakozássorozatnak eddig semmilyen eredménye nem volt. A tiltakozók a rendezvénnyel állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt, a Szerb Haladó Párt (SNS). A több ezer tüntető a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását, és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezte. A szombati megmozdulásra az MTI összefoglalója szerint százezer matricát is készítettek, amelyek állításuk szerint Aleksandar Vucic be nem tartott ígéreteit tartalmazzák. A matricákkal teleragasztották a tiltakozás útvonalát, ám állításuk szerint a személyautókat és a kirakatokat kihagyták, nem akarták ugyanis megrongálni senkinek a magántulajdonát. A rendezvényen felszólalt Marinika Tepic független parlamenti képviselő, aki szerint az államfő és a pártja folyamatosan azt igyekszik üzenni, hogy az országban minden rendben van, és a lakosság egyre jobban él, holott ez nem igaz, és a helyzet évről évre rosszabb. A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.
A tüntetések jelmondata az „Egy az ötmillióból” lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette: akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tiltakozások mögött álló ellenzéki szövetség soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak. A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció. A kezdetekkor a tüntetések Belgrádra korlátozódtak, ám januárban már 30 városban tartottak hasonló megmozdulásokat. Mindezek ellenére a közvélemény-kutatások szerint a SNS támogatottsága továbbra is 50 százalék feletti, és könnyedén meg tudna nyerni bármilyen választást, Aleksandar Vucic pedig még pártjánál is népszerűbb, így nem várható, hogy eleget tesz a tüntetők kérésének, és lemond posztjáról.

Káoszt okozott a havazás Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.03.03. 12:29
A kép illusztráció
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Az időjárás miatt fennakadások vannak a légi közlekedésben, és vasárnap két tömegbaleset is történt az utakon.
Nyolc járatot töröltek, további 14 pedig késik Moszkvában a hóesés miatt – közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség. A járattörlések mind Domogyedovón történtek és ugyanott további négy járat várakozik. Seremetyjevóról hat, Vnukovóról pedig négy késést jelentettek. Az orosz fővárost övező autós körgyűrűn vasárnap két tömegbaleset történt. A pálya 59. kilométerénél 19, a 60. kilométernél pedig további 16 gépkocsi csúszott egymásba az út eljegesedése miatt.
Szerző

Megválasztják a meggyilkolt gdanski főpolgármester utódját

Publikálás dátuma
2019.03.03. 12:21

Fotó: NurPhoto / Beata Zawrzel / AFP
Az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes.
Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap az észak-lengyelországi Gdanskban, a szavazók a január közepén meggyilkolt főpolgármester, Pawel Adamowicz utódját választják meg. Pawel Adamowiczot január 13-án késelte meg egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi, a főpolgármester másnap belehalt sérüléseibe. Az MTI összefoglalója szerint az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes. Adamowicz halála után őt bízta meg a város ideiglenes irányításával Mateusz Morawiecki kormányfő. Dulkiewicz élvezi a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), a parlamenten kívüli Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), valamint a nemrégen megalakult balliberális tömörülés, a Tavasz (Wiosna) támogatását. Támogatóan nyilatkozott róla az Európai Tanács gdanski származású elnöke, Donald Tusk is, aki egy e heti Twitter-bejegyzésben megírta: bízik abban, hogy a gdanskiak vasárnap „megválasztják polgármester asszonyukat”. A három jelölt közül Dulkiewicz az egyetlen nő. Dulkiewicz sok évig a PO tagja volt, tagságát a tavaly őszi lengyel helyhatósági választás előtt, a néhai főpolgármester választási stábjának tagjaként függesztette fel. Előtte a PO Gdanskban polgármester-jelöltként nem Adamowiczot állította, a politikus ezért szintén függetlenként indult.
A két másik főpolgármester-jelölt Marek Skiba gdanski vállalkozó, valamint Grzegorz Braun, a szélsőjobboldalhoz közelálló, az Európai Parlamenti választáson is induló dokumentumfilm-rendező. Az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a három polgármesteri tisztre pályázó közül egyiknek sem fejezte ki támogatását. Saját jelöltet a párt nem indít, ezt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke azzal indokolta, hogy a nemrégen megtartott helyhatósági választáson Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott. A 196 gdanski választóhelyiség reggel 7 órától esti 9 óráig tart nyitva. A szavazás elvileg kétfordulós, a második fordulót akkor kellene megtartani, ha a jelöltek egyike sem szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy országos jótékonysági gyűjtés záró köztéri koncerten érte a halálos támadás. A polgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot, a főpolgármestert tömegek kísérték utolsó útjára. A gyilkosság ügyében még tart a nyomozás, a helyszínen letartóztatott tettest több hetes pszichiátriai vizsgálatra irányították, hogy megállapítsák, a késelés elkövetésekor beszámítható volt-e. A PAP hírügynökség korábban azt írta: értesüléseik szerint Stefan W., miután a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetését letöltötte és december végén kiszabadult, egyik volt fogolytársának elmondta, hogy egy merénylet elkövetését fontolgatja. Ügyészségi források szerint Stefan W. közvetlenül a börtönből való távozás után Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. Mint a kihallgatásakor elmondta, be akart jutni a palota területére. Ám miután nem sikerült a kerítésen átmásznia, lemondott tervéről, és visszatért Gdanskba. Stefan W.-nak ezt az állítását azonban pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt.
Szerző