Előfizetés

Emelné az otthonápolási díjat az LMP

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.03. 14:41

Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést.
Százezer forintra emelné az otthonápolási díj jelenlegi havi 30-50 ezer forintos összegét az LMP – jelentette be a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Ungár Péter elmondta, hogy ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést. A társadalom elöregedése miatt ugyanakkor szükségesnek tartják egy az idősellátó-rendszer fejlesztését szolgáló program elindítását is – tette hozzá. Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2050-re nem lesz olyan család, amelynek nem kell idős, demenciában szenvedő rokonról gondoskodnia. A helyzet kezelése érdekében már most el kell kezdeni az idősgondozói kapacitás bővítését, hiszen ma vállalhatatlanul hosszú, 2-3 éves várakozás után lehet bejutni ezekbe az intézményekbe. Szükséges továbbá a szociális ágazatban, idősgondozásban dolgozók bérének növelése és az otthoni segítségnyújtási hálózat fejlesztése is – sorolta a képviselő. Kérdésre válaszolva elmondta: az otthonápolási díj megemelése a magyar költségvetés egészéhez mérten elenyésző összeget, évente 25-30 milliárd forintot igényelne.

Menő villa, menő kocsik: flottás autó is jut Orbán Ráhel kedvenc divatcégének

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.03. 14:02

A Magyar Turisztikai Ügynökséget és három leányvállalatát is ellátják bérelt autókkal egy nagy volumenű közbeszerzés révén.
Csak nemrég költözött be budai villaszékházába a Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ), melyet Orbán Ráhel barátnője vezet, és már új, bérelt autóflottából is válogathatnak. Az európai közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből derül ki ugyanis, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nettó 490 millió forintért bérel 46 autót magának, valamint alá tartozó leányvállalatoknak- így az MDDÜ-nek, a Kisfaludy 2030 turisztikai vállalatnak, valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek 
Az értesítő alapján az ügynökség 36 hónapos határidővel bérli a járműveket: a bérelt flotta zömét alsó-középkategóriájú autók teszik ki, de van közöttük hét darab vezetői jármű és három, hét személy szállítására alkalmas mikrobusz is – a vezetői autók darabját mintegy havi 258 ezer forintért, a mikrobuszokat havi 430 ezer forintért használhatják az ügynökség munkatársai és vezetői. 
Hogy a három leánycég, illetve a felettük álló MTÜ milyen elosztásban kapja meg és használhatja a bérelt flotta darabjait, arra nem tér ki a pályázati leírás – arra sem, hogy a megrendelést mi indokolja. A pályázat győztese a francia tulajdonú Arval Magyarország Járműparkkezelő lett. Hogy a vesztesek milyen ajánlatot tettek volna, nem tudni: az ajánlati összesítő szerint a tenderen elbukó Régió Terv Regionális Tervezési Kft. és a CFS Europe Zrt. elfelejtette letenni a 200 ezer forintos ajánlati biztosítékot, ami a pályázat előfeltétele lett volna.

Azért vannak a jó barátok

A 24.hu január elsején számolt be róla, hogy a Magyar Divat és Design Ügynökség egy Istenhegyi úti villát használhat irodaházként. Az MDDÜ-t a miniszterelnök legidősebb lányának barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti, aki korábban a Divatipari Marketing Igazgatóság feje is volt. Az országimázst a design- és divatipar eszközeivel javítani próbáló, nemzetközi kapcsolatépítésben is utazó divatügynökséget tavaly alapították: hivatalos oldala jelenleg sincs, a Facebookon is angol nevén lehet elérni és nyomon követni.
Orbán Ráhel formálisan nincs jelen a vállalkozásban, ahogy a divatvilágban sem: befolyását a hírportál szerint azért jelzi, hogy 2018 júniusában a divatipari igazgatóság egy exkluzív vacsorán az ő személyes jelenlétével is demonstrálta a szakma hazai képviselőinek, kivel kell jóban lenni.  

Még egy ideig nem lesz vezetékes ivóvíz a veszprémi kórház egyik épületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.03. 13:50

A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az érintett osztályoknak.
Március 10-éig felújítás miatt biztosan nem lesz iható vezetékes víz a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház E épületében – tudta meg az intézmény igazgatójától a Mérce. A portál azt írja: a megyei kórház vízellátása miatt azért érdeklődtek Dávid Gyula igazgatónál, mert a közösségi médiában lakossági információk kezdtek terjedni arról, hogy korlátozások léptek életbe az intézmény egyes részein a vezetékes vízszolgáltatásában, beleértve az ivóvizet is. A kórházigazgató megerősítette, hogy valóban vízkorlátozások léptek életbe az intézmény területén: e hét elején egy éjszakára a kórház teljes vízhálózatában szünetelt a szolgáltatás – tehát fürdéshez és WC-öblítéshez is máshonnan kellett vizet hozni –, illetve március 10-éig a telephely bizonyos részeit érintően továbbra sem lesz majd iható vezetékes víz. Az igazgató azt írta: „A Csolnoky Ferenc Kórház veszprémi, központi telephelyén 2019. február 25. és március 10. között a vízhálózatot érintő felújítást végzünk, ami jellemzően az eseti órákban vízkorlátozással jár: a központi telephelyen február 25-én 22:00 órától 26-án 5:00 óráig a teljes vízhálózatot érintette, 2019. február 26-tól minden este 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig, tervezetten 2019. március 10-ig az E épület vízhálózatát érinti.”  A portál megtudta, hogy a fejlesztés és felújítás során új elzárókat építenek be az ivóvízrendszerbe, hogy a jövőben lokális vízelzárások mellett legyen lehetőség a tervezett karbantartási és szükséges hibaelhárítási munkákat elvégezni. A felújítás teljes ideje alatt az „E” épületben a víz ivásra nem lesz használható, de fürdésre, WC-öblítésre igen, a kórházigazgató elmondása szerint pedig erről tájékoztatták a kórház munkatársait és a betegeket. A munkák befejezését követően a teljes vízhálózatot fertőtleníteni fogják, ez idő alatt – várhatóan 2019. március 9-én 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig – a vizet a kórház teljes területén ismét el kell majd zárni. A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az „E” épület osztályainak. A kórház többi épületében a csapvíz fogyasztható lesz. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Később a 24.hu azt írta: nagyobb a gond az eddig ismertnél, információik szerint ugyanis ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban.