Pártfegyelem vs migráció - válaszolt a Fidesz Manfred Webernek

Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:51
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk - mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerdán újságíróknak.
Hidvéghi Balázs arra reagált, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője kedden három feltételt - a magyar kormány Brüsszel elleni kampányának leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, és a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradásának biztosítását - nevezett meg, amelynek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz EPP-tagságának megszüntetése. A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja. 
"Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni"

 - jelentette ki. A CEU-ra vonatkozó kérdésre válaszolva a Fidesz kommunikációs igazgatója elismételte a szokásos mantrát: a "Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében". Hozzátette: Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott. Megjegyezte: Magyarországon minden oktatási intézményre ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak, és mindenkinek be kell tartania ezeket, még - ahogy fogalmazott - Soros György egyetemének is.

Az RMDSZ a Fidesz néppártból való kizárása ellen voksol

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni - szögezte le a szövetség elnöke, Kelemen Hunor. A román közszolgálati televízió egy kedd esti műsorában, újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor úgy vélte, a Fidesz esetleges kizárása nagy veszteség lenne a EPP számára, és egy ilyen döntés meghozatala az EP-választások előtt ártana a Néppártnak, ugyanis a Fidesz mandátumai nélkül előfordulhat, nem fog tudni többséget alkotni a választások után az európai törvényhozásban. Az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy ezek a nyilatkozatok részei a választási kampánynak, amelyben sok mindent szokás mondani, és reményét fejezte ki, hogy március 20-ig, amikor napirendre kerül a Fidesz EPP-tagsága, tisztázódik a helyzet és nem fogják kizárni a magyar kormánypártot. A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesz-nek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel - erről Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke nyilatkozott. Orbant a G4media.ro román hírportál idézte szerdán. A román ellenzéki politikus elmondta: várhatóan jövő héten hozzák meg a döntést, hiszen fontos kérdésről van szó, ezért nagyon komolyan elemezniük kell a helyzetet. A román politikus szerint a Manfred Weber által megfogalmazott három feltétellel ők is egyetértenek, és szerintük minden tagpártnak tiszteletben kell tartania az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket.

A meteorológusokat is meglepte a tegnapi, kora nyárira emlékeztető heves zivatar

Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:40

Fotó: Chris Bailey / AFP
Szombathely térségében kialakult az idei év első szupercellája is.
Közkeletű "szokás" szidni a meteorológusokat, hogy előrejelzéseikben gyakran annyira homályosan fogalmaznak (pl. "helyenként csapadék is előfordulhat"), hogy igazából akkor sem hibáznak, ha szikrázó napsütésre, és akkor se, ha szakadó esőre ébredünk másnap. Kedden azonban olyan történt, ami még a "legfeltételesebb módban" megírt időjárás-jelentésben sem volt benne: 
a késő tavaszi, kora nyári időszakra jellemző nagyon heves zivatar csapott le Magyarországra.

Hivatalosan az történt, hogy este északnyugat felől gyors mozgású, intenzív kettős front (a hidegfront „utolérte” a melegfrontot) érte el hazánkat, amely nyomán ilyenkor rendkívül szokatlan időjárási jelenség, sűrű villámlással, dörgéssel és intenzív esővel járó zivatarok alakultak ki. A viharok Kelet felé haladva éjfél körül érték el Budapest környékét. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu portálnak megerősítette,
az éjjeli zivatar a szakembereket is meglepte, az uralkodó időjárási helyzetbe nemigen látni bele zivatarok kialakulását. Mégis megtörtént, ami a kettős front és a szokásosnál sokkal enyhébb idő számlájára írható.

A meleg a ludas abban, hogy a felszín már most felmelegedett annyira, hogy kellő feláramlással biztosítsa a vihar kialakulásához szükséges energiát.

Az idei első igazán heves zivatarzóna pedig elhozta az esztendő első szupercelláját is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hozzá beküldött fotók alapján megállapította, hogy a kedden délután "Szombathely térségében megörökített felhő forgó mozgást végzett, valamint a felhőzet struktúrája is arra utal, hogy kialakult az idei év első szupercellája."
Szerző

Végül a Szent László Kórházhoz kerültek a Heim Pálnak adományozott ágyak

Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:33
Ezek az ágyak alkalmatlanok a kórház szerint
Fotó: Anyák az Anyákért Alapítvány Facebook csoport
A fekvőhelyeket még decemberben kapta az Üllői úti intézmény, ám nem kerültek fel a kórtermekbe. Most elszállította az Anyák az Anyákért Alapítvány.
Elhozta és a Szent László kórház gyermekosztályaira szállította szerdán a korábban a Heim Pál Kórháznak adományozott 20 tábori ágyat az intézményből az Anyák az Anyákért Alapítvány – írja a hvg.hu. Az összecsukható fekvőhelyeket a gyermeküket kísérő anyukák kórházi elhelyezéséért gyűjtést indító sárbogárdi apuka, Orosvári Zsolt kezdeményezésére kapta decemberben az Üllői úti intézmény, az ágyak azonban nem kerültek fel a kórtermekbe. A portál egy korábbi cikkében azt írta, valaki arról számot be, hogy a Heim Pálban „egy az ágy alól kihúzható, alvásra alkalmatlan szivacsért 4500 forintot kértek tőlük éjszakánként”, miközben az ombudsman egy korábbi állásfoglalásában már jelezte: nem lehet pénzt kérni a szülőktől azért, hogy a gyermekük mellett maradhassanak a kórházban. Orosvári lapunk kérdésére azt mondta: a Heim Pál kórháztól informálisan azt a választ kapta, hogy az ágyak „nem higiénikusak”. A hvg.hu kérdéseire az orvosigazgató is azt írta, hogy az átadott ágyak nem elég higiénikusak, viszont nagyok és balesetveszélyesek, így összességében „nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak”. A portál felidézi: a Heim Pálból „kiszabadított” húsz darab ágy egyébként már a második szállítmány, amit a Szent László kórház kap az Anyák az Anyákért Alapítványtól, az intézmény gyermek infektológiai osztálya február elején már köszönettel átvett Orosvári Zsoltéktól húsz darabot. 
Szerző