Előfizetés

Sargentini szerint nem most kellene kiborulniuk a néppártiaknak a Fidesz miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:12
Judith Sargentini
Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
A zöldpárti politikus szerint már akkor fel kellett volna lépniük az Európai Néppárt képviselőinek, amikor a Fidesz egyetemet kényszerített ki az országból, újságokat szüntetett meg, vagy a civileket támadta.
Judith Sargentini is megszólalt a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kibontakozó konfliktusáról, vagyis arról, hogy most már kilenc tagpárt szeretné elérni a Fidesz kizárását. A holland zöldpárti képviselőnő a hvg.hu beszámolója szerint most úgy fogalmazott:
"Bár örvendetes, hogy némely EPP-pártok végre felismerték, hogy Orbán támadása a demokrácia ellen nem fér össze az európai értékekkel, ez túl kevés, túl késő. A tény, hogy az EPP olyan sokáig oltalmába vette Orbánt, felerősítette Orbán autokratikus erőfeszítéseit.

Őszintén, szomorú, hogy az EPP csak most kezd el vitázni, miután a Fidesz elkezdte a Juncker-ellenes országos kampányát, és nem már akkor, amikor egyetemet kényszerített ki az országból, újságokat szüntetett meg, vagy a civileket támadta. Ha a Fidesz megtarthatja székét az EPP asztala körül, a csoport és Manfred Weber olyanokat tűr meg maga mellett, akik az EU olyan alapértékeiket támadják, amelyekre az épült" - mondta az utóbbi időben ugyancsak a magyar kormány céltáblájává vált Sargentini.

A V4-ek és Merkel is kiakadt Orbán megnyilvánulásai miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.04. 13:19

Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda
Fagyos csend állt be a V4-ek pozsonyi találkozójának ebédjén, amikor a magyar miniszterelnök sorosozni kezdett.
Orbán a visegrádi országok (V4-csoport) szószolójának tekinti magát, de a sorosozást ebben a klubban is nagyon kínosnak tartják - ismertette a Politico írását az Index. A cikk 
egy pozsonyi ebéd részleteit tárja fel, ahol döbbent csend fogadta, ahogy Orbán arról beszélt, Sorost el kellene számoltatni a nemrégiben zajló szerb ellenzéki tiltakozási hullámáért.

De megemlítenek egy másik kínos esetet is. Budapest kezdeményezte Berlinnél, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár közösen ünnepelje a magyar-osztrák határon a német egyesítés előszobáját jelentő vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóját, de Merkel ettől egyelőre elzárkózott. A kancellár irodája visszautasította a kérést, a bennfentesek szerint azért, mert nem akart a választás előtt ezzel támogatást adni Orbánnak. Ugyanakkor a lap azt valószínűnek tartotta, hogy nyáron, vagyis a választások után biztosan lesznek magasrangú megemlékezések.
Végül arról is szó esik a cikkben, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság élére elkeseredetten fogalmazott politikustársainak decemberben: "Megígérte nekem, hogy nem fogja megtenni"  - mondta a politikus a CEU ellehetetlenítéséről, és nem is titkolta, hogy számára 
ez így árulás volt.

Tinédzserek mentettek meg egy síliftről lógó gyereket (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:54
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Öt, 13-14 éves fiatal mentett meg egy gyereket egy kanadai sípályán. A tinédzserek megszervezték, hogy az ülőliften bajba került nyolcéves védőhálóba essen.
Hősként emlegeti a kanadai média azt az öt fiatalt, akik pénteken megmentettek egy, a sílift üléséről lecsúszó nyolcévest. A fiatalok a lift melletti pályán csúszva figyeltek fel a nagyjából hatméteres magasságban lógó, kétségbeesett kisfiúra és az őt minden erejével tartó és kiabáló édesapjára. 
A felnőttek többsége segítség helyett a telefonjáért nyúlt, hogy videóra vegye az eseményeket. Így készült egy olyan film is, amelyen látszik, a fiúk viszont gyorsan cselekedtek: kerítettek egy biztonsági hálót, amelyre rátettek egy, az eredetileg liftoszlopot védő szivacsot. Hívtak felnőtteket is, akik segítettek tartani a védőhálót. Rábeszélték a kisfiút, hogy rúgja le a lécét, és meggyőzték az apát is, engedje el a gyereket. A mentőakció sikeres volt, a kisfiút kivizsgálásra kórházba vitték, ahol kiderült, sérülések nélkül megúszta a kalandot - írta a Síelők.hu.
A Grouse Mountain síterep megkezdte a baleset kivizsgálását. Szemtanúk szerint már a beszállásnál baj volt, de hiába kiabáltak többen is, az alkalmazottak a hangos zene miatt nem hallották meg időben. Az életmentő fiatalok a következő szezonban ingyen síelhetnek.