Közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Miskolcon is

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:37

Fotó: Draskovics Ádám
Hogy konkrétan ki, még nem tudni, de valamennyi ellenzéki párt része lesz az összefogásnak.
Miskolcon is egyetlen, közös jelöltet indít majd az ellenzék az őszi önkormányzati választáson – tudta meg a hvg.hu. "A közös jelölt mögé információink szerint nemcsak a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd áll majd be, hanem a Momentum is – csakúgy, mint Egerben, ahol szerdán derült ki, hogy az összes ellenzéki párt a jobbikos, de függetlenként, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben induló Mirkóczki Ádámot támogatja" - közölte a hírportál.
A cikk szerint a közös jelölt személye még egyeztetés tárgya, de a pártok minden héten egyeztetnek a személyekről, és arról is, hogy a város összes önkormányzati választókörzetét olyan formában osszák fel egymás között, hogy egyikben se induljanak egymás ellen ellenzéki jelöltek. Polgármesterjelöltjét egyébként még a Fidesz sem nevezte meg.
Miskolc mellett EgerbenSzombathelyen és Pécsett lesz közös polgármester-jelöltje az ellenzéknek.
Szerző

Závecz: "szokatlan volt" Puzsér hangneme

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tarlós pedig nem unalmas ember a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője szerint, és épp ez adhatja tartalékait.
Interjút adott Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője a Magyar Narancsnak. A csütörtökön megjelenő interjúról azt írja a hvg.hu, abban Záveczet arról is kérdezték, hogy mit gondol Puzsér Róbertről, akiről korábban azt mondta, ha elindulna a választáson, az Tarlós István biztos győzelmét jelentené. A budapesti főpolgármester-választásra függetlenként bejelentkező Puzsér ugyanis nem hagyta ezt személyeskedő válasz nélkül: azt üzente Závecznek, hogy "takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon", majd az előválasztás felrúgásával fenyegetőzött, majd pár nappal később Sztálinhoz is hasonlította a szakembert.
"Elkezdődött a felkészülés az önkormányzati választásra, egy kampányba sok minden belefér, de ez a hangnem szokatlan volt"

- nyilatkozta Závecz a februári kirohanás kapcsán. Hozzátette, a stílus meglepte, de a személyeskedésre és trágárságra nem kíván reagálni. A kritizált kutatásnak volt megrendelője, nyilatkozta, de nem hozhatja nyilvánosságra. Megrendelői nyomásgyakorlással viszont még a pályája során nem találkozott, és meg sem lehetne csinálni vele, ahogy szerinte a többi közvélemény-kutatóval sem. Ennek kapcsán úgy fogalmazott:
"magunk alatt vágnánk a fát, ha nem a valós adatokat közölnénk".

Puzsérról még azt mondta el Závecz, egyébként potens jelöltnek tartja: "az adatok azt mutatták, hogy van szavazói bázisa, a kérdés az, ezt hogyan lehet összeilleszteni a többi ellenzéki szavazóval". A közvélemény-kutató szerint ezen a második előválasztási forduló sokat segíthet, így reméli, megtartják azt. Hozzátette, a mérések alapján van átjárás a jelöltek támogatói között, vannak olyan Karácsony-hívek, akik átszavaznának Puzsérra, de Karácsony integratív képessége jelenleg nagyobb, mint Puzséré.
Tarlós "nem az unalmas politikusok közé tartozik, az emberek felkapják a fejüket egyes megnyilvánulásaira, reagálni tudnak rá"

Závezc szerint, aki úgy látja, a jelenlegi budapesti főpolgármester támogatottsága nagyobba fővárosban, mint a Fideszé, mert a személyisége, stílusa sokféle választópolgárnak rokonszenves. Elsősorban a párthoz nem kötődő szavazók adják a tartalékát.
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 17:21

Ha a kormány nem segít, talán majd Isten: szentmisét tartanak az MTA-ért

Publikálás dátuma
2019.03.06. 15:55

Fotó: Edouard Richard / AFP/Hans Lucas
Két fizikusé volt az ötlet. A mise a magyar tudományért és az egyetemekért is fog szólni.
Közbenjáró szentmisét tartanak a Magyar Tudományos Akadémiáért és a magyar egyetemekért, az akadémiai és egyetemi dolgozókért és családjaikért, illetve a magyar tudományos kutatásért és felsőoktatásért - írja közösségi oldalán az Akadémiai Dolgozók Fóruma.
Mint írják, az ötlet két fizikusé volt: Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas fizikus és Újfalussy Balázs Gordon Bell-díjas fizikus kezdeményezése a rendezvény. A mise helyszíne a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom, időpontja május 24., reggel 10. A kommentek közt az olvasható, más felekezetbéliek, akár felekezeten kívüliek is részt vehetnek.
Szerző