„Ordítozik, rúg, csíp, karmol” – Tarlós szerint Puzsér értelmetlen dolgokat művel

Publikálás dátuma
2019.03.06. 10:23
Puzsér Róbert
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A főpolgármester úgy véli, Puzsér Róbert hirtelen valamilyen halandzsa magyarázattal vissza fog lépni.
Puzsér Róbertről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tarlós István. A főpolgármester úgy vélte, független kihívója értelmetlen dolgokat művel, és azt mondta:
„Puzsér Róbertet nem szeretném a hibátlanság mértéke szerint pontozni, csak látom, mit csinál. Ordítozik, rúg, csíp, karmol minden irányba, de ha eljön az ideje, lesz megoldása a helyzetre”

Szerinte Puzsér hirtelen valamilyen halandzsa magyarázattal vissza fog lépni, vagy saját kikötéseit feladva mégis elfogadja Karácsony Gergely feltételeit, és megvereti magát egy újabb előválasztáson.
„Egy biztos, hogy októberben nem lesz ott a rajtvonalon”

– jelentette ki.

Éjszakai repülési tilalom

Tarlós arról is beszélt, hogy megkezdődött a főváros, a Budapest Airport és a HungaroControl vezetői közötti tárgyalási folyamat a Ferihegyi repülőtér zajcsökkentése érdekében.  
„A HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, és a fővárossal együtt kezdeményeznek jogszabályi változtatást”

– mondta a főpolgármester.

Hozzátette, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé is bevitték a kérdést, és itt is döntés várható a zajcsökkentéssel kapcsolatban. A főpolgármester hosszú távú javaslatként fogalmazta meg, hogy a teherszállító, illetve a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak, a személyszállítás azonban nem szűnhet meg. Tarlós István rövid távú javaslata, hogy a mélyalvás időszaka alatt, éjfél és reggel 5 óra között mindenféle repülés tiltott legyen a Ferihegyi repülőtéren. 
„A Budapest Air­port pozitívan áll a kéréshez, ami szerintem teljesíthető belátható időn belül”

– jelentette ki.

Szavai szerint a másik rövid távú cél az, hogy a zajfelmérések kapcsán senki se ellenőrizze saját magát.

Parkolás

Tarlós a fővárosi parkolási helyzetről is beszélt, kiemelve, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel a parkolási problémákról beszéltek, nem a kerületek elszámolásáról, pénzeiről és a szerződésekről esett szó. „Azért ítélte meg ezt ő és jómagam is politikai problémaként, mert a kerületek – a vezetés politikai színezetétől függetlenül – foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, hogy a parkolási ügyeket maguk intézhessék” – szögezte le Tarlós István. A főpolgármester hangsúlyozta: sem a kormány, sem a főváros nem szed parkolási díjat, és sem a miniszterelnök, sem ő nem ellenőriz parkolóórákat, kerületi szerződéseket. Szerinte Zuglóban is ez történt: Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte a fizető parkolási övezet kialakítását és a díjak megállapítását, ennek ellenére később „képes volt ráfogni a fővárosra”.
Szerző

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:02
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Nébih tájékoztatása szerint február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.
Szerdától az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat a hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.
A Nébih közölte, hogy az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése.

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén - különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken - fokozott tűzveszély alakult ki. Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a Nébih tájékoztatása szerint:
február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

Több százmilliós tili-tolival trükköznek Orbánék

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:00
NINCS HIÁNY - Kósa Lajosnak, a korcsolyázószövetség vezetőjének sem kell aggódnia
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Csak látszólag vont el a kormány különféle NER-barát szervezetektől százmilliós, az egyházaktól pedig több tízmilliárdos összegeket. Számos hírportálhoz hasonlóan a közelmúltban lapunk is beszámolt arról a zavarba ejtő kormányhatározatról, amely egyes értelmezések szerint arra utalt, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdi megelégelni a környezetében tapasztalt féktelen pénzszórást. A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől 500 millió forintot, a Garancsi István-féle Magyar Természetjáró Szövetségtől például 450 milliót vett el a kormány az idei költségvetés módosításával. Nem beszélve az egyházakról, amelyek támogatását – különösképpen meghökkentő módon – 23 milliárd forinttal csökkentette a fideszes kabinet. Ennek ellenére semmiféle tiltakozást nem lehetett hallani. A katolikus egyház részéről azt közölték lapunkkal, hogy az intézkedés a püspöki kar folyamatban lévő projektjeit „hosszú távon, jelentősen nem érinti”. A reformátusok nem reagáltak, az evangélikusok ugyancsak nem tűntek izgatottnak. Bár az evangélikus egyháznak előzetesen nem volt tudomása a „költségvetési átcsoportosításról”, amikor érdeklődött, azt a választ kapta, hogy lényegében technikai kérdésről van szó, ami a tervezett projektjeit és beruházásait nem veszélyezteti. Az, hogy valóban csupán „költségvetési átcsoportosítás” történt, abból a válaszból derült ki, amit a korcsolyázószövetség küldött lapunknak. A kommunikációs vezető arról számolt be, hogy a 2019-re kért 500 milliós központi támogatást egy december 23-ai kormányhatározat nyomán már tavaly év végén megkapta a szövetség: az összeg kétszeri „átutalásának elkerülése érdekében a 2019-es támogatást – logikusan – törölni kellett”. Megnéztük a vonatkozó kormányhatározatot, pontosan ez játszódott le a Garancsi-féle természetjárók esetében is. A szervezettől most azt a 450 milliót vette el a kormány, amit tavaly év végén már előre odaadott. Hasonló cipőben járnak az egyházak is. Kérdés, mi az értelme a rejtélyes pénzügyi tili-tolinak. Költségvetési területen jártas forrásunk szerint valószínűleg egyszerű trükközésről van szó. Tavaly a vártnál több pénz maradt az államkasszában, ennek köszönhetően az előrehozott utalások sem veszélyeztették a költségvetési hiány tervezett mértékét. A manőver célja az volt, hogy „tehermentesítsék” az idei költségvetést. Az így felszabadított összegek révén a kormánynak ebben az évben – mikor két választást is rendeznek – nagyobb lesz a mozgástere.