"Viktorjugendet" akar G. Fodor Gábor, de nem úgy gondolja

Publikálás dátuma
2019.03.06. 18:13

Fotó: Szergej Markoszov
Hangfelvétel került nyilvánosságra arról, hogy a nácikat állította követendő példának a fideszesek elé G. Fodor Gábor.
"Talán egyébként ez egy jó gondolat - ezt ne írd le! -, jó lenne csinálni egy Viktorjugendet" - jelenti ki egy hangfelvételen G. Fodor Gábor kormányközeli politológus-elemző, megmondóember, a 888.hu főszerkesztője, illetve etikátlanságért elkaszált volt egyetemi tanársegéd. A felvételt az Indafilmre töltötték fel egy hete, és szerdán a 444.hu vette észre. A hangfelvételhez tartozó leírás nem túl részletes, azt közli, mindez egy fideszes fórumon hangzott el.
Csak hogy egyértelmű legyen: a "Viktorjugend" a Hitlerjugendre utal, ami a német nemzetiszocialista pártnak, vagyis a náciknak az ifjúsági szervezete volt 1945-ig. G. Fodor a 444.hu megkeresésére úgy reagált, nem emlékszik ilyesmire - "be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?", kérdezett vissza -, ám a Magyar Hangnak később már elismerte a felvétel eredetiségét.
"Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni"

- nyilatkozta G. Fodor Gábor. Fogadkozott, szélesebb nyilvánosság előtt nem mondana ilyet, hiszen pontosan tisztában van azzal, hogy a Viktor és a Jugend szavak együttes említése - szerinte - rossz és igazságtalan üzenettársításra alkalmas. Nem kért elnézést.
Szerző

Közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Miskolcon is

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:37

Fotó: Draskovics Ádám
Hogy konkrétan ki, még nem tudni, de valamennyi ellenzéki párt része lesz az összefogásnak.
Miskolcon is egyetlen, közös jelöltet indít majd az ellenzék az őszi önkormányzati választáson – tudta meg a hvg.hu. "A közös jelölt mögé információink szerint nemcsak a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd áll majd be, hanem a Momentum is – csakúgy, mint Egerben, ahol szerdán derült ki, hogy az összes ellenzéki párt a jobbikos, de függetlenként, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben induló Mirkóczki Ádámot támogatja" - közölte a hírportál.
A cikk szerint a közös jelölt személye még egyeztetés tárgya, de a pártok minden héten egyeztetnek a személyekről, és arról is, hogy a város összes önkormányzati választókörzetét olyan formában osszák fel egymás között, hogy egyikben se induljanak egymás ellen ellenzéki jelöltek. Polgármesterjelöltjét egyébként még a Fidesz sem nevezte meg.
Miskolc mellett EgerbenSzombathelyen és Pécsett lesz közös polgármester-jelöltje az ellenzéknek.
Szerző

Závecz: "szokatlan volt" Puzsér hangneme

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tarlós pedig nem unalmas ember a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője szerint, és épp ez adhatja tartalékait.
Interjút adott Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője a Magyar Narancsnak. A csütörtökön megjelenő interjúról azt írja a hvg.hu, abban Záveczet arról is kérdezték, hogy mit gondol Puzsér Róbertről, akiről korábban azt mondta, ha elindulna a választáson, az Tarlós István biztos győzelmét jelentené. A budapesti főpolgármester-választásra függetlenként bejelentkező Puzsér ugyanis nem hagyta ezt személyeskedő válasz nélkül: azt üzente Závecznek, hogy "takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon", majd az előválasztás felrúgásával fenyegetőzött, majd pár nappal később Sztálinhoz is hasonlította a szakembert.
"Elkezdődött a felkészülés az önkormányzati választásra, egy kampányba sok minden belefér, de ez a hangnem szokatlan volt"

- nyilatkozta Závecz a februári kirohanás kapcsán. Hozzátette, a stílus meglepte, de a személyeskedésre és trágárságra nem kíván reagálni. A kritizált kutatásnak volt megrendelője, nyilatkozta, de nem hozhatja nyilvánosságra. Megrendelői nyomásgyakorlással viszont még a pályája során nem találkozott, és meg sem lehetne csinálni vele, ahogy szerinte a többi közvélemény-kutatóval sem. Ennek kapcsán úgy fogalmazott:
"magunk alatt vágnánk a fát, ha nem a valós adatokat közölnénk".

Puzsérról még azt mondta el Závecz, egyébként potens jelöltnek tartja: "az adatok azt mutatták, hogy van szavazói bázisa, a kérdés az, ezt hogyan lehet összeilleszteni a többi ellenzéki szavazóval". A közvélemény-kutató szerint ezen a második előválasztási forduló sokat segíthet, így reméli, megtartják azt. Hozzátette, a mérések alapján van átjárás a jelöltek támogatói között, vannak olyan Karácsony-hívek, akik átszavaznának Puzsérra, de Karácsony integratív képessége jelenleg nagyobb, mint Puzséré.
Tarlós "nem az unalmas politikusok közé tartozik, az emberek felkapják a fejüket egyes megnyilvánulásaira, reagálni tudnak rá"

Závezc szerint, aki úgy látja, a jelenlegi budapesti főpolgármester támogatottsága nagyobba fővárosban, mint a Fideszé, mert a személyisége, stílusa sokféle választópolgárnak rokonszenves. Elsősorban a párthoz nem kötődő szavazók adják a tartalékát.
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 17:21