A V4-ek és Merkel is kiakadt Orbán megnyilvánulásai miatt

Publikálás dátuma
2019.03.04. 13:19

Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda
Fagyos csend állt be a V4-ek pozsonyi találkozójának ebédjén, amikor a magyar miniszterelnök sorosozni kezdett.
Orbán a visegrádi országok (V4-csoport) szószolójának tekinti magát, de a sorosozást ebben a klubban is nagyon kínosnak tartják - ismertette a Politico írását az Index. A cikk 

egy pozsonyi ebéd részleteit tárja fel, ahol döbbent csend fogadta, ahogy Orbán arról beszélt, Sorost el kellene számoltatni a nemrégiben zajló szerb ellenzéki tiltakozási hullámáért.

De megemlítenek egy másik kínos esetet is. Budapest kezdeményezte Berlinnél, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár közösen ünnepelje a magyar-osztrák határon a német egyesítés előszobáját jelentő vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóját, de Merkel ettől egyelőre elzárkózott. A kancellár irodája visszautasította a kérést, a bennfentesek szerint azért, mert nem akart a választás előtt ezzel támogatást adni Orbánnak. Ugyanakkor a lap azt valószínűnek tartotta, hogy nyáron, vagyis a választások után biztosan lesznek magasrangú megemlékezések.
Végül arról is szó esik a cikkben, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság élére elkeseredetten fogalmazott politikustársainak decemberben: "Megígérte nekem, hogy nem fogja megtenni"  - mondta a politikus a CEU ellehetetlenítéséről, és nem is titkolta, hogy számára 

ez így árulás volt.

Szerző

Tinédzserek mentettek meg egy síliftről lógó gyereket (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:54
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Öt, 13-14 éves fiatal mentett meg egy gyereket egy kanadai sípályán. A tinédzserek megszervezték, hogy az ülőliften bajba került nyolcéves védőhálóba essen.
Hősként emlegeti a kanadai média azt az öt fiatalt, akik pénteken megmentettek egy, a sílift üléséről lecsúszó nyolcévest. A fiatalok a lift melletti pályán csúszva figyeltek fel a nagyjából hatméteres magasságban lógó, kétségbeesett kisfiúra és az őt minden erejével tartó és kiabáló édesapjára. 
A felnőttek többsége segítség helyett a telefonjáért nyúlt, hogy videóra vegye az eseményeket. Így készült egy olyan film is, amelyen látszik, a fiúk viszont gyorsan cselekedtek: kerítettek egy biztonsági hálót, amelyre rátettek egy, az eredetileg liftoszlopot védő szivacsot. Hívtak felnőtteket is, akik segítettek tartani a védőhálót. Rábeszélték a kisfiút, hogy rúgja le a lécét, és meggyőzték az apát is, engedje el a gyereket. A mentőakció sikeres volt, a kisfiút kivizsgálásra kórházba vitték, ahol kiderült, sérülések nélkül megúszta a kalandot - írta a Síelők.hu.
A Grouse Mountain síterep megkezdte a baleset kivizsgálását. Szemtanúk szerint már a beszállásnál baj volt, de hiába kiabáltak többen is, az alkalmazottak a hangos zene miatt nem hallották meg időben. Az életmentő fiatalok a következő szezonban ingyen síelhetnek.
Szerző
Témák
sílift Kanada
Frissítve: 2019.03.04. 14:17

Őrizetbe vehetik az ellenzék vezérét

Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:54
Juan Guaido
Fotó: JUAN BARRETO / AFP
A személyi szabadságát kockáztatja Juan Guaido, a venezuelai demokratikus ellenzék vezére, hétfőre tervezett hazatérésével.
A parlamenti elnök, aki törvénytelennek nyilvánította Nicolas Maduro hatalmát, és önmagát nyilvánította ideiglenes államfőnek, dacolva a vele szemben külföldre utazási tilalmat kimondó legfelső bírósági végzéssel, február 23-án titokban Kolumbiába utazott, majd több más latin-amerikai országban is járt, hogy támogatást kérjen a caracasi rezsim megdöntéséhez. Guaidót a legtöbb nyugati kormány Venezuela legitim vezetőjeként ismeri el. Vasárnap a Twitteren közzétett nyilatkozatában közölte: hazatér, hogy hétfőn és kedden – a „húshagyó kedden” záruló karneváli időszak kicsúcsosodásának napjaiban – a tiltakozások élére álljon. A hazatérés pontos menetrendjét ő és munkatársai érthető módon titokban tartják. „Ha a rezsim megkísérli az elrablásunkat, akkor az az utolsó tévedése lesz, amit elkövethet” - jelentette ki az ismeretlen helyen tartózkodó politikus. Őrizetbe vételének esetére – mint mondta – kidolgozták a további lépéseket. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy ha a Maduro-rezsim megfosztja Juan Guaidót a személyi szabadságától, akkor az tovább szíthatja az országon belüli ellenállást, és minden bizonnyal az eddiginél is keményebb amerikai szankciós intézkedéseket váltana ki. Erre John Bolton, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is utalt egyik vasárnapi tévényilatkozatában. Másrészt az őrizetbe vétel esetén az ellenzék élharcosa, aki képes nagyon különböző elképzelésű embereket egyesíteni Maduro ellen, eltűnne a nyilvánosság elől, és annak nyomán az ellenzék egyes csoportjai között széthúzás keletkezhetne.   
Témák
Venezuela
Frissítve: 2019.03.04. 12:55