Még egy ideig nem lesz vezetékes ivóvíz a veszprémi kórház egyik épületében

Publikálás dátuma
2019.03.03. 13:50
Illusztráció
Fotó: Népszava
A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az érintett osztályoknak.
Március 10-éig felújítás miatt biztosan nem lesz iható vezetékes víz a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház E épületében – tudta meg az intézmény igazgatójától a Mérce. A portál azt írja: a megyei kórház vízellátása miatt azért érdeklődtek Dávid Gyula igazgatónál, mert a közösségi médiában lakossági információk kezdtek terjedni arról, hogy korlátozások léptek életbe az intézmény egyes részein a vezetékes vízszolgáltatásában, beleértve az ivóvizet is. A kórházigazgató megerősítette, hogy valóban vízkorlátozások léptek életbe az intézmény területén: e hét elején egy éjszakára a kórház teljes vízhálózatában szünetelt a szolgáltatás – tehát fürdéshez és WC-öblítéshez is máshonnan kellett vizet hozni –, illetve március 10-éig a telephely bizonyos részeit érintően továbbra sem lesz majd iható vezetékes víz. Az igazgató azt írta: „A Csolnoky Ferenc Kórház veszprémi, központi telephelyén 2019. február 25. és március 10. között a vízhálózatot érintő felújítást végzünk, ami jellemzően az eseti órákban vízkorlátozással jár: a központi telephelyen február 25-én 22:00 órától 26-án 5:00 óráig a teljes vízhálózatot érintette, 2019. február 26-tól minden este 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig, tervezetten 2019. március 10-ig az E épület vízhálózatát érinti.”  A portál megtudta, hogy a fejlesztés és felújítás során új elzárókat építenek be az ivóvízrendszerbe, hogy a jövőben lokális vízelzárások mellett legyen lehetőség a tervezett karbantartási és szükséges hibaelhárítási munkákat elvégezni. A felújítás teljes ideje alatt az „E” épületben a víz ivásra nem lesz használható, de fürdésre, WC-öblítésre igen, a kórházigazgató elmondása szerint pedig erről tájékoztatták a kórház munkatársait és a betegeket. A munkák befejezését követően a teljes vízhálózatot fertőtleníteni fogják, ez idő alatt – várhatóan 2019. március 9-én 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig – a vizet a kórház teljes területén ismét el kell majd zárni. A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az „E” épület osztályainak. A kórház többi épületében a csapvíz fogyasztható lesz. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Később a 24.hu azt írta: nagyobb a gond az eddig ismertnél, információik szerint ugyanis ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban.
Szerző

A vagyonkezelő alapítványokról is dönt jövő héten a parlament

Publikálás dátuma
2019.03.03. 11:13

Fotó: Tóth Gergő
Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben.
A Ház kedden lehetővé teheti vagyonkezelő alapítványok létrehozását, továbbá az államfő kifogásai alapján módosíthat a tavaly novemberben elfogadott jogalkotási törvényjavaslaton – írja az MTI. A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Az interpellációk ezúttal is két, az azonnali kérdések pedig egy órában hangozhatnak el. Az Országgyűlés kedden előbb megtárgyalja, majd el is fogadhatja azt a módosítást, amelyet a parlament törvényalkotási bizottsága kezdeményezett az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött jogalkotási törvényjavaslaton. A végleges törvényből kimaradhat az a pont, amely az államfő álláspontja szerint az alaptörvényhez képest szűkítené, mi minősül törvényalkotási tárgynak az alapvető jogok szabályozásakor. A képviselők emellett elfogadhatják az igazságügyi miniszter vagyonkezelő alapítványok létrehozását lehetővé tevő javaslatát is. Trócsányi László egy olyan új típusú alapítványi formát hozna létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, valamint közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat. Mint megírtuk, családi alapítványokat eddig is lehetett létrehozni, csakhogy ezek nem végezhettek nyereségcélú, gazdasági tevékenységet. A kormány indoklása szerint „felmerült az igény” erre, és a külföldi minták azt mutatják, hogy alapítványi formában „generációkat átívelően” is lehet magánvagyonokat kezelni. A Ház ellenzéki képviselők ellen indított fegyelmi ügyekben is dönthet, amelynek eredményeként tizenöt politikus tiszteletdíját csökkenthetik. A parlament ülése március 11-én, hétfőn érhet véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.
Szerző
Frissítve: 2019.03.03. 11:15

Ujhelyi: Gyáva módon megfenyegettek

Publikálás dátuma
2019.03.03. 10:49

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
„Arrogánsan megüzenték az elmúlt napokban, hogy mindent elkövetnek majd, hogy ellehetetlenítsenek” – közölte az MSZP EP-képviselője.
Nem gondoltam, hogy lesz olyan pillanat, amikor párhuzamos csatornákon kendőzetlenül megüzeni a fideszes gépezet: túl bátran állok bele a velük szembeni politikai harcba, az MSZP európai kampányában vállalt vezető szerepem pedig a célkeresztjük közepére helyezett” – közölte Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője nyílt levelében azt írta:
„Arrogánsan megüzenték az elmúlt napokban, hogy mindent elkövetnek majd, hogy ellehetetlenítsenek; minden rendelkezésükre álló eszközt használni fognak arra, hogy támadjanak, hiteltelenítsenek, magyarázkodásra és számukra fontos eredményként: visszalépésre késztessenek.”

„Üzenem hát akkor én is a Fidesznek és csatolt részeiknek: megkaptam a fenyegetést, meg is értettem, de mit sem érnek el vele”

– tette hozzá.

Azt írta, hogy jöhet bármilyen karaktergyilkos lejárató kampány, dobhatnak be bármit „a propaganda-gépezet hiénáinak”, nem tudják megtörni.
„Azzal, hogy gyáva módon megfenyegettek, csak megerősítettétek: jó úton járunk”

– jelentette ki.

Ujhelyi hangsúlyozta: túl régóta politikus ahhoz, hogy legyen még, ami meglepi a politikai ellenfelek eszközhasználatát illetően. „Próbáltak már ellehetetleníteni, mondva csinált ügyekkel félreállítani, akasztották fel az engem ábrázoló bábut a Köztársaság téren, de olyan is volt, amikor a családomat fenyegették. És nem csak szóban, és nem csak arctalan kommenthuszárok. Megszoktam, hogy a goebbelsi mintán felépített fideszes gyűlöletkeltés eredményeként a magyar közélet olyan szintet ért el, amikor teljesen hétköznapi és elfogadott, hogy hazaárulózva meglökdössenek, amikor babakocsit tolok egy parkban. Megszoktam, hogy az elfoglalt és a narancsos pórázon tartott sajtó nem újságot ír, hanem pártfeladatot hajt végre és nem az igazság érdekli, csak a napi feladat minél hatékonyabb végrehajtása. Ilyen országot épített Orbán Viktor és a Fidesz-maffia” – írta a képviselő.
Szerző
Frissítve: 2019.03.03. 11:51