Most már egy harmadik feltétele is van a Fidesz Néppártban maradásának

Publikálás dátuma
2019.03.05. 17:40

Fotó: Emmanuele Contini / AFP/NurPhoto
Manfred Weber EPP-elnök már korábban kijelentette, bocsánatkérést és a legújabb plakátkampány leállítását kéri. Egy friss interjúban pedig hozzáteszi, a CEU Budapesten maradását is biztosítani kell.
A német Bild című lap szerdai számában közöl majd egy interjút Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, amelyből azonban már most is megjelent néhány részlet. Természetesen ezúttal is megkerülhetetlen téma volt a Fidesz esetleges kizárása, amellyel kapcsolatban a politikus megerősítette, most már 9 országból 12 tagpártjuk kezdeményezte azt.

A külföldi sajtó érdeklődését is felkeltő, többek közt a The Washington Post által is szemlézett beszélgetésben Weber ismét kifejtette, Orbán Viktornak "azonnal és végleg le kell állítania a kormány Brüsszel-ellenes kampányát", és "bocsánatot kell kérnie a Néppárt tagjaitól."
Most először azonban a Fidesz párton belül maradásának feltételeit tartalmazó "listát" kiegészítette egy harmadik elemmel is, jelesül, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) jövőjét biztosítani kell Budapesten.

Weber a holnap megjelenő cikkben a hírek szerint úgy fogalmaz, tesz egy utolsó kísérletet a Fidesz házon bent tartására, de a pártcsalád értékeiből nem enged, úgyhogy a dolog a magyar kormányon múlik.

"Még ebben a hónapban el kell dőlnie mindennek" - tette hozzá a pártelnök.

Juncker: a Fidesz már nem tartozik a klubba

Weber  nyilatkozata után megszólalt Jean-Claude Juncker is: mint az MTI írja, az Európai Bizottság EPP-s elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában.  „Ami sok, az sok”- fogalmazott a luxemburgi konzervatív politikus, kiemelve, hogy "aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni". Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba - fejtette ki Jean-Claude Juncker. Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP "legnagyobb problémája" Orbán Viktor lesz. Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez "nem növelné választási esélyeit" -tette hozzá.

Orbánnak fel kell hagynia az ellenségkép-gyártással

Támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) is. Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy - mint fogalmaztak - teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. "Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek" - utalt rá a három osztrák néppárti politikus. „Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog” - idézte az APA Sebastian Kurz kancellárt. „Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon” - hangoztatta az APA szerint Ottmar Karas. „Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást” - fűzte hozzá. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.05. 20:54

Macron: Nem lehetünk egy elpuhult Európa alvajárói

Publikálás dátuma
2019.03.05. 17:13
Emmanuel Macron
Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP
Az Angela Merkel vezette német kormány elsőként reagált Emmanuel Macron francia államfő hétfő éjszaka közzétett uniós víziójára. Berlin jelezte, támogatja az EU jövőjéről szóló széleskörű vitát, és fontosnak tartja, hogy az uniópárti erők még a májusi európai parlamenti választások előtt ismertessék elképzeléseiket. Macron először Twitteren, majd a francia elnöki hivatal honlapján tette közzé az EU minden nyelvén, így magyarul is, az unió minden polgárához intézett, „Az európai újjászületésért” című javaslatát. Lépését azzal indokolja, hogy „ég a ház”, az EP-választások pedig sorsdöntőek lesznek a kontinens jövőjére nézve. „A II. világháború óta soha nem volt ennyire szükség Európára, mint most. Európa azóta sem volt akkora veszélyben, mint most” - állítja a francia elnök, aki az EU népeit összekötő történelemre és közös értékekre alapozva keresné a megoldást. Macron nem csak azt sorolja, mit kellene tenni, hanem azt is, hogy mit nem. Leszögezi, hogy az a fajta hazugság, félretájékoztatás, manipuláció és felelőtlenség, ami a brit kilépéshez vezetett, az egész Európai Uniót romba döntheti. „A nacionalista elfordulás nem kínál megoldást; az csak egy program nélküli elutasítás. Ez a csapda egész Európát fenyegeti: azok, akik kihasználják az emberek haragját, hamis információkra támaszkodnak, mindent ígérnek, meg annak az ellenkezőjét is” - írja Macron. Hozzáteszi, hogy a másik csapda, amely ugyanúgy a közös jövőt veszélyezteti, az a „ status quo, azaz hogy minden marad a régiben.” A francia elnök szerint a "nacionalisták tévednek, amikor azt állítják, hogy identitásunkat védik az Európából való kivonulással ; merthogy bennünket az európai civilizáció köt össze, szabadít fel, és véd meg. De azok is tévednek, akik semmit sem akarnak változtatni, mert tagadják, hogy népeinket félelmek, a demokráciáinkat aláásó kételyek hatják át.” Úgy látja, ez az újjászületés pillanata, az átalakuló világban most kell közösen kitalálnunk ‑ politikailag és kulturális szempontból - civilizációnk új formáit. Ő maga három pillér, a szabadság, védelem és haladás köré építkezve erősítené az ember szabadságán, a vélemények, az alkotás sokféleségén nyugvó európai modellt, azt az Európai Uniót, amely „egyszerre védi meg értékeit és határait”. Macron szerint nem hagyható, hogy "a megoldást nem kínáló nacionalisták kihasználják a népek haragját". "Nem lehetünk egy elpuhult Európa alvajárói” - tette hozzá.

Javaslatok az újjászületéshez

- A Demokráciavédelmi Európai Ügynökség létrehozása  - Meg kell tiltani, hogy külföldi hatalmak finanszírozzák az európai politikai pártokat - Közös európai szabályozással le kell tiltani az interneten bárminemű gyűlöletkeltésre és erőszakra szító diskurzust - Felül kell vizsgálni a schengeni térséget: akik részt akarnak benne venni, azoknak eleget kell tenniük a felelősségvállalás és a szolidaritás kötelezettségének egyaránt   - Közös határrendészet és európai menekültügyi hivatal létrehozása  - Növelni kell a katonai kiadásokat - Be kell vezetni a szociális pajzsot - Európai Klímabankot kell létrehozni az ökológiai átmenet finanszírozására - Szabályozni kell a digitális óriásokat a nagy platformok európai felügyeletének létrehozatalával.  

Szerző
Témák
Emmanuel Macron

Megfékezi a közösségi oldalain trollkodókat a brit királyi család

Publikálás dátuma
2019.03.05. 16:40

Fotó: CHRIS JACKSON / AFP/Getty Images
Törli a nem szabályos tartalmakat és blokkolja, de akár fel is jelenti a királyi család közösségi oldalain trollkodókat az uralkodói ház - derül ki a Kensington és a Buckingham palota közleményéből.
Egyre több és durvább bántó üzenetet írnak a rosszindulatú hozzászólók az uralkodói ház közösségi oldalaira. Az utóbbi hónapokban a cambridge-i és a sussexi hercegnők, Katalin és Meghan ellen sokasodtak meg a gyalázkodó bejegyzések, ezért a Kensington és a Buckingham palota közölte, a jövőben törli a szabályoknak nem megfelelő tartalmakat, a rosszindulatú felhasználókat pedig blokkolja, sőt indokolt esetben a rendőrségen is feljelenti a trollokat - írta az Euronews.
Vilmos herceg az eljegyzésekor határozottan kijelentette: nem fogja hagyni, hogy feleségével ugyanaz történjen, mint édesanyjával. Szerinte ugyanis Diana hercegnőt a bulvársajtó üldözte a halálba.
Szerző